Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nun silah imha törenini izleyenler, sıranın devlette olduğunu belirterek haklarının güvence altına alınması gerektiğini vurguladı
PKK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 9 Temmuz’da açıklanan videolu çağrısının üzerine dün Federe Kürdistan Bölgesi’nin Silêmanî kentinde düzenlediği törenle silahları imha etti.
Türkiye, Kürdistan ve uluslararası çevrelerden gelen siyasetçiler, aydınlar, yazarlar ile sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 150 kişilik heyet tarafından izlenilen törende Barış ve Demokratik Toplum Grubu, “Bundan sonra özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizi, demokratik siyaset ve hukuk yöntemiyle yürütmek amacıyla ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılması temelinde silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Dünyada geniş yankı uyandıran töreni Kürdistan ve Türkiye’deki yurttaşlar da ekranların başında büyük bir ilgiyle izledi.
‘Barış için adım atılıyor, onlara minnettarız’
Dêrsim’de tarihi töreni Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binasında izleyenlerden Hıdır Yalçın, tören boyunca duygulu anlar yaşadı. Kızı (Ekin Yalçın) 2008 yılında PKK’ye katılan Hıdır Yalçın, o tarihten bu yana kendisinden bilgi alamadığını söyledi. Hıdır Yalçın, “Memlekette barış, huzur, güzellik istiyoruz. Tüm insanların, tüm mezheplerin ve kişilerin özgür bir ülkede yaşamasını ve öteki olarak görülmemesini istiyoruz. Herkes insandır. Hepimizin vicdanı var. Bir sürü gencimiz bu haksızlığa karşı mücadele edip dağlara çıktı. Dağlarımız kanla sulandı. Şimdi barış için adım atılıyor. Buna vesile olanlara minnettarız. Tanklara, toplara, uçaklara, bombalara harcanan paralar memleketimizin ekonomisini çökertti. Memleketimizin daha iyi olmasını istiyoruz. Dört gözle güzel şeyler olmasını bekliyoruz. ‘Kızımıza kavuşabilir miyiz, görebilir miyiz’ acaba diye düşünüyoruz. Gençlerimiz ölmesin, memleketimiz huzura, barışa kavuşsun. Bir adım atıldı. Bunun başarıyla güzellikle sonuçlanmasını istiyoruz” diye belirtti.
‘Biz barış isteyenleriz’
Amed’de ise, çatışmalı süreçte yakınlarını kaybeden birçok aile Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) binasında bir araya gelerek töreni izledi.
Maruz kaldıkları zulümde çocuklarını yitirdiklerini söyleyen Fatma Çiçek, “Dürüst olsunlar, ‘terörist’ lafını kaldırsınlar. Biz terörist değil, barış ve özgürlük isteyenleriz. Ciğerimiz yandı, başkalarının ki yanmasın. Sürecin dürüstçe tamamlanmasını istiyoruz. Çocuklarımız nasıl silah bırakıyorsa, onlar da bir adım atsın” dedi.
Anadilde eğitimden kültüre kadar tüm halkların güvenceye alınmasını isteyen Esma Seydaoğlu, “Barış için Başkan Apo’nun (Abdullah Öcalan) çağrısıyla adım atıldı. Herkes adım atsın. Başkan sorumluluğunu yerine getirdi. Başkanımız ne derse ona göre adım atıyoruz. Şimdi onların ne adım atacağına bakacağız” ifadelerini kullandı.
Sevim Yıldırım, bir yandan hüzünlendiklerini diğer yandan da mutlu olduklarını dile getirerek, İnşallah karşı taraftan da olumlu adımlar atılır” dedi.
‘Haklarımız anayasal güvence altına alınmalı’
Duygu karmaşıklığı içinde olduklarını belirten İhsan Altındağ da, şunları belirtti: “Hareket Önderliğin (Abdullah Öcalan) çağrısı ve perspektifi doğrultusunda ciddi, iyi niyet göstergesi olarak bir adım attı. Devletin pratiğinde bunun karşılığı ne olmalı? Kürt halkı olarak bunu bekliyoruz. Haklarımız anayasal güvence altına alınmalı. Sadece iyi niyet yetmiyor. Adım atmak lazım. Fesih, silah bırakma kararı çok ciddi kararlardır. Devletin acilen adım atması gerekiyor. Bu saatten sonra hiçbir Kürt gencinin zarar görmesini kaldıramam. Barış, barış, barış…”
Yaklaşık 50 yıldır süren savaştan tüm kesimlerin zarar gördüğünü söyleyen Güler Seviktek, “Bu süreç keşke 30 yıl önce başlasaydı. Bu şehit olan çocuklar da barışı görseydi. Başkanımıza inanıyoruz. Süreç tek taraflı olmaz. Silah bırakıldıysa, bu uçaklar artık kalkmasın, savaş bitsin. Başkan nasıl temiz bir adım attıysa, onlar da, temiz bir adım atsınlar” ifadelerini kullandı. Aynur Taş ise, onurlu barış isteyerek, şöyle devam etti: “İçi yanan bir anne olarak, hiçbir annenin ağlamasını istemiyorum. Artık yeter. Barış, kardeşlik istiyoruz” dedi.
‘Sıra devlette’
Tarihi silah bırakma törenini büyük bir heyecanla izleyen Wanlı kadınlar ise “PKK adımını attı, artık sıra devlette” diyerek barış sürecinde somut adım beklentilerini dile getirdi.
“Bu durum barışın ve umudun vesilesi olacak” diyen Fatma Turgut, “Umuyorum ki barış sağlanacak, bizler de amacımıza ulaşacağız. Umuyorum, Önderliğimiz de bizim aramıza gelir, biz de diğer dünya halkları gibi yaşarız, dilimiz, okullarımız serbest olur. Biz de herkes gibi yaşarız” diye kaydetti.
Ayşe Turgut ise “Biz de barış istiyoruz, biz de kimliğimizi istiyoruz, serbest olmak istiyoruz. Önderlikten de haber aldık. Barış olacak, biliyoruz” dedi.
Porê Çetin, “Silahların imha edilmesini izlerken üzüldüm ama barış istiyoruz. Bir adım atıldı, artık sıra devlette” ifadelerini kullandı.
‘Önderimize güveniyoruz devletten adım bekliyoruz’
Hediye Koç ise, “Yürütülen bu süreci değerli buluyoruz. Herkes bu süreci esas almalı. Bugün silahları imha etme grubunda bulunan herkesi kutluyorum, büyük bir yük taşıyarak bugünlere geldiler. Atılan bu adım, 50 yıllık mücadelenin adımıdır. Bu adımdan sonra artık devlet de somut adım atsın” diyerek barış için birlik olma çağrısı yaptı.
“Bugün çok başka bir gün” diyen Hatice Akdoğan, tek istediklerinin bu adımın barışa vesile olması olduğunu belirterek, “Bizler evlatlarımızı kaybettik, onun acısı var ama başka evlatlar yaşamlarını yitirmesin diye artık barış olsun. PKK bugün silahlarını imha etti, evet, artık adım atma sırası devlette” dedi.
Meryem Tuncer de, “İzlediğimiz görüntüde hem sevindik hem üzüldük hem de gözyaşlarımıza hakim olamadık. PKK adım attı ama ben hâlâ devlete güvenmiyorum çünkü barış için hâlâ bir adım atmamış. Çok duygu dolu geçen bir gündü. Bu barış, çocukların geleceği için olsun. Önderimize güveniyoruz, devletten de artık adım bekliyoruz” diye kaydetti.
Töreni tarihi bir an olarak değerlendiren Xurşe Turgut, “Ağladık da, zılgıt da çektik. PKK silahını bıraktı, adımlarını attı, devlet de bunları görüp adım atsın. Gerilla bugün silahını bıraktı, barış istediğini gösterdi, bizler de onları görünce mutlu olduk. PKK’nin attığı adım küçük bir adım değildir, yılların mücadelesi var bu adımda. Gerillalar silahlarını imha etti, bugünü kimse unutmasın. Gözümüz artık devlette” dedi.
Kaynak: JINNEWS – MA