Çev-Der Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Dinçer, kömür kullanımının doğada ve insan sağlığında ciddi zararlar oluşturduğunu söyledi
Her yıl kış mevsiminin gelmesiyle beraber sobalar kurulur, bacalardan siyah dumanlar gökyüzünü griye boyar. Kış mevsiminin en yoğun geçtiği bölgelerde çoğunlukla ısınmak için kömür tercih edilir. Kömürün yanması sonucu insan sağlığı ve çevreye zarar verebilecek miktarda arsenik, kadmiyum, krom ve kurşun gibi elementler açığa çıkar. Bu kirletici unsurlar içme sularına, bitkilere ve hayvanlara ulaştığında tüm canlılar açısından risk oluşturur. Öte yandan zararlı partiküllerin ve radyasyonun açığa çıkmasına ve oluşan parçacıkların akciğerlere zarar vererek astım hastalığına yol açabildiği gibi bebek ölümlerine de neden olur. Bunun yanı sıra kış mevsimi boyunca rüzgârın etkisiyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından kaynaklı onlarca kişi yaşamını yitirdi.
Güneş enerjisi
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (Çev-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Dinçer, kömür kullanımının doğada ve insan sağlığında ciddi zararlar oluşturduğunu söyleyerek, “Biz çevreciler olarak yüzde yüz yenilenebilir güneş enerjisini öneriyoruz. Yenilenebilir enerji hem doğa dostu hem de ekonomiktir” dedi.
Hava kirliliği
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kullanılan kömürün doğayı ve insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Arzu Dinçer, sosyal dayanışma derneği tarafından dağıtılan kömürlerin kalitesiz olduğunu, bu kömürlerin havaya bıraktığı kirli dumanın zararlarının daha fazla olduğunu belirtti. Dinçer, “Atık olarak niteleyebileceğimiz Şırnak ve Ukrayna kömürü karıştırılarak halka dağıtılıyor. Bu kömür fosil yakıtlara giriyor. Kirli kömürlerin kullanımı ve araçların saçtığı egzoz gazları hava kirliliğinin en büyük etkenlerinden biri. Oluşan hava kirliliği iklim değişikliğine de neden oluyor. Hava kirliliği doğada ve insan sağlığında ciddi sorunlar yaratıyor. Oluşan hava kirliliğinden kaynaklı insanlar dışarı çıktığında nefes alamayacak durumda. Bu sadece insanlar için değil, bütün canlılar için geçerli bir durum. Sonuç itibari ile doğa sadece insanların değil, bütün canlıların birlikte yaşadığı bir alan. Bunun sonucunda Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve astıma varacak kadar ciddi rahatsızlıkların oluşturabileceğini söyleyebiliriz. Biz çevreciler olarak bütün fosil yakıtlara karşıyız.
Yenilenebilir enerji
Van her taraftan güneş gören bir kent ama biz çareyi doğal gaz ve kömür kullanımında buluyoruz. Yüzde yüz yenilenebilir enerji daha ekonomik ve doğa dostudur. Üstelik daha ucuz ve herkes eşit bir şekilde yararlanabilir. Koronavirüs (Covid-19) pandemisi ile birlikte oluşan çevre kirliliğine de değinen Arzu Dinçer; maske, eldiven ve dezenfektan kutularının çevreye atılmasının hem görüntü kirliliğine hem de sağlığa zararlı olduğunu dile getirdi. Arzu Dinçer, ayrıca Van Gölü çevresinde oluşan evsel ve katı atıklardan kaynaklı adeta bir “çöp deryasının” oluştuğunu belirtti.
VAN/JIN NEWS