Sağlık Bakanı’nın paylaştığı verilerin kuşkulu olduğunu dile getiren SES Mersin Şubesi Başkanı Doğan, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren doktor arkadaşlarının kayıtlara ‘zatürre’ olarak geçtiğini aktardı
Koronavirüs (Kovid-19) salgını konusunda atılan normalleşme adımları ile birlikte vaka sayıları artış göstermeye başladı. Salgına yakalananların sayısının arttığı kentlerden biri ise Mersin.
Mezopotamya Ajansı’nın (Ma) haberine göre; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı olan Dr. Zeki Sinan Doğan, normalleşmeye ile birlikte kentteki vaka sayılarının çok hızlı bir şekilde artmaya başladığını söyledi.
Kuşkulu veriler
Pandemiye dair Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerinden veri alamadıklarını belirten Doğan, ancak kendilerine ulaşan bilgilere göre, kentte bir günde yaklaşık 250 pozitif vakanın tespit edildiği paylaştı. Ancak aynı gün Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan verilerde Türkiye genelinde bin 183 pozitif vaka olduğu ve bunun yarısının İstanbul’da olduğu söylendiğine belirterek, açıklanan rakamlara dair kuşkularını dile getiren Doğan, “Basit bir hesaplama yaptığımız zaman yarısı İstanbul’da ise 250 tanesi de Mersin’de olduğuna göre geriye kalan 79 ilde ise 350 vakanın olduğu anlamına geliyor ki bu da hiç mantığa uygun değil. Yani verilerde bir sıkıntı var” dedi.
İlgili kurumların pandemiye karşı gerekli önlemleri almadığını söyleyen Doğan, “Kovid-19 testlerinin doğruluk oranı yüzde 50 ila 60’tır. Yani 100 Kovid’liden 50 veya 60’nı yakalayabiliyoruz. Geriye kalan kısmını yakalayamıyoruz. Bu da bu salgının yayılmasını hızlandırır” diye belirtti.
Normalleşme ile birlikte özellikle AVM’lerin açılmasının hata olduğuna vurgulayan Doğan, sahillerin kapalı olmasına rağmen AVM’lerin açık olmasının hastalığın hızlı yayılmasına neden olduğunu ifade etti.
Kısıtlamaların devam etmesi gerekiyor
Doğan, Kovid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısının artmasına da dikkat çekti. Doğan, bu konuda şunları ifade etti: “Son 4-5 gündür Silifke ve Şehir Hastanesi’nde 5 sağlık çalışanın testleri pozitif çıktı. Sağlık çalışanlarında durum böyle ise demek ki bu virüs hızlı yayılıyor. Bunlarının önlemlerini alınması bunun içinde filyasyonun doğru yapılması gerekiyor. Verilerin verilmemesi doğal bağışıklığa gidildiğini düşündürüyor. Yani hastalanan hastalanır, tedavi edebileceğimiz tedavi ederiz, ölenler içinde Allah rahmet eylesin politikası var. Bunun böyle olmaması lazım. Kısıtlamaların devam etmesi gerekiyor.”
Doğan, Mersin’de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden bir doktor arkadaşlarının kayıtlara zatürre (Pnömoni) olarak geçirildiğini de söyledi.
Ekipman yetersiz
Doğan, Mersin’de Kişisel Koruma Donanım (KKD) ekipmanlarının az olduğunu ekleyerek, aile hekimlerinin bundan etkilendiğini söyledi
‘Sağlıkçılar baskı görmeden çalışmalı’
Sağlık personellerinin çalışma koşullarına da dikkat çeken Doğan, pandemi sürecinin daha iyi yönetilebilmesi için önerilerini şöyle sıraladı:
“Sağlık çalışanlarının baskı görmeden çalışması gerekir. Koruyucu ekipmanlarının yeterli olması ve insanca çalışacak bir süre olmalıdır. Uzun vardiyalar olmamalı özellikle pandemi döneminde çalışma saatlerinin kısa olması gerekiyor. Çalışma vardiyasının 4 saatte bir değişmesi gerekiyor çünkü kişiyi virüs yüküne maruz bırakmamak lazım. Atanması beklenen sağlıkçıların derhal atanması ve KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile ihraç edilenlerin görevlerine derhal iade edilmesi gerekiyor. Bu KHK ile atılanların büyük bir tecrübeleri vardır. İnsanların fişlenmesi yüzünden atamalar yapılmıyor. Güvenlik soruşturması ve buna benzer çıkarttıkları bahaneler ile atamalar yapılmıyor. Ek ödeme yerine sağlık çalışanlarının haklarının verilmesi lazım.”
MERSİN