Koma Dengda üyeleri müziklerini sokakta icra ederek kültürlerini yaşatıyor. Müzisyenler kayyum nedeniyle kapatılan kültür-sanat merkezlerinin açılmasını istiyor
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 2016 yılında ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağı sonrası yaşanan yıkım ve Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları en çok kültür ve sanat çalışmalarını olumsuz etkiledi. Yasak sonrası Gever Kültür Sanat Derneği’nin binasının yıkılarak işlevsiz hale getirilmesi ve belediyeye kayyum ataması nedeniyle kültür ve sanat alanındaki çalışmalar durma noktasına geldi. 4 yıldır kültür ve sanat alanında gözle görülür bir çalışma yapılmazken, gençler ise imkanları doğrultusunda farklı alternatifler yaratıyor. Kent merkezindeki caddede Kürtçe ezgiler seslendiren Koma Dengda adlı grubun üyeleri de bu gençlerden bazıları.
Kültürlerini yaşatıyorlar
Sesleriyle çarşı merkezine bir süredir renk katan grubun üyelerinden Can Kutluk, sanatlarını anadillerinde icra edebilecekleri bir merkezin olmamasından dert yanıyor. Kutluk, gitar çalmayı öğrendikten sonra da sokakta şarkı söylemeye başladığını kaydederek, bir aydır sokakta müzik yaptıklarını belirtti. Kutluk, Kürtçe ezgilerle ayrıca anadillerini yaşattıklarını ve kültürlerine sahip çıktıklarını dile getirdi.
‘Kültür merkezi açılsın’
Kentte çok sayıda gencin maddi imkansızlıklardan dolayı müziği bıraktığına dikkati çeken Kutluk, Gever Kültür ve Sanat Derneği gibi merkezlerin de işlevsiz hale getirilmesiyle birlikte kültür ve sanat alanındaki çalışmaların tamamen ortadan kalktığına dikkat çekti. Özellikle derneğin faaliyette olduğu dönemde birçok gencin ücretsiz olarak kendini kültür ve sanat alanında geliştirdiğini söyleyen Kutluk, “Gençler için kültür merkezlerinin tekrardan açılmasını istiyoruz” diye seslendi. Kutluk, herhangi bir merkezin olmaması nedeniyle enstrüman bulmakta da zorlandıklarını belirtti.
HAKKARİ