Kötüye giden ekonominin en çok etkilediği alanlardan biri enerji alanı olurken, özellikle dövizle çalışan birçok kurum kepenk kapatmaya devam ediyor. Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, son üç yıl içerisinden onlarca esnafın işyerlerini kapattığına dikkat çekti.
‘Dolarla olunca alamıyoruz’
30 yıldır esnaf olan Seyhan, özellikle son 3 yılda esnafın yüzde 50’sinin kepenk kapattığını belirtti. “Şu an kömürün bir tonu bin 500 ila bin 600 TL arasında satılıyor” diyen Seyhan, “Türkiye’nin Suriye’ye yönelik müdahalesi bizi çok etkiledi. Kömür alışımız dolar üzerinden oluyor ve Sibirya’dan geliyor. Haliyle doların yükselmesi kömürü etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Günlük dükkânı açmamızın bize maliyeti 500 TL’dir. Doğalgaz pahalı olduğu için insanlar doğalgaza da geçiş yapamıyor. Çünkü doğalgaza geçiş yapsa kombiyi bile açamaz. Bu durumun düzelmesi için barış ortamının yeniden sağlanması gerekiyor” dedi.
‘Ticaret yapamaz olduk’
Kömür sitesinde çalışan Kenan Özel de, “Zam yalnızca bizi değil, herkesi etkiliyor. Doğalgazın yerleşim yerlerine gitmesi kömür sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu işler hepsi bir zincirin halkası gibidir. Beni etkiliyorsa bir başka sektörü de mutlaka etkiliyordur. Buraya gelen insanların büyük çoğunluğu köylerden. Bu insanların maaşı yok ve köy paralarıyla ancak kömür alabiliyorlar. Gelen insanlara taksit yapıyoruz ama ödememizi alamadığımız için tümden batağa doğru gidiyoruz” dedi. Sürecin ekonomi üzerindeki etkilerine de değinen Özkan, “En yakınımızda olan İran’la bile ticaret yapamıyoruz. Tek temennimiz bu iktidarın hem komşu ülkeler hem de içerisinde bir barışı sağlamasıdır. Biz barış istiyor ve savaşın bitmesini talep ediyoruz” dedi.
VAN/MA