İstanbul’da tutuklanan 6 kişiden Sedat Acay’ın, aralarında husumet olan komşularını barıştırması tutuklama gerekçesi yapıldı. Tutuklanan Nazım Adıgüzel’in, cezaevindeki kardeşine para göndermesi de suç sayıldı
İstanbul’da 26 Kasım’da yapılan ev baskınlarında aralarında Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz’un bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. 6 günlük gözaltı süresinden sonra Yavuz’un da aralarında olduğu 6 kişi “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 6 kişinin, siyasi parti faaliyetleri, yakınlarının cenaze törenlerine katılmaları ve valilik izniyle yapılan eylem ve etkinliklere katılması, tutuklama gerekçesi yapıldı.
Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz’a, 2014-2018 yılları arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Yöneticisi olduğu dönemde siyasi parti faaliyetleri soruldu. Yavuz’un HDP’de yöneticilik yaptığı dönem boyunca katıldığı eylem ve etkinlikler, parti çalışanlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven öncüllüğünde başlayan açlık grevleriyle ilgili verdiği röportajlar, suçlama konusu yapıldı.
Kardeşine neden para gönderdin?
Aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Alaettin Altıntaş’ın da Garzan Mezarlığından çıkarılarak Kilyos Mezarlığı’nda kaldırma defnedilen yeğeni Burhan Altıntaş’ın cenazesine katılmakla suçlandı.
İş yerinde çalışanlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin dahi suç sayıldığı soruşturma kapsamında tutuklanan Nazım Adıgüzel’in, cezaevinde bulunan kardeşine gönderdiği para, “örgüt adına para toplama” olarak değerlendirildi.
Tutuklanan Sedat Acay, aralarında alacak verecek yüzünden husumet olan komşularını barıştırdığı gerekçesiyle “KCK halk mahkemesi üyesi” olmakla suçlandı.
Gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDK çalışanı Mizgin Aksu ise HDK’de yaptığı çalışmalardan suçlandı. Aksu’ya HDK’nin ne zaman ve kimin talimatıyla kurulduğu sorulurken, 2019 yılında yapılan kadın konferansı ve genel kurulları için HDK yöneticileriyle yaptığı telefon konuşmaları suçlama konusu yapıldı.
Gülme de yasakmış!
Gözaltında oldukları süre içinde psikolojik baskıya maruz kaldıklarını söyleyen Aksu, kendi aralarında sohbet ettikleri sırada polisin sürekli “susun burası TEM şube başka bir yer değil” şeklinde sözlü tacizine uğradıklarını ifade etti. Aksu, polisin şarkı söylemlerine ve kendi aralarında gülüşmelerine de “yasak” diyerek müdahale ettiğini dile getirdi.
Erdoğan Alayumat/MA-İSTANBUL