Aşık Mahzuni, bir dizesinde “bilmem söylesem mi, söylemesem mi” diyordu.
Benim de söyleyip söylememekte kararsız kaldığım zamanlar olmuyor değil. Ne söylesem(k) boş çünkü. Duymuyor, dinlemiyor, aldırmıyorlar. Ama biz söylemeye, anlatmaya devam edeceğiz. Mecburuz. Vicdanımız başka türlüsüne el vermiyor.
Bakın, Türkiye tarımına sanki başka bir el-bir değnek yön veriyor.
Mesela tarım gemisi çiftçiden yana yürümüyor. Şirketlerden yana ilerliyor. Yani çiftçinin batacağı yönde yüzdürülüyor gemi. Girdaba sürülen küçük çiftçi gemisinin rotasına hükümet müdahale etmiyor. Yoksa çiftçilerin kredilerine olan icra takibi; son 5 yılda yüzde 195 artar mıydı?
Durum bu kadar açık, ama yetkililer-yönetenler “Tarımda çok iyiyiz. Daha da iyiye gideceğiz, daha daha iyisini yapacağız” diyorlar.
İşin aslı iyi değiliz. Çiftçi borç batağında. Toprağını kaybedenler depresyonda, toprağını kaybetme endişesi yaşayanlar panikte. Türkiye tarımında olup bitenleri dost görüyor, düşman biliyor.
Bunun çözümü yok mu? Var. Çıkarılacak tek bir kanuna bakıyor pek çok şey.
Bir kanun çıkarılsa ve bunun da adı, “Borcundan Dolayı Çiftçinin Toprağı Haczedilemez Kanunu” olsa, çiftçinin birçok sorunu çözülür. En başta küçük çiftçinin sırtındaki bankalar, yani “kenebanklar” emecekleri kan bulamaz. Teker teker dökülür çiftçinin sırtından keneler. Çıkarılacak kanunun gerekçesi de, “Toprak, çiftçinin ekmek teknesidir, geçim kaynağıdır, çoluk çocuğunun rızkıdır, icra marifetiyle el konulmaz “ dense, ne güzel olur.
Hükümet “bu kanun olmaz” der, karşı çıkarsa, burada iş çatallaşır işte. O zaman ya çiftçiden yana değil hükümet, ya da ne?
Gelin birlikte bakalım ne olduğuna?
– Tarım Kanunu’na göre verilmesi gereken desteğin yarısı bile çiftçiye verilmiyor. “Gasp” ediliyor. Çiftçinin icralık olmasındaki bu yanlış ve taraflı politikanın payı ne kadar acaba?
– Çiftçi icralık, tarımsal sulamada kullanılan enerji fonu ve TRT payı almak neyin nesi acaba?
– Adı üzerinde destek bu. Hem tam verilmiyor, hem yarım verilen destekleme parasınından da yüzde 2-4 arasında stopaj kesintisi yapılıyor. Neden acaba?
– Yeraltı suyu kullanım ücreti dekar başına 1 lirayken 5 liraya çıkarmanın nedeni ne acaba?
– Ya hele mazotta ÖTV uygulaması neyin nesi? Tarımda kullanılan mazot ne ara lüks tüketim oldu acaba?
– 2003-2017 arasında çiftçiliği bırakan aile sayısı 700 bini aştı. Nedeni hiç araştırıldı mı acaba?
Acabaları yazmaya bu köşe yetmeye yetmez de, ucundan bazı şeyleri söyleyelim dedik.