Ulusal birlik gündemiyle bir araya gelen Kürt partilerinin temsilcileri, önemli bir adım attıklarını belirterek, birlik çağrısının tarihi olduğunu vurguladı
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarıyla bir kez daha öne çıkan Kürt ulusal birliği, Kürt partilerini bir araya getirdi. Gerçekleştirilen görüşmeler ardından Diyarbakır’da bir araya gelen 10 Kürt partisi, “Kürdistani İttifak Çalışması” adıyla çalışmalarını sürdüreceklerini duyurdu. Toplantıya katılan parti temsilcileri, çalışmalarına ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç ve Fahrettin Kılıç’a değerlendirmelerde bulundu.
‘Birlik çağrısı tarihidir’
İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, aralarında aydın, sanatçı ve siyasetçilerin bulunduğu 100’ü aşkın kişinin Lozan’dan Cenevre yürüyüşüne değinerek, “Kürtler için tarihte Lozan’ın anlamı ve yeri büyüktür. Lozan’daki yürüyüş ve halkımızın Kürt siyasetine çağrısı birliğinizi inşa edin çağrısıdır ve tarihidir. Bu durum üzerimizde tarihi bir misyonu inşa ediyor” dedi.
‘Halkımız adına toplandık’
Dün Diyarbakır’da yapılan toplantıya dair de konuşan Kamaç, “Biz halkımız adına o masada toplandık. O masa hiçbir parti, kurum ve harekete ait değil, Kürt ve Kürdistan halkınındır” diye belirtti. Halkın çağrısını duyanlar ulusal birlik için masada yerlerini almaları gerektiğini ifade eden Kamaç, “21’inci yüzyılda Kürtler yeni bir evredeler. Kürtler bu aşamayı geçmek istiyorlarsa, bunun gerekliliklerini de yerine getirmeli ve birliklerini inşa etmeleridir” şeklinde konuştu.
‘Başka çare yok’
Türkiye Kürdistan Demokratik Partisi (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, birliğin sağlanması için Kürt siyasetçileri, partileri, aydın ve sanatçılarına büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Kardaş, “Dört parçanın dışında Kafkasya, Azerbaycan ve Kızıl Kürdistan’daki Kürtlerin de bu ortaklığa katılması lazım. Herkes buna sevinir. Bunun yapılması gerekiyor, bunun dışında başka çare yok” diye belirtti.
‘Pratik adım atılması gerekiyor’
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Kürtlerin birlik için tarihi bir fırsat yakaladığını vurgulayarak, “Halkımızın isteği bu fırsatı kendi elimizle bir kez daha 200-300 yıl geriye itmememizdir. Örgüt, kurum ve partilerimize büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu çerçevede pratik adım atılması gerekiyor” dedi. Rojava, Başur ve Rojhilat’da da ulusal birliğe dönük tartışmaların olduğunu vurgulayan Bayındır, “Toplumda da bizde de büyük bir umut var. Bu canı taşıdığımız sürece Kürt ve Kürdistan halkının isteklerini yürüteceğiz. Bu adım, Bakur için başlangıçtır. Büyük bir güç ve moral veriyor insana” diye konuştu. Bayındır, 18-19 Ocak 2020’de gerçekleştirmeyi planladıkları birlik çalıştayında, halkın birlik taleplerine karşılık vereceklerini ifade etti.
‘Küçük ama önemli bir adım’
Halkın siyasetçilere yaptığı birlik çağrılarının karşılık bulduğunu dile getiren Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Sinan Çiftyürek ise, “Halkımıza çağrımız şudur; eğer ulusal birlik yolunda yanlışlık yapan olursa onlara etkide bulunsunlar. Biz dün bir adım attık küçük ama önemli bir adımdı. Biz inanıyor ve kararlıyız ki bu adımı adım adım büyüteceğiz. Bu fidanımızı yavaş yavaş büyüteceğiz. Bizim dışımızdaki partilere de kapımız açıktır ve hiç kapatmıyoruz” çağrısında bulundu.
‘Adım adım ulusal birliği inşa ediyoruz’
Çiftyürek, adım adım birliği inşa ettiklerini söyledi. Ulusal birlik konusuna parti gözüyle değil halkın gözüyle bakılması gerektiğinin altını çizen Çiftyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eleştiriler bizim iç meselemizdir. Evet, halkımız, aydınlarımız, sanatçılarımız çağrıda bulunuyor. Eğer Kürtler birlik olursa ve birliklerini inşa ederse inanıyoruz ki dünya halkları, devletleri de destek verecekler. Eğer bugün birlik olamazsak, ne zaman birlik olacağız. Dün Kerkük’te ne yaşandıysa, bugün Rojava’da o yaşanıyor. Kürdistan gözüyle bu meseleye bakalım ki ulusal birlik oluşsun.”