Dansçı ve müzisyen Serhat Kural’ın yeni şarkısı ‘Kovî’ dinleyiciyle buluştu. Çocukluğunda hayranlık duyduğu Kovîlere yoğunlaştığını söyleyen Kural, ‘Onun doğayla, dağlarla yitik aşkını tarifettim’ dedi
Dansçı ve müzisyen Serhat Kural’ın “Kovî” isimli eseri dinleyici ile buluştu. Dijital palatformlar üzerinde yayınlanan şarkının söz ve müziği Kural’a ait. Kovî’nin video klibinin yönetmenliğini Ferhat Güneş üstlenirken koreografi de birçok dans projesiyle ismini duyuran İsmet Köroğlu’nun imzası var. Performans video klipte Demet Aksular, İsmet Köroğlu, Ferhat Güneş ve Serhat Kural göz kamıştırıcı bir dans sergiliyorlar. Kural, gazetemize yeni şarkısının hikayesini anlattı.
Çocukluktan gelen hayranlık
Serhat Kural, çocukluğunda annesinin kendisine sürekli hayranlıkla Kovîlerden bahsettiğini anlatan Serhat Kural, hayranlığının bu yaşlarda başladığını söyledi. Pez Kovî, Xezal ya da Türkçe ismi ile Ceylanların trajik bir hikayesinin olduğunu belirten Kural, “Avlandığı için nesli tükenmiş kurbanlardan bahsediyoruz. Annem Kovîleri karşı olan hayranlığı anlatırken ki o güzellemeleri bende de hayranlık oluşturdu” diye ifade etti. Köyüne sık sık gittiğini söyleyen Kural, buradaki evlerin kapı üstlerinde katledilen Kovîlerin boynuzlarının süs olarak kapıların üstüne asıldığı belirti. Kural sözlerine şöyle devam ediyor: “Müzik ve dansla iç dünyamda yaşadığım ve baş edemediğim şeylerle daha çok ilgilenmeyi seviyorum. Bende biraz Pez Kovî’yi hem insanlığın bugün içinden çıkılamaz hali hemde çocukluğumdan beri anlatılan hikayelerden esinlenerek bende miks bir duygu yarattı. Elimden geldiğince de onun doğayla, dağlarla yitik aşkını tarif etmek için kısa cümleler oluşan bir beste yaptım.”
Bir dans perfomansı
Kovî’nin video klibinin bir dans performansı olduğunu söyleyen Kural, imge ve metafor üzerinden gittiklerini ifade etti. Kural sözlerine şöyle devam ediyor: “Amacımız böyle sıralı bir hikaye kurmak değildi. Deyim yerinde ise işte, kadının elinde su testisi var. Çeşme başına gider, erkek çeşme başındaki kadını görür. Ona kaytan bıyığını kıvırır. Bir nevi erkekliğinin gücünü gösterir. Kadında ona hayran kalır aşık olur gibi bir yaklaşımla ortaya bir şey koymadık. Özelliklede bunu belirtmek istedim.”
‘Kurban olma bilinci’
Anlamanın bir his sorunu yarattığını söyleyen Kural, “Anlamadığın şeyin hissi vardır. Ya da anlamadığın şeyi hissedebilirsin. İkisinin ilişkisi bence çok önemli. Genellikle Kürt sanatında ve müziğinde de bu eksiklik çok fazla. Hissetmekte bir anlam problemine dönüşüyor. Mesela klibi izlerken anlamayabilirim – ki Kovî’de anlaşılacak çok net imgeler varama inanıyorum ki bir hissi var. Ya da anlarsın hissetmezsin, bu bir ciddi bir eleştirici gücünü de doğurabilir kendi içinde. Biz biraz daha Kovî imgesi üzerinden bir metafor yaratık ve onun aslında kendi çevresi ile olan ilişkisi, doğayla olan bütünlüğü, iç içeliğini, ürkekliğinne atıfta bulunduk. Her an kurban olma bilincinde yaşayan bir hayvan. Çünkü suya gittiğinde yüz kere kafasını kaldırır çevreye bakar. Doğa içerisindeki varlığını biliyor. Biraz bunun üzerinden gitmek istedik. İmge, metafor, anlam, his kavramları etrafında biraz yürüdük.” dedi.
‘Dansımı ve müziği birleştireceğim’
Son dönemlerde müzikle sık sık ismini duyduğumuz Kural, danstan müziğe bir geçişin asla olmayacağını söyledi. Dansa başladığı yıllarda da müziğe büyük bir ilgisinin olduğunu söyleyen Kural, “Her zaman şarkı söylemek, müzik yapmayı çok istedim. Ama bir alanda uzmanlaşmak gerekiyor önce. Dans alanında kendimi ifade edebilecek bir yere geldikten sonra müziğe de yönelmeye başladım. Dans ve müzik çok iç içe ve paralel. Bu anlamda dans halen hayatımın merkezinde. Ama aynı zamanda müziği de bu paralelde götürmek, üretmek istiyorum. Müziğimi ve dansımı birleştireceğim.” diye ifade etti.
KÜLTÜR SERVİSİ