‘Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı’na Kuzey ve Doğu Suriye’den zoom üzeri bağlanan Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Avîn Swêd, Abdullah Öcalan’ın mesajını esas aldıklarını belirtti
Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) Amed’de “Siyaseti demokratikleştirelim demokratik toplumu inşa edelim” şiarıyla düzenlediği “1’inci Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı” Çand Amed Kongre Merkezi’nde sürüyor. Konuşmaların ardından geçilen “Siyasette kadın: 4 parçada ve Avrupa’da ortak sınavlar” başlıklı oturumun moderatörlüğünü Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal yaptı.
‘Kardeşlik iki taraflı olmalı’
Oturumda konuşan eski parlamenter Leyla Zana, “Kadınlar 4 duvar arasındaydı. Şimdi bakıyoruz, dünyaya örnek oluyorlar. Dünya kadınları, Kürt kadınlarını kendine örnek alıyor” dedi. Kürtlerin mücadeledeki kimi eksikliklerine değinen Leyla Zana, “Kürt kadın mücadelesinin tarihine baktığımız zaman, sesleri zaman zaman yükselmiş, ama güçlü ve örgütlü değil. Sadece bazen ihtiyaçlarını gidermişler, diplomasiyi gündeme almışlar, ama örgütlülük konusunda güçlü bir duruşu yeni gündemine alıyorlar. Kadınlar kendine inanmalı. Kuvvetlenmeli, bunu topluma yansıtmalıdır” diye belirtti.
İlk vekil olduğu dönemleri, gerçekleştirdikleri eylemleri ve cezaevi süreçlerini anlatan Leyla Zana, “Sistemin zihniyetinde çok şey değişmemiş. Biz o gün kardeşlik istedik, bugünde kardeşlik istiyoruz. Ama iki taraflı olmalı. Tek taraflı olmamalı. Cezaevinde de olsa, parlamento da olsa, sokakta olsa bizim için yer yer mücadele alanı. Yeni süreçte kendinize inanın. Doğru bir dava üzerindeyiz, haksızlığa uğrayan, inkara, asimilasyona maruz kalan bizdik. O yüzden varlığımıza sahip çıkalım, başka bir şeye değil” ifadelerini kullandı.
‘Birlik önemli bir kapı’
Federe Kürdistan Bölgesi’nden konferansa katılan eski parlamenter ve şuan Kürdistan Parlamentolar Birliği yönetiminde olan Semira Goran, “Birlik önemli bir kapı. Konferans için başarılar diliyorum” dedi. Irak Parlamentosu’ndan Kurda Emer de, şunları belirtti:
“Kürtlerin 4 parça Kürdistan’da, Ortadoğu’da yaşanan bu gelişmeler içerisinde haklarına ulaşmasını diliyorum. Ayrıca Türkiye’de barışın sağlanmasını ve sorunların Meclis’te çözülmesini umut ediyorum. 21 yaşında bir kadının siyasetçi olması mümkün değildi. Çok büyük zorluklar çekildi, çok büyük baskılar yapıldı. Cezaevine girdim işkence gördüm, tırnaklarım çekildi ama aldırmadım. Çünkü ruhum özgürdü. Ailem benimle gurur duyduğunu söyledi. Bu benim için büyük bir başarıydı. Parlamentoda yer aldığımda erkekler benimle dalga geçiyordu. ‘Bu kadın yavaş yürüyor, bunu arkamıza almamız lazım’ dediler. Fakat emekçi bir ailenin çocuğuydum ve pes etmedim. Sonra bir gün bana telefon geldi Koy’e kaymakam olmamı söylediler. Mam Celal bunu kabul etmem gerektiğini söyledi. Gece gündüz demeden çalıştım. Diğer kadınlara laf, söz gelmemesi için başarmam gerekiyordu. Kadınlara büyük güven vermeliydim ve toplumun güvenini kazanmalıydım.”
Kurda Emer, konuşmasını birlik ve barışın sağlanması umudunu dile getirerek bitirdi.
‘Mücadele ile sorunları çözüyoruz’
Konferansın katılımcılarından Kürdistan Parlamentolar Birliği üyesi Kürdistan Pirdawid, kadınların siyasi, ekonomik, toplumsal alanda iktidara karşı olduğuna dikkat çekti. Kürdistan Pirdawid, “Başur Kürdistanı’ndaki kadınların önemli bir rol oynaması gerekiyor ki, gücünü sağlasın. Haklarını savunabilmek, koruyabilmek için daha çok toplumda, idarede resmi yerlerde rol oynaması gerekiyor” diye belirtti. Kendi deneyimi anlatan Kürdistan Pirdawid, kadınların yok edilmesine dönük politikalara karşı mücadele ettiğini ve mücadeleyle sorunları çözdüklerini vurguladı. Kürdistan Pirdawid, hala çözülmesi gereken çok sorunun olduğunu dile getirerek, kadınların rolünün güçlendiğini görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.
‘Öcalan’ın mesajını esas alıyoruz’
Zoom üzerinden konferansa katılan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Avîn Swêd, konferansın önemine dikkat çekerek konuşmasına başladı. Avîn Swêd, şöyle devam etti:
“Bugün tarihi bir süreçten geçiyoruz. Ahlaki, vicdani sorumluluk düşüyor omuzumuza. Kazanımlarımızı korumamız ve Ortadoğu ile dünyanın tamamına yaymalıyız. Ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü toplumu kurmamız gerekiyor. Kadınlar sessiz değil. Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar olarak her yerde mücadele veriyoruz. Haklarımızı savunmak, sağlanmayan haklarımızı almak için çalışıyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye kadınları olarak Sayın Öcalan’ın mesajını esas alıyoruz. Ortadoğu’da yaşanan bütün savaş ve çatışmaya çözüm sunuyor. Barış ve demokratik toplum projesine kadınlar öncülük etmeli.”
İlk oturum, katılımcıların değerlendirmeleri ve soru-cevap bölümünün ardından son buldu.
Kaynak: MA