DEDAŞ, 1500 tarımsal sulama yapan çiftçinin enerjisinin kesileceğini açıkladı. Çiftçilerin ürettikleri ürünlerden geçimlik bile ayıramadığı dönemde çiftçilere yapılan tarımsal desteklere de DEDAŞ el koyuyor
Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) Mardin’de bulunan 1500 tarımsal sulama abonesi çiftçinin enerjisini keseceğini ve enerji hatlarını toplayacağını açıkladı. Çiftçilerin borçları nedeniyle tarımsal desteklerine de el koyan DEDAŞ bölgede adeta tarımın yapılmamasını hedefleyen bir uygulama ile çiftçileri tarımdan uzaklaştırmaya çalıştığı izleniyor. Çiftçilerin ürettiği ürünlerden geçimlik bile ayıramaz duruma düştüğü bugünlerde tarım politikalarının mimarı olan AKP iktidarı ise soruna çözüm aramak yerine seyretmekle yetinmesi DEDAŞ ile iktidarın birlikte hareket ettiğine işaret ediyor.
Yeraltı suyuna mahkum
Türkiye’de uygulanan tarım politikalarıyla çiftçi eline geçen gelirle girdi fiyatları arasındaki farkın giderek açılması ile tarımsal üretimin daha da zorlu bir hal alması sonucu çiftçiler giderek fakirleşti. Üretemeyen, ürettiğini de değerinden satamayan çiftçinin geçmişte en önemli harcaması mazot ve tohum iken son yıllarda suya erişemez duruma düştü. Suya erişemeyen çiftçileri, uygulanan politikalar ve yapılan barajlar sonucu yeraltı sularına yönelendirildi. Yeraltı suları için gerekli olan enerji ise DEDAŞ’ın özelleştirilmesi sonrası yüksek enerji faturaları çiftçilerin en büyük harcama enerji harcaması haline geldi.
Çiftçiyle dalga mı geçiyor?
DEDAŞ aldığı kararı uygulamada son derece kararlı olduğunu ve geri adım atmayacaklarını belirtirken adeta baş kesen bir uygulama içine girdi. DEDAŞ arzularının, biriken ve yüksek rakamlara ulaşan borçların bir an önce ödenmesi ve bu süreçte kimsenin sorun yaşamaması olduğunu belirtirken çiftçiyle adeta dalga geçiyordu. Bölgede inşa edilen dev barajlarda tutulan suyun tarımsal alanlara iletileceği söylenmesine karşın bu su iletim hatları her nedense inşa edilme süreci inanılmaz yavaş ilerliyor. DSİ ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana geldi” diye belirtmesi bölgede yaşananlarla hiç uyuşmuyor. Çiftçiler halen yeraltı suları kullanmaya ve bu nedenle de DEDAŞ’ın yüksek faturalarına maruz bırakılmakta.
Bir yılda yüzde yüz artış!
Bugün tarımsal üretimi tehdit eden en yüksek maliyet enerji fiyatlarıdır. Son 1 yılda fiyatı yüzde 100’ün üzerinde artan elektrik fiyatları nedeniyle çiftçi tarlasındaki suyu çekip sulama yapamaz duruma geldi. Elektrik fiyatlarındaki artış sadece küçük ve orta ölçekli çiftçileri değil, büyük araziler işleyen çiftçileri de zorluyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım bir çiftçinin yaşadıklarını şöyle aktardı, “Urfa Siverek’te 70 bin dönüm arazide çiftçilik yapıyoruz. Geniş bir aileyiz. Babam hepimizi okuttu. Üniversite mezunu olarak çok sevdiğimiz çiftçilik mesleğini sürdürüyoruz. Fakat son iki yıldır artık üretmekte zorlanıyoruz. Şehire gitmek istemiyoruz. Fakat üretimi sürdürmek için üretim aracımız olan traktörlerimizi satmak zorunda kalıyoruz. Mazot, gübre, hastalıklarla mücadele için kullandığımız zirai ilaç fiyatları bizim ürettiğimiz ürünün fiyatından bir kaç kat daha fazla artıyor. Son iki yıldan bu yana elektrik fiyatları bunların hepsini geçti.” Bölgede büyüklü küçüklü tüm çiftçilerin durumu bu. Uygulanan tarım politikaları enerji şirketlerine mahkum bir üretim sürecini destekliyor.
‘DEDAŞ’ın oyuncağı oldular’
Aydın’ın İncirliova ilçesinde düzenlenen Tarım Çalıştayı’nda, AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı, çiftçilerin gübre ve mazot desteklerinin ödenmesi taleplerine “Memlekette harp var, ortalık yer yerinden oynuyor. Size el insaf diyorum. Az sabırlı olun, feveran yapmayın” sözleri AKP iktidarının tarıma bakışının özeti. Savaşa, enerji ve maden şirketlerine milyarlarca destek veren iktidar çiftçiyi ise açlığa mahkum ediyor. 2007 yılından bu yana devletin çiftçiye verdiği desteklerden 135 milyar lira kesinti yapıldı. Anayasal hakkı olan destek oranları yarı yarıya yasa dışı bir biçimde uygulandı. Şimdi ise çiftçiler borç batağında bölgede DEDAŞ’ın oyuncağı olmuş durumda.
EKOLOJİ SERVİSİ