Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanan Vali Mustafa Yaman, 352 milyon 453 bin TL’lik usulsüzlüğün olduğu 10 ihalede ismi geçen ve hakkında inceleme başlatılan Sinan Yıldırım’ı, belediye iştiraki Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görevlendirdi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos günü yeniden kayyum olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman, bir önceki kayyumluğu döneminde görev verip isimleri usulsüz işlemler, yolsuzluk ve rüşvetle anılan kişileri tekrardan belediyede görevlendirdi.
31 Mart’tan sonra belediyede göreve başlayan HDP’li yönetim, başkanlık makamına sunulmak üzere Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Kırsal Yollar Daire Başkanlığı’na dair bir rapor hazırladı. 27 Haziran tarihli bu rapor doğrultusunda Kırsal Yollar Daire Başkanı ve Harcama Yetkilisi Sinan Yıldırım, Proje Gerçekleştirme görevlisi C. D., yapı denetimde çalışan C.D., R.Y., F.G., B.M., M.A., M.Y., F.G., H.D., A.Ç., S.K., Stablize şefi H.D. ve Ö.G. hakkında inceleme başlatıldı.
Bu isimlerin yanı sıra belediyenin aynı birimine bağlı Proje ve Uygulama Şube Müdürü Mustafa Alp hakkında da ve kardeşleri ile birlikte kurduğu firmaya belediyeden ihale aktardığı için inceleme başlatıldı.
352 milyon 453 lira usulsüzlük
Hazırlanan raporda, 10 ihalede yapılan toplam 352 milyon 453 bin 738 TL değerindeki usulsüzlüklere tek tek yer verildi. Bu ihalelerin tümünde ise, Kırsal Yollar Daire Başkanı ve Harcama Yetkilisi Sinan Yıldırım ile diğer bazı isimlerin yer aldığı tespit edildi. Bu tespitler doğrultusunda da “Usul ve esaslara aykırı olarak yapılan işlemlerle ilgili olarak belirtilen kişiler hakkında inceleme, gerekirse soruşturma yapılması” talebinde bulunuldu.
Bu rapor doğrultusunda Sinan Yıldırım ve diğer isimlerin görevi pasifleştirildi. Ancak başlatılan inceleme sonuçlanmadan Vali Mustafa Yaman belediyeye yeniden kayyum olarak atandı.
Kent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı oldu
Kayyum Yaman, usulsüzlük dolayısıyla HDP’li yönetim tarafından görevden alınıp, hakkında inceleme başlatılan isimlerden Sinan Yıldırım’ı tekrardan belediye iştiraki olan Kent A.Ş. Yönetim Kurulu üyeliğine ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine getirerek, adeta ödüllendirdi.
Yıldırım’ın getirildiği görevi, 31 Mart öncesine kadar Yaman’ın “kara kutusu” olarak anılan Cengiz Ergül yapıyordu. Ergül’ün kamuoyuna yansıyan kimi belgeler nedeniyle Yaman’la tartıştığı ve ardından da kenti terk ederek AKP Konya Milletvekili Halil Etyemez’le çalışmaya başladığı biliniyor.
HDP’li yönetimin, Yıldırım ve diğer isimler hakkında soruşturma başlatılması talebiyle hazırladığı rapordaki ihale bilgileri ve usulsüzlükler ise şöyle:
Hakedişte 11 milyonluk fark ortaya çıktı
“* Yer teslimi 23 Ocak 2018’de yapılan İhale Kayıt Numarası (İKN) 2017/6071 olan ihale: Egecan A.Ş. ve Deha A.Ş. İş Ortaklığı’na ‘Muhtelif Kırsal Mahalle Yolları (güvenlik yolları)’ ve ‘BSK (Bitümlü Sıcak Karışım) Yol Yapım İşi’ verildi. Sözleşme bedeli 293 milyon 411 bin 295,25 TL olarak kayıtlara geçen ihale, “pazarlık usulü” ile yapıldı. İşin süresi 700 gün olarak belirlendi.
İhaleye ilişkin yapılan incelemede, işin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) 5’inci Maddesi’nde yer alan “Ödeneği olmayan hiçbir iş ihaleye çıkarılamaz” hükmüne aykırı olduğu belirtildi. Yine, ihaleye sonradan eklemeler yapıldığı ve birim fiyat şartnamesi olmadığı, kübaj hesaplarında toprak, küskülük ve kaya cinsleri belirtilmeden, kroki olmadan ihaleye çıkıldığı ifade edildi. İş programındaki miktarlar ve parasal tutarların, hak edişteki miktarlar ve parasal tutarlarla uyuşmadığı tespit edildi. 11 milyon 174 bin 240,51 TL fiyat farkının fazladan hesaplandığına yer verildi. İhale bedelinin de olması gerekenin çok üstünde olduğuna yer verildi.
Yetersiz ödenekle ihaleye çıkıldı
* İKN 2018/48649 olan ihale: ‘Mardin İl Geneli Asfalt Sathi Kaplama Yapım İşi’, ‘pazarlık usulü” ile ihale edildi. 5 milyon 517 bin 540 TL’ye bedel ile ihale İlhan Ektiren Mühendislik’e verildi. Ancak, ihalenen KİK’in 5’inci Maddesi’ne aykırı olarak, ödeneği olmadan ihale edildiği anlaşıldı. Yapılmayan yolların hakediş bedellerinin ödendiği, ödeme emrindeki SSK ve Vergi borçlarının da uyuşmadığı raporda yer aldı. Ayrıca, raporda söz konusu ihale ile ilgili işin bitim süresinin 27 Kasım 2018 olmasına rağmen işin bitip bitmediğine dair bir tutanağa rastlanmadığı bilgisine yer verildi.
* İKN 2019/12300 olan ihale: ‘Kırsal Muhtelif Mahalle Yolları (güvenlik yolları) Asfalt Yama Yapım İşi’ de “pazarlık usulü” ile İnova Asfalt A.Ş. ile Alpyol İnş. Enerji A.Ş. İş Ortaklığı’na 7 milyon 87 bin 500 TL’ye verildi. Yer teslimi 25 Şubat 2019’da yapılan ihalede işin bitim tarihi 22 Ekim 2019 olarak belirlendi. İhalenin 4734 sayılı KİK’in 5. Maddesi’ne aykırı yapıldığı tespitine yer verildi.
* İKN 2019/16808 olan ihale: ‘2019 Yılı Kırsal Muhtelif Mahalle Yolları Stabilize Yapım İşi’ “pazarlık usulü” ile 16 milyon 653 bin TL’ye 15 Şubat 2019’da NURPA Enerji Madencilik Yap. İnş. San. A.Ş.’ye verildi. Raporda, ihalenin 4734 sayılı KİK’in 5’inci Maddesi gereğince “ödeneği olmayan hiçbir iş ihaleye çıkarılamaz” hükmüne aykırı yapıldığı tespit edildi. Yine, ‘Hakedişe ait malzeme Figüre tespit tutanakları ve yol krokileri dosyasında görülmedi. Reglaj, sulama ve sıkıştırma ile ilgili fotoğraf ve veri yok. Yaklaşık maliyette nakliye hesabı detayı bulunmamaktadır’ bilgileri rapor yansıdı.
* İKN 2017/175728 olan ihale: Sözleşme bedeli 2 milyon 495 bin 52 TL olarak belirlenen ‘Patlayıcı Madde Alım İşi’ ihalesi “pazarlık usulü” ile Midyat Patlayıcı Madde Sanayi Tic. A.Ş.ye verildi. 28 Temmuz 2017’de yapılan ihalede işin bitim tarihi 13 Ekim 2020 olarak belirlendi. İhaledeki eksiklik için raporda, “Sözleşme gereği 3 adet binek araç istenmiş olup, teslim alındığına dair tutanak bulunmamaktadır” denildi.
* İKN 2019/7060 olan ihale: ‘Mardin İl Geneli Menfezlerin Temizlenmesi Izgara Yapılması ve Yol Çizgisi Çizilmesi İşi’ “pazarlık usulü” ile 5 milyon 130 bin 885 TL ile DMR Güv. Taah. İnş. Oto. Hay. San. Tic. A.Ş.’ye verildi. Ancak, raporda yer teslimi 5 Şubat’ta yapılan işin bitim süresinin Haziran 2019’da sona ermesine rağmen yapılıp yapılmadığına dair bir tespit yapılamadığı ve hakediş bedelinin olmadığı belirtildi.
* İKN 2019/16808 olan ihale: ‘2019 Yılı Kırsal Muhtelif Mahalle Yolları Yapım İşi’ de “pazarlık usulü” ile Soycan İnş. San. A.Ş.ye 11 milyon 179 bin 700 TL karşılığında verildi. 4734 sayılı KİK’in 5’inci Maddesi’ne aykırılık taşıdığı belirtilen ihale kapsamında ‘Hak edişe ait malzeme kantar fişleri ve yol krokileri dosyasında görülmedi. 10 gün içinde KDV hariç 2 milyon 552 bin 500 TL hak ediş düzenlenmiş’ diye belirtildi.
* İKN 2019/56833 olan ihale: ‘Artuklu, Kızıltepe, Derik, Savur ve Midyat ilçeleri Yol, Duvar ve Menfez Yapım İşi’ ihalesi 22 Şubat’ta Proje ve Uygulama Şube Müdürü Mustafa Alp’in kardeşleri ile birlikte kurduğu Emay Kırtasiye İnşaat Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ.’ye “pazarlık usulü” ile 2 milyon 558 bin 766 TL karşılığında verildi. 4734 sayılı KİK’in 5’inci Maddesi’ne aykırılık tespit edildi. İş için kanunen en az bir ay sonra belirlenmesi ve ödenmesi gereken hak ediş bedelinin 7 gün içinde hazırlanarak firmaya 1 milyon 797 bin 100 TL ödendiği, işin yapılıp yapılmadığının ise tespit edilemediği rapora yansıdı.
Belediye milyonlarca lira zarara uğratıldı
* İKN 2019/31407 olan ihale: ‘Midyat, Dargeçit, Nusaybin, Ömerli Muhtelif Mahalleler Yol Beton Parke Yapım İşi’ de “pazarlık usulü” ile 5 milyon 265 bin TL karşılığında NURPA Enerji Madencilik Yap. İnş. San. A.Ş.’ye 6 Şubat’ta verildi. İşin, Fen İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde ihale edilmesi durumunda maliyetinin yaklaşık 2 milyon 500 bin TL olacağı belirtildi.
Raporda, ihalenin Kırsal Yollar Daire Başkanlığı bünyesinde yapılmasından dolayı yaklaşık 2 milyon 700 bin TL değerinde kurumun zarara uğratıldığı belirtildi. Aradaki farkın iki daire başkanlığı arasındaki aynı malzeme için belirlenen birim fiyat farklarından oluştuğuna yer verildi.
* İKN 2019/41873 olan ihale: ‘Kızıltepe, Mazıdağı Muhtelif Mahalleler Yol Beton Parke Yapım İşi’ ihalesi de ‘pazarlık usulü’ ile 3 milyon 155 bin TL’ye Süleyman Can isimli bir şahsa verildi. KİK’in 5’inci Maddesi’ne aykırılık tespit edildi. İhalenin Kırsal Daire Başkanlığı bünyesinde yapılmasından dolayı belediyenin yaklaşık 1 milyon 690 bin TL zarara uğratıldığı bilgisine raporda yer verildi.”
Kaynak: MA