Qamişlo’da düzenlenen Kürt Birliği Konferansı, sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Bildirgede, ‘Kürt ortak heyetinin kurulmasına, bu heyetin ilgili taraflarla temas kurmasına ve diyalog başlatmasına karar verilmiştir’ denildi
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde düzenlenen “Rojavayê Kurdistan Birlik ve Ortak Tutum Konferansı” Kürtçe ve Arapça okunan Konferans Sonuç Bildirgesi’nin ardından sona erdi. Bildirgenin Arapçası Mihemed Ismail Kürtçesi’de Foza Yusuf tarafından okundu.
Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı Sonuç Bildirgesi şöyle:
“Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı, 26 Nîsan 2025 tarihinde, uzun soluklu diyaloglar ve kıymetli çabaların ardından, Kürt partileri, sivil toplum kuruluşları, kadın hareketleri, kadın örgütleri ve Suriye’deki farklı Kürt bölgelerinden bağımsız Kürt sivil aktivistlerinin katılımıyla Qamişlo kentinde gerçekleşmiştir. Konferans, Suriye’nin yeniden inşası sürecinde ve Kürt meselesinin çözümünde birleşik bir Kürt perspektifinin benimsenmesi amacıyla düzenlenmiştir.
Bu önemli tarihsel aşamada, Şam’daki Baas rejimin 8 Aralık 2024’te yıkılmasının ardından, ki bu öyle bir rejimdi ki Suriye halkının özgürlüğü ve onuru, tüm etnik, dini ve sosyal bileşenleriyle ezmiş, ülke genelinde büyük bir yıkıma neden olmuş ve milyonlarca insanı katletmiş, göç ettirmiş ve mülteci konumuna düşürmüştür.
Suriye halkı, bu rejimi devirmek, baskıyı sona erdirmek ve özgürlüğüne kavuşmak için büyük fedakârlıklar yapmıştır. Kürt halkı da Suriye’de bu rejimle yüzleşmede ağır bedeller ödemiş, binlerce şehit vermiştir. Kürt halkı onlarca yıldır bu baskıyı sona erdirmek ve ulusal haklarını kazanmak için mücadele etmiş; ulusal mücadelesini, Suriye’de çoğulcu ve demokratik bir sistemin inşası hedefiyle birleştirmiştir.
Mevcut dönemin gerekleri ve tarihi sorumluluk temelinde, Kürtler arasında kolektif bir iradeyi ve Suriye’deki Kürt meselesinin adil çözümünü sağlayacak gerçek bir projeyi oluşturacak ortak bir siyasi vizyonun inşası gerekmektedir.
Katılımcılar, konferansta sunulan ortak tutum bildirgesi kolektif bir iradeyi temsil eden kurucu bir belge olarak kabul etmişlerdir. Bu tutum, Suriye’nin birliği çerçevesinde, çok etnikli, çok dini, çok kültürlü ve çok uluslu kimliğini tanıyan bir anayasayla Kürt halkının ulusal haklarını garanti altına alan; insan hakları sözleşmeleri ve uluslararası anlaşmalara bağlı; kadınların özgürlüğünü ve haklarını koruyan; Kürtlerin siyasi, sosyal ve askeri tüm yapılara etkin katılımını sağlayan bir çözümü hedeflemektedir.
Bu ortak Kürt bildirgenin kabulüyle, konferans katılımcıları, bu bildirgenin hem Kürt siyasi güçleri arasında hem de Kürtler ile Şam’daki yeni yönetim ve diğer Suriye ulusal güçleri arasında ulusal bir diyalog temelini oluşturmasını talep etmişlerdir.
Yeni bir Suriye inşasında, tüm halkların kendi kimlikleriyle yer almasını; hiçbir bileşenin dışlanmamasını veya geride bırakılmamasını; tekçi zihniyetten uzak durulmasını; tüm hakların anayasal güvence altına alınmasını; Suriye’nin hem yerel hem de uluslararası ilişkilerde saygı gören, barış ve istikrarın bir unsuru haline gelmesini hedeflemişlerdir.
Sonuç olarak, konferans, bu ortak bildirge temelinde siyasi bir gerçeklik oluşturmak amacıyla en kısa sürede bir Kürt ortak heyetinin kurulmasına, bu heyetin ilgili taraflarla temas kurmasına ve diyalog başlatmasına karar vermiştir.”
Kaynak: ANHA