Kobanê soruşturması kapsamında hazırlanan 3 bin 530 sayfalık iddianameyi kabul eden Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmayı 25 Nisan Pazar günü olarak belirledi. Dosyada Demirtaş’ın kaçma şüphesinin olduğu da belirtildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Kobanê soruşturması” kapsamında hazırladığı 3 bin 500 sayfalık iddianameyi kabul eden Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma gününü belirledi. Mahkeme tarafından oluşturulan tensip kararında, iddianamede yer alan iddialar ve suçlamalara yer verilirken, siyasetçilerin kuvvetli suç şüphesi taşıdığı ileri sürüldü.
Demirtaş’ın kaçma şüphesi
Heyet tensip kararında HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yönünden, “https://www.hürriyet.com.tr/gündem/hdpli-selahattin-demirtaş-anne-ve-babasını-ziyaret-etti-28690578 isimli internet sayfasında hürriyet.com.tr sitesinde” yayınlanan haberde ağabeyi Nurettin Demirtaş’a ilişkin “üniversite öğrencisiyken hapse girdi, ömrünün yarısını cezaevlerinde geçirdi, demokratik siyasete girmek istedi, partiye girdi, eş genel başkan oldu. Yargı baskısı ile siyaset yapamayacak bir hale getirdiler. Çok ağır cezalar verdiler kendisine. Çok sayıda dava açtılar. Burada bir kez daha yıllarını cezaevlerinde geçirsin istemedik. Şu an Erbil’de yaşıyor…” şeklindeki açıklamasına atıf yapılarak, “Sanığın ağabeyi ile ilgili olarak yapmış olduğu bu açıklamalardan olası cezai soruşturma ve kovuşturmalar ile ilgili söz konusu yargısal faaliyetler sonrasında ceza alma durumunda cezadan kurtulmak maksadıyla kaçma girişiminde bulunacağına dair somut ve makul şüpheler oluşturan beyanlar olduğu değerlendirilmiştir” yorumu yapıldı.
Heyet, ayrıca Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazılarak, Demirtaş hakkındaki dosyadan iddianame örneğinin talep edilmesini karar altına aldı.
Meclis konuşmaları
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na müzekkere yazılmasını da talep eden heyet, 2014 yılı itibariyle sanıklardan hangilerinin milletvekili oldukları, iddianamede yer alan 6-8 Ekim 2014 olayları ile ilgili Meclis kürsüsünde hangi milletvekillerinin açıklama yaptığını, bu açıklamalarının tam metninin ve Meclis tutanaklarının mahkemeye gönderilmesini istedi.
MYK toplantısı
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan HDP İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’in ismiyle paylaşımların yapıldığı sosyal medya hesaplarının kendisi tarafından kullanılıp kullanılmadığının tespiti için Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına müzekkere yazılmasına, HDP Genel Merkezi’ne müzekkere yazılarak bahsi geçen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısıyla ilgili Karar Defteri ile ilgili tutanakların gönderilmesi ve bu toplantının nerede yapıldığının bildirilmesinin istenilmesi de kararlar arasında yer aldı.
Öte yandan tutuklu siyasetçilerin 5 Şubat ve 4 Mart’ta dosya üzerinden 2 Nisan’da ise duruşmalı olarak tutukluluk incelemesi yapılmasına karar verildi.
Tutukluluğa devam kararı
Mahkeme heyeti, Arife Köse, Bayram Yılmaz, Hatice Altınışık, Yurdusev Özsökmenler, Zeynep Karaman ve Milletvekili Demir Çelik’in yurt dışında olmasını gerekçe göstererek, yurt dışı çıkışı adli kontrolünün yeterli olmayacağını öne sürerek, tutukluluğun devamına karar verdi.
İlk duruşma pazar günü
Mahkeme heyeti, aralarında HDP’li siyasetçilerinde bulunduğu 108 kişinin yargılamasının yapılacağı ilk duruşmanın 25 Nisan’da Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmesini kararlaştırdı. Duruşmanın Pazar gününe verilmesi dikkat çekti.
HABER MERKEZİ