Abbas Kemendî, 14 yaşındayken okumaya ve yazmaya başladı ve ilk şiirini 15 yaşında kaleme aldı. Resim, şiir ve hikaye, film ve müzikle geriye zengin bir sanat mirası bıraktı
Eliyê Bilûrvan, 1952 yılında Doğu Kürdistan’ın Sine kentindeki Curawa beldesinde dünyaya bir çocuk geldiğinin haberini alır ve ona Abbas ismini koyar. O gün ismini bir sanatçıdan alan çocuk, vefatının ardından zengin bir sanat mirası bırakacak olan Abbas Kemendî’dir.
Babası öldürülünce…
Abbas Kemendî’nin isim babası Elîyê Bilûrvan (Elî Şimşaljen), ailesi geçimini kasaplıktan sağlasa da Doğu Kürdistan’ın Sine kentinde yaşayan ve sesinin güzelliyle tanınan bir kavalcıydı.
Abbas’ın babası, kendi erkek kardeşlerinden biri tarafından kasap dükkanında öldürüldü ve o günden itibaren Abbas için zor ve korku dolu bir yaşam başladı. Babası öldürüldüğü sırada henüz 3 yaşında olan Abbas, annesinin onu koruması üzerine amcasının bıçak saldırısından kurtuldu.
Resim, şiir ve yazı…
Annesinin desteği ve şefkati sayesinde Kürtlerin gurur duyduğu bir sanatçı olan Abbas Kemendî, bir konuşmasında şunları söylüyordu: “Ben babamın intikamını almak üzere yetiştirilmedim. Zulüm gördüm, baskı gördüm ve öldürülmem yönünde karar verildi. Ama hayatta kaldım.”
Henüz küçük yaşlarındayken annesiyle birlikte Sine’deki hamamlara giden Abbas Kemendî için hamamdaki kadınlar, tabloya döktüğü ilk görüntü oldu. Kemendî’nin resim konusundaki yeteneği de burada ortaya çıktı.
Abbas Kemendî, 14 yaşındayken okumaya ve yazmaya başladı ve ilk şiirini 15 yaşında kaleme aldı. Resim, şiir ve hikayeler sanatçı kişiliğinin temeli haline geldi.
Abbas Kemendî 17 yaşındayken yazdığı ‘Şewbû û Heme Şiwan’ hikayesiyle, 18 yaşında katıldığı bir yarışmada en iyi hikâye ödülünü kazandı.
‘Sebrî’ adlı ilk şarkısı
Evinde resim çizen ve şiirler yazan Kemendî, Sine Radyosu’nda eş zamanlı olarak dublaj için ses veriyordu. Sine Radyosu yeteneklerini sergileyebileceği bir merkez haline geldi. 18 yaşında Sine Radyosu’nda 2 şarkı kaydetti. Ancak şarkılarının yeterince iyi olmadığını düşündüğü için bunları yayınlamadı.
Ardından aynı zamanda komşusu olan Şehên Talabani ile birlikte Sine radyosunda ‘Sebrî’ adlı ilk şarkısını kaydetti. Kürdistan’ın dört paçasında yankı bulan şarkı hala halkın dilinde.
20 yaşında Kürdistan genelinde şarkıları ve sesiyle tanınan Abbas Kemendî, Kamkaran Müzik Grubu ile birlikte kayıt altına aldığı ‘Hewraman, Pirşend û Gelawêj’ isimli üç albüm çıkardı. Son albümü ise ‘Kîjî Ladê’ (Kîjî Kurd) oldu.
97 tablo, 130 şiir, 6 roman
Abbas Kemendî, tüm yaşamı boyunca 97 tablo çizdi, 130 şiir ve 6 roman kaleme aldı. 30 kısa ve uzun metrajlı filmi olan Kemendî’nin kendi kaleminden çıkan 150 de şarkısı var. Kemendî, müzik alanındaki ustalığının yanı sıra fotoğrafçılık, tiyatro, sinema, söz yazarlığı, şair, araştırmacı ve Kürt edebiyatında da önemli çalışmalara imza atmış çok yönlü bir sanatçı olarak radyo ve televizyon programlarını da sundu.
62 yaşında veda etti
22 yaşında evlenen Abbas Kemendî’nin bir erkek, iki kız çocuğu oldu.
Abbas Kemendî, 22 Mayıs 2014 tarihinde 62 yaşındayken lösemi hastalığı ve kalp krizi nedeniyle Doğu Kürdistan’ın Sine kenti yani kendi topraklarında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Sine’deki Asawle Mezarlığı’na defnedildi.
Kaynak: ROJNEWS