Diyarbakır’da 16 Haziran’da 16 gazetecinin tutuklanması dünya basınında geniş yer buldu. Onlarca ülkede yüzlerce yayın organı, Kürtlerin susturulmak istendiğini belirterek, AKP hükümetinin baskıcı uygulamalarına dikkati çekti
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişiden 16’sının ayın 16’sında tutuklanması dünya basınında geniş yer buldu. Onlarca ülkede yüzlerce saygın medya kuruluş, Kürt gazetecilerle dayanışma içinde oldu. Kürtlerin susturulmak istendiğini, AKP hükümetinin Irak ve Suriye’de Kürt karşıtı politikaları ile diktatöryal uygulamalarına dikkati çeken dünya basını, suçlamaların temelsiz olduğunu vurguladı.
Meslek örgütlerinden kınama
Türkiye’nin gazetecilere yöneltilen “örgüt üyeliği” suçlamasını iddia olarak haberine yansıtan Euronews, gazetecilerin kimliklerine vurgu yaptı. Haberlerin devamında ise gazeteci meslek örgütlerinin kınama mesajlarına genişçe yer verdi.
Reuters: Başsavcılık yorum yapmaktan kaçındı
Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA) ve Demirören Haber Ajası’nın (DHA) bilgilerini haberine yansıtan Reuters, iddialara ilişkin ulaştıkları Diyarbakır Başsavcılığı’nın konuya dair yorum yapmaktan kaçındığını kaydetti. Reuters, gazeteciler için 837 gazeteci ve 62 medya kuruluşunun başlattığı imza kampanyasını hatırlatarak, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 149’uncu sırada olduğunu belirtti. Reuters, “Türkiye’nin ‘eleştirileri baltalamak için mümkün olan tüm araçların kullanıldığı bir ülke’ olarak nitelendirildiğini” haberine yansıttı.
Jurist: Saldırı Kürt medyasına
Sitesinde hukuki haber ve yorumlamalara yer veren Jurist, 22 gazetecinin herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin 8 gün gözaltında tutulduğunu vurgu yaptı. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberlerini kaynak gösteren Jurist, saldırının Kürt medyasına yönelik olduğunun altını çizdi. Haber sitesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 149’uncu sırada olduğunu yazarak sonlandırdı.
The National: Kürt siyasi hareketini susturmak isteniyor
Birleşik Arap Emirlikleri merkezli haber ajansı The National, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun sözlerine yer vererek, operasyonun amacının Kürt siyasi hareketini susturmak amacıyla yapıldığını kaydetti. Gazetecilerin HDP ile ilişkilendirildiği ve HDP’nin de 2015’teki darbe girişiminden itibaren sistematik bir saldırı altında olduğunu aktaran National, Türkiye’nin antidemokratik uygulamalarının batılı müttefiklerini alarma geçirecek düzeye ulaştığını dile getirdi.
Journo: En karanlık gün
Gazetecilerin tutuklanması için “Türkiye’nin yakın tarihinin basın özgürlüğü açısından en karanlık günü” ifadesinin kullanıldığı haberde, 16 Kürt gazetecinin tutuklandığı gece dezenformasyon yasasının onaylandığına dikkati çekti. Basın örgütlerinin açıklamalarına yer verilen haberde, “Kabul edilirse, sözde ‘dezenformasyon’ yasası, hükümet yetkilileri ve mahkemeler tarafından tanımlanan sahte haber veya dezenformasyonun yayılması nedeniyle üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak” ifadeleri kullanıldı. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan için de, yaklaşan seçimler öncesinde “korku iklimi yaratmakla suçlanıyor” yorumunda bulunuldu.
SOT: Sınır dışı operasyon vurgusu
Türkiye’nin basın özgürlük endeksi sıralamasındaki yerine değinen Arnavutluk merkezli yayın yapan SOT Haber Ajansı, gazetecilere yapılan baskının Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye sinyallerini vermekte olduğu sınır dışı operasyonla eş zamanlı olmasına dikkati çekti.
WSWS: Gazeteciler serbest bırakılsın
Dördüncü Enternasyonal Uluslararası Komitesi yayını Dünya Sosyalistler Web Sitesi, 16 gazetecinin tutuklanmasına ilişkin haberde Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de başlatacağı operasyona işaret ederek, tutuklamaları kınadı ve gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. WSWS, haberinde şu ifadeleri kullandı: “İşçi sınıfı içinde giderek artan enflasyon ve yoksulluğun yanı sıra büyüyen bir muhalefet ve grev hareketiyle karşı karşıya kalan Erdoğan hükümeti, militarizmi ve şovenizmi sınıf mücadelesini bastırmak ve temel demokratik hakları hedef almak için kullanmaya çalışıyor.”
VOI: Basın özgürlüğüne darbe
Endonezya’da yayın yapan Voice of Indonesia, haberinde 837 gazeteci ve 62 medya kuruluşu tarafından imzaya açılan metne yer verirken, tutuklamaları basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi.
Morning star’dan dayanışma çağrısı
Kürt bir gazetecinin ulusal ve uluslararası kurumlara ve meslektaşlarına yaptığı çağrıyı haberine taşıyan İngiltere merkezli Morning Star haberinde, yapılan çağrıyı yineleyerek dayanışma çağrısında bulundu.
The Sparrow: Dunya’ya dayanışma çağrısı
Türkiye’de basın özgürlüğü ihlallerine ilişkin detaylı veri paylaşılan Sparrow haberinde, Türkiye’nin NATO ile İsveç ve Finlandiya’yı pazarlık konusu yaptığı ve gazetecilerin tutuklanmasının Türkiye’nin sınır dışı operasyonlara sinyal verdiği bu sürece denk gelmesinin manidar olduğu ifade edilirken, tüm dünyadaki gazetecilere Kürt meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmaları çağrısı yapıldı.
Asia Commune: Gazetecilik terörizm değildir
Asya’da hak temelli bir yayın politikasına sahip Asia Commune haberinde basın meslek örgütlerinin yaptığı açıklamalara yer vererek, “Gazetecilik terörizm değildir” mesajını verdi.
Basın meslek örgütleri, basın kurumları yanı sıra bine yakın gazeteci kendi sosyal medya hesaplarında Kürt gazetecilerin uğradığı haksızlığa karşı dayanışma mesajları paylaştı.
Kaynak: MA