Kürt Dil Bayramı kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerde, Kürtçe’nin önündeki engeller kaldırılmadıkça barış ve demokratik toplumun gerçekleşemeyeceği vurgulandı
Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde Birca Belek Dil, Kültür ve Sanat Derneği ile Cudi-Der 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla, “Kürtçeye statü, Kürtçe resmi eğitim dili olsun” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesi toplanan kitle, Kürt şair Feqiyê Teyran’ın medresenin bulunduğu yere konvoy şeklinde geçti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe örgütleri, DEM Parti Şirnex Milletvekilleri, Barış Anneleri Meclisi, TUHAD-DER, KESK, MEYA-Der, TJA aktivistleri yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.
Medresenin önünde halaylar çekildi. Ardından medresenin önünde kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada, DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Heval Dilbahar, “Burada Medresen Kürtçe kokuyor. Bizler buradan söz veriyoruz sana ki Kürtçe dilini yaşatacağız, Kürtçeyi işgalcilerin insafına bırakmayacağız” dedi.
Abdullah Öcalan’ın anadil değerlendirmesi
Ardından yüzlerce kişi konvoy şeklinde Cizîr’e geçtî. Kürt alimlerinin yetiştirildiği ve eğitim verdiği tarihi Medresa Sor’a kadar kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından yapılan açıklamada basın metnin Cûdî-Der Eşbaşkanı Evin Kulja okudu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın anadil üzerindeki değerlendirmesine dikkat çeken Evin Kulja, “Sayın Abdullah Öcalan özellikle şunu belirtiyor,’ Anadil meselesi ekmek ve su kadar önemlidir. Diline sahip çıkamayan hiçbir şeye sahip çıkamaz. Diline sahip çıkamayan insanlığına sahip çıkamaz. Diline ve kültürüne sahip çıkmak herkesin görevidir’ Sayın Abdullah Öcalan’ın ‘Barış ve Demokratik Toplum’ çağrısı da Kürt dilinin özgürlüğü ve bağımsızlığı konusundaki tartışmaları güçlendirdi. Bu çağrımızın sonuna kadar arkasındayız ve açıkça söylüyoruz ki, Kürt ulusunun dili, kültürü, siyaseti, hukuki ve özyönetim hakları tanınmadıkça ve bu hakların kullanılmasının önündeki tüm engeller kaldırılmadıkça barış ve demokratik toplum gerçekleşmeyecektir” dedi.
Talepler sıralandı
Evin Kulja, şu talepleri sıraladı: “Kürt statüsünün anayasa ve yasalarda tanınması gerekir. Anaokulundan üniversiteye kadar her düzeyde Kürtçe eğitim verilmelidir. Kürt halkına yönelik her türlü hukuki ve fiili yasak ve engeller kaldırılmalıdır; Kürtçe bütün resmi, toplumsal ve gündelik kurum ve alanlarda özgür ve serbest olmalıdır. Daha önce Kürtçe olan yer ve eşya adları tekrardan Kürtçeye çevrilmelidir.”
Bu taleplerin gerçekleşmesi için daha fazla mücadele vereceklerini kaydeden Evin Kulja, “Her evi, her köyü, her sokağı, her mahalleyi, her kampı, her çevreyi Kürt okulu haline getirelim” dedi.
Ardından DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal Aslan da Kürtçeye dönük engellerin ve yasakların kaldırılması gerektiğini belirtti.
Açıklama çekilen halaylarla son buldu.
Amed
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve Pîran Belediyesi de 15 Mayıs Anadil Günü kapsamında ilçeye bağlı Himbêl köyünde kadınlar ve çocuklarla bir araya geldi. Burada çocuklara Kürtçe alfabe dersleri verildi. Çocuklar Kürtçe çocuk şarkıları söyledi, boyama yaptı.
Çocukların etkinliğinden sonra kadınlarla toplantı yapıldı. Toplantıda kadınların sorunları dinlendi ve Kürt dilinin önemi anlatıldı. Kadınlarla alınan toplantının ardından çocuklara hediyeler verildi. Etkinlik davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
İstanbul
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî) ve Egîdi Cimo Müzik Okulu, Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Yoğurtçu Parkı’nda çeşitli etkinlikler düzenledi. Etkinliğin yapıldığı alana, “Dilimiz varlığımızdır”, “Zimanê me hebûna me ye”, “Statuyê Kurdî, perverdeya bi Kurdî”, “Cejna zimanê Kurdî pîroz be” yazılı pankartlar asıldı.
Etkinlik, çocuk atölyesi ile başladı. Çocuk atölyesinin ardından yurttaşlar Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun bir süre yağan yağmura rağmen halaya durdu.
Etkinlikte söz alan Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, önemli günlerden geçtiklerini ifade ederek, “Bu süreçte en önemli şey Kürtçe anadilde eğitim ve Kürtçeye statü talebidir” dedi. MKM çalışanı Mizgîn Duruk ise şöyle konuştu: “Kültür her şeydir. Dil de bunun içindedir. Biz her şeyi bugüne dille getirdik. Dilimiz kimliğimizdir.”
Son olarak konuşan DEM Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, parti olarak Kürtçenin resmi bir statüye kavuşması için mücadele ettiklerini vurguladı.
Ardından Dengbêj Evin Sindî, Erdoğan Emir, Koma Vejin, Koma Vora, Koma Mezra Botan, Sîya Şevê Akûstîk, MKM sanatçıları, Koma Avna staranlarını seslendirdi.
Son olarak “Çerx” adlı kısa film gösterimi yapıldı.
Kaynak: MA