AP’de düzenlenen konfersanın ilk gününde Türkiye’deki hukuksuzluklara vurgu yapılırken, ikinci gününde Batı’nın Ortadoğu krizinin çözüm tarafı değil sebebi olduğu belirtildi.
Avrupa Parlamentosu’nda 15’incisi düzenlenen Kürt konferansı ikinci gününde Ortadoğu krizi ve Kürt eksenli çözümleri ele alınıyor. Çarşamba günü başlayan konferansın ilk günüde, Türkiye’deki insan hakları durumu, rejimin karakteri, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve cezaevlerinin durumu ile Kürtlerle uluslararası dayanışmanın önemi üzerine sunumlar yapıldı. Konferansa katılan ve aralarında İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan’ın da olduğu insan hakları savunucuları ve hukukçular, Türkiye’nin kanun devleti olma vasfını yitirdiğini, anayasasızlık durumunun hakim olduğunu ve Türkiye’nin yarı açık bir cezaevine dönüştüğünü tespit ettiler. Kürtlerle dayanışmaya vurgu yapan moderatör sanatçı ve aktivist Sarah Glynn, “Dünya sol hareketleri yollarını kaybetmiş durumdalar. Kürtler yeni bir yol buldular” dedi. Toplumsal Ekolojiİçin Uluslararası Enstitüsü Danışman Kurulu ve İmralı Barış Delegasyonu üyesi Federico Venturini, “Kürtleri terk edemeyiz, ancak onlardan ilham almalıyız” vurgusunu yaparken, Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Thomas Jeffrey Miley Kürtlerin devrimci hayalleri yeniden dirilttiğinin altını çizdi. Konferansın ikinci günü, ilk panelde “Ortadoğu, bölgesel ve uluslararası çatışmalar ve yankıları” üzerine sunumlar yapıldı.
‘Batı krizin sebebidir’
Oturumun ilk sunumu, “Ortadoğu Jepolitikasında Kürt Faktörü” başlığı ile yapan HDP eski milletvekili Ahmet Yıldırım, Ortadoğu’yu sadece enerji kaynakları üzerinden değerlendirmenin çok dar olacağına dikkat çekerek, “Batı dünyası Ortadoğu’daki krizin çözüm tarafı değil, tarihsel sebebidir” dedi. Suriye’deki mevcut krizde de Batı’nın oynadığe vurgu yapan Yıldırım, Türkiye ile mülteciler üzerine pazarlık yapmanın “gayrı insani” olduğunu kaydetti. Yıldırım, “İnsan hakları Batı için bir istatistiktir” dedi ve Avrupa’ya Suriye’deki savaşa, “Kürtler için değil, kendi değer yargıları üzerinden müdahil olmalı” diye belirtti. Yıldırım, “Ortadoğu’da Kürtler olmadan kurulacak bir oyun kalmadı(…) Kürtler sadece dünyanın en büyük devletsiz nüfusu değildir, aynı zamanda dünyanın en büyük devletsiz siyasi gücüdür” vurgusunu yaptı. “Çatışmada bölgesel iktidarların rolü” başlıklı bir sunum yapan Londra Kings College savunma araştırmaları departmanı konferans hocası Bill Park, “Çatışmada bölgesel iktidarların rolü” başlıklı sunumdunda, “Suriye bir rekabetler ve küresel bölgesel güçlerin çekiştiği bir oyun sahası haline geldi” diyerek Suriye’de ittifakların da kalıcı olmadığına dikkat çekti.
Rusyanın büyük hedefleri
“Ortadoğu krizi ve NATO”yu konu alan Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Genel Sekreteri ABD’li Michael Gunter, Rusya’nın Suriye’deki amaçlarına dikkat çekerek, NATO ve ABD’yi zayıflatacak büyük hedeflerinin olduğuna vurgu yaptıı ve Rusya’nın Türkiye’nin varlığına bu nedenle karşı olmadığına ve Kürtleri de Şam ile anlaşmaya zorladığına dikkat çekti. Türkiye’nin, ABD’nin Kürtlere desteğini kesmeye çalıştığını söyleyen Gunter, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alma girişiminin de NATO ile soruna neden olduğunu hatırlattı. Gunter, ABD ile Türkiye arasındaki Minbic anlaşmasının geçici olduğun belirtti. Japonya-Kürt Dostluk Grubu üyesi Kinoshita Akinobu, bugün Japonya’da halkın Türkiye’ye tepkiyle baktığını, IŞİD unsurlarının serbest dolaştığı bir ülke olarak gördüğünü belirtti. Japonya’da Kürtlerle birlikte ortak çalışmalarını da anlatan Akinobu, özellikle Dünya Kürt Öğrenci Derneği’ni kurduklarına dikkat çekti. Kürdistan Ulusal Kongresi KNK’den Zübeyir Aydar ise Ortadoğu sorununda Kürtler’in çözümün rolünde anahtar olduğu belirtti.
BRÜKSEL