AKP’nin üç büyükşehire kayyum atamalarının ardından 5 bin işçi işten çıkarıldı. KESK Eşbaşkanı Bozgeyik, işçilerin işlerine iade edilmesi gerektiğini vurgularken, DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu ise ‘Ortak mücadele’ çağrısı yaptı
Erdoğan “Kimsenin ekmeğiyle oynamadık” dese de kayyumlar 5 bin kişiyi işten çıkardı. KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, kayyum politikasıyla OHAL’in kalıcı hale getirildiğini söylerken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Ortak mücadele” çağrısı yaptı.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos’ta atanan kayyumların ardından işten çıkarılmalar da başladı. Büyükşehir belediye başkanlarını geçen hafta Beştepe’de konuk eden AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz kimsenin ekmeğiyle oynamadık” dese de, kayyumlarla birlikte şu ana kadar 5 bin kişi işinden oldu. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, belediyelerde işten çıkarılmalara dikkat çekti.
OHAL kalıcı hale geldi
94 HDP’li belediyeye 2016 yılında atanan kayyumları hatırlatan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, “Yaptığımız araştırmalara göre 2016’da atanan kayyumların ardından 5 binin üzerinden işçi hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldı. Yandaş sendikaların ihbar ve şikayetleriyle OHAL bahane edilerek birçok işçi KHK ile işten çıkarıldı. İşçilerin iş sözleşmeleri feshedildi. Van Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz Toplu İş Sözleşmesi geçtiğimiz Cuma günü kayyum tarafından feshedildi. Üye çoğunluğu bizde olmasına rağmen yandaş sendikalarla TİS imzalandı” dedi. Kayyum atamalarıyla birlikte işçilerin sendikal hakları, TİS hakkı ve örgütlenme hakkının tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Bozgeyik, “Son olarak 3 belediyeye kayyum atanmasıyla birlikte belediyelerde kalıcı bir OHAL süreci yaşanıyor” diye konuştu.
‘İşleri iade edilsin’
Baskıların giderek artığını vurgulayan Bozgeyik, “Türkiye’de hukuk varsa Diyarbakır, Mardin ve Van için de bu hukuk normlarının uygulanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı bu ülkenin cumhurbaşkanıysa, tüm toplumu temsil ediyorsa hukuksal normların her yerde uygulanması gerekiyor. Toplum hiçbir mahkemem kararı olmadan insanların suçlanması, itibarsızlaştırılmasına yönelik bu uygulamaları asla kabul etmiyor” diye belirtti. Hukuk normlarının işletilmediğini ifade eden Bozgeyik, “Herkesi hukuka davet ediyoruz. KESK olarak bu faşizan, otoriter rejime derhal son verilmesini istiyoruz. İşten çıkarmalara son verilsin. İşçilerin işleri kendilerine iade edilsin. Bütün hukuksuzluklara karşı biz ilk kayyum atamasından itibaren mücadelemizi sürdürüyoruz. Bundan sonrada sürdüreceğiz” dedi.
‘Kayyum demokrasiye darbedir’
Kayyum atamalarıyla birlikte halkın iradesinin yok sayıldığını vurgulayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “Kayyum atamaları demokrasiye bir darbedir. Antidemokratik bir uygulamadır. Sandık iradesinin tanınmadığı bir süreçte hiçbir halkın ve hakkın güvencesi yoktur” ifadelerini kullandı. Kayyum atamalarıyla antidemokratik uygulamaların artığına dikkat çeken Çerkezoğlu, “2016 yılında ilk kayyum atamalarıyla, antidemokratik uygulamalarla, OHAL ve KHK’lerle birçok işçi işsiz kaldı. Birçok üyemiz hiçbir belge ve delil olmadan, gerekçe gösterilmeden ekonomik krizin bu denli arttığı bir dönemde açlığa mahkum edildi” diye konuştu.
‘Ortak mücadele etmeliyiz’
Belediyelere kayyum atanmasının işçiler üzerinde baskı ve tehdit oluşturduğunu belirten Çerkezoğlu, “İşçilerin artık iş güvenceleri kalmadı. Enflasyon rakamlarının yüzde 20 artığı bu dönemde her gün yoksullaşıyoruz. Gelecek zamlar işçileri ve herkesi olumsuz etkileyecek” dedi.
Çerkezoğlu, “Bizler sendika olarak demokratik anayasal haklarımızın garanti altında olması gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz. Haklarımız için ortak bir mücadele yürütmeliyiz. İşçi arkadaşlarımızı ve herkesi sendikal haklarını korumaya ve örgütlenmeye davet ediyoruz” diye seslendi.
KAYNAK : MA