Yazdığı ‘Berfa Sor’ adlı kitabına el konulan ve hakkında soruşturma başlatılan Mehmet Dicle, ‘Devletin dilimize karşı yaklaşımında hiçbir değişiklik yok’ dedi
Geçtiğimiz Ocak ayında Yozgat 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde odalara yapılan baskınlarda birçok kitaba el konuldu. Herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen toplatılan kitaplar arasında “Berfa Sor” adlı Kürtçe kitap da yer aldı. Ziz Yayınevi tarafından yayımlanan ve yazar Mehmet Dicle’nin kaleme aldığı kitapta “Kürdistan” ve “gerilla” kelimeleri geçtiği için “örgüt propagandası” yapıldığı ileri sürüldü. Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı, yazar Mehmet Dicle, kitabın editörü Şeyho Filik ve Ziz Yayınevi hakkında soruşturma başlattı. Dosya Amed’e gönderildi. Soruşturma kapsamında henüz ifadelere başvurulmadı.
Bakanlık onaylı

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan yazar Dicle, kitaptaki bazı bölümlerin Türkçe’ye çevrildiğini ve “suç” sayıldığını söyledi. Dicle, kitabın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayından geçtiğine işaret ederek, “4 ay içerisinde kitabın içeriğinde herhangi bir suç teşkil eden bir şey var ise kitap ya toplatılıyor ya da yasaklanıyor. Ancak bu 4 ay içerisinde herhangi bir sorun çıkmadı. Süre geçmesine rağmen soruşturma açılıyor” dedi.
‘Mücadele devam edecek’
Barışın konuşulduğu bir süreçte dahi Kürtçe’ye dönük yaklaşımın değişmediğine dikkati çeken Dicle, “Süreç ve yumuşak bir iklim var ama devletin dilimize karşı yaklaşımında hiçbir değişiklik yok. Bu yaklaşımların kolay kolay da değişeceğini düşünmüyorum. Biz yurttaşların elbette siyasi ve hukuki talepleri var. Bunların başında da dilimizin eğitim dili olmasıdır. Bu bizim insani hakkımızdır. Dil üzerindeki saldırılar her zaman vardı ve var olacak. Bir dil ve toplum yok olan bir şey değildir. Sürekli devam eden bir devrimdir. Bu mücadele sürekli devam edecek ve devredilecek” ifadelerini kullandı.
Yasaklara itiraz kabul edildi
Başka bir soruşturma yürütülürken yapılan aramalarda el konularak hakkında toplatma ve satış yasağı kararı verilen Aram Yayınevi’nin 2 kitabı hakkındaki karar yapılan itirazın ardından kaldırıldı. Yasak kararı verilen “Özgür Yaşamı İnşa ve Diyalogları” ile Aryen Dağ’ın “İlk Adımlar” isimli kitaplara, Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklara yönelik bir soruşturma kapsamında el konuldu. Karabük TEM Şube polisleri tarafından hazırlanan raporda, kitaplar hakkında “örgüt ideolojisi” doğrultusunda yapılan yayınlar olduğunu savundu. Karabük Sulh Ceza Hakimliği tarafından polis raporu esas alınarak, kitaplar hakkında 26 Şubat 2025’te “dağıtım ve satışının yasaklanması ile dağıtılmış eserlerin toplatılmasına” karar verdi. Karar, yayınevine 18 Mart 2025’te tebliğ edildi.
Tebliğin ardından Aram Yayınevi’nin avukatı Resul Temur, verilen karara 25 Mart 2025 tarihinde Zonguldak Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etti. Temur, itirazında “Özgür Yaşamı İnşa Diyalogları” ve “İlk Adımlar” isimli kitaplara yönelik alınan el koyma, dağıtma ve satışın yasaklanması kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek kararın kaldırılmasını talep etti.
Karar kaldırıldı
Zonguldak Sulh Ceza Hakimliği, 14 Nisan’da itirazı kabul ederek, 2 kitap hakkında alınan toplatma ve satış yasağı kararını kaldırdı.
AMED