Antalya’da cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri raporunu açıklayan İHD, karantina koğuşları adı altında 76 tutuklunun aynı koğuşta tutulduğunu belirterek, keyfi uygulamaların arttığını söyledi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Antalya Şubesi Hukuk Komisyonu, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi, Antalya E Tipi Kapalı Cezaevi ve Alanya L Tipi Cezaevi’nde kalan tutuklularla yaptıkları görüşmeleri raporlaştırdı. Komisyon, hak ihlallerine dair hazırladığı raporu şube binalarında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi, Antalya E Tipi Kapalı Cezaevi ve Alanya L Tipi Cezaevi’nde Ekim, Kasım ve Aralık’ta tutuklularla yaptıkları görüşmeleri sonucunda bir rapor hazırladıklarını belirten İHD Antalya Şubesi Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Kaya, pandemiyle birlikte hak ihlallerin arttığına dikkat çekti.
Kaya, “Duruşmaya gidenler, hastaneye sevk edilenler ve yeni tutuklananlar hiçbir önlem alınmadan karantina koğuşlarına alınıyor ve 20 gün boyunca burada tutuluyor. Bir covid-19 pozitif vakasının onlarca mahpusa virüs bulaştırmasına yol açacak olan bu uygulamayla, mahpusların yaşam hakkı tehlikeye atılıyor” dedi.
‘Tedavi yapılmıyor’
Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde karantina koğuşuna konulan aralarında kanser hastaların da olduğu çok sayıda kişinin koronavirüse (Kovid-19) yakalandığını ve 18 kişinin hastanede tedavi edildiğini daha önce de açıkladıklarını anlatan Kaya, “Bu kez Antalya E Tipi Cezaevi’nde, karantina koğuşunda 76 kişi kaldığını tespit ettik. Pandemi nedeniyle, ağır hasta mahpusların tedavileri yapılamamaktadır. Mahpusların hastane sevki ya ertelenmekte ya da karantina koğuşlarında kalmamak için, mahpuslar kendileri hastaneye gitmek istemiyor.
Ağır hasta mahpusların çoğuna, sağlık durumlarına uygun tutulma koşulları sağlanamamaktadır. Hapishanelerdeki revir koğuşları, diyaliz hastası, organ nakli olmuş vb. ağır hastalarla doludur. Hapishanelerin koşulları, sağlık hizmetlerinin organizasyon kapasitesi, böylesi bir salgında, mahpusların yaşam ve sağlık hakkının gözetilmesini sağlamaya uygun değildir. Bu nedenle bir cezalandırma aracına dönüşen yaygın tutuklamalara son verilmesinin ve yeni bir infaz düzenlemesi ile hapishanelerin boşaltılmasının, acil bir ihtiyaç olduğunu bir kez daha belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.
Suya kota
Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklulara su kotası uygulanmaya başlandığını, haftada 2 gün 60 litre sıcak su ile mahpusların banyo ve çamaşır yıkama ihtiyaçlarını karşılamalarının istendiğine dikkat çeken Kaya, “150 litre de soğuk suyla bulaşık, koğuş temizlik, tuvalet ve kişisel hijyenin sağlanması isteniyor. Tutuklulara yemek az veriliyor. Yeni tutuklanan tutuklulara çıplak aramaya maruz kalıyor. Açlık grevine başlayan tutuklulara disiplin cezaları veriliyor.
Kitap, gazetelere, dergilere ulaşma hukuksuz bir şekilde engelleniyor. Mektuplar verilmiyor, iletişim hakkı gasp ediliyor. Görevleri, mahpusların insan haklarına ve insan onuruna uygun bir şekilde ve kişi hak ve özgürlüklerini, sağlık ve yaşam haklarını koruyarak, tutulma koşullarını sağlamak olan, hapishane müdür ve yetkilileri, sorunların çözümü için mahpusların görüşme taleplerine karşılık vermemektedirler” dedi.
HABER MERKEZİ