Yeşiller Partisi Parlamenteri Lee Rhiannon, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün, yalnızca Türkiye için değil, tüm Ortadoğu’da kalıcı barışın önünü açacak anahtarlardan biri olduğunu belirtti
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 27 Şubat tarihinde dünya gündemine düşen Asrın Çağrısı’nın etkisi sürüyor. Yeşiller Partisi Parlamenteri Lee Rhiannon, sürece dair JinNews’ten Melek Avcı’ya konuşarak Abdullah Öcalan’ın kalıcı barışın önünü açacak anahtar olduğunu batılı ülkelerin Türkiye’ye baskı yapması gerektiğini belirtti.
‘Çağrı önemli bir gelişme’
Abdullah Öcalan’ın “Barış ve demokratik bir toplum” çağrısını değerlendiren Lee Rhiannon, “Kesinlikle bu, Kürt Halkı için çok önemli bir gelişme. Türkiye’de barış ve adalet için de Sayın Öcalan’ın tanımladığı bir şey ve bence dünyadaki ilerici hareketler için de çok önemli çünkü bu mücadelelere dahil olduğunuzda, farklı durumlara uyum sağlamanız gerektiğinde üstlendiğiniz strateji ve taktikler oldukça karmaşık olur. Bu bana Nelson Mandela’yı hatırlattı. Sayın Öcalan’ın bu konuyu ele alış biçiminin, PKK’nin de bu konuyu neden ele aldığının, Türkiye’deki duruma odaklanılmasını sağladığını düşündüm. Dolayısıyla bu konunun ele alınış şeklinden çok etkilendim. Tam olarak çözülmediğini biliyorum ama kesinlikle çok önemliydi ve nasıl sonuçlanacağını merak ediyoruz ve tüm bölge için önemli olacağını düşünüyorum” dedi.
‘Öcalan serbest bırakılmalı’
“Sayın Öcalan adaleti sağlamak konusunda ciddiyse ve periyodik olarak Türkiye’deki tüm insanlara bundan bahsediyorsa, bu açıkça hükümetin adım atması gereken yerdir.” Diyen Lee Rhiannon, “Çünkü Sayın Öcalan, Kürt halkı için adaletli bir barış sürecine bu kapsamlı katılımı nedeniyle, burada önemli bir oyuncudur. Gerçekten de artık serbest bırakılması gerekiyor. Dolayısıyla Sayın Erdoğan ve Türkiye’deki liderler için mantıklı olan Sayın Öcalan’ı cezaevinden çıkarmak ve böylece tüm bölgeye barışın nasıl getirileceğine dair oldukça karmaşık bir süreç olan bu sürece tam anlamıyla katılmasını sağlamak olacaktır” diye konuştu.
‘Avustralya baskı yapmalı’
Avustralya’dan seslendiğini belirten Lee Rhiannon, “Avustralya Hükümeti; Türkiye hakkında neredeyse hiç konuşmuyor. En son ne zaman konuştuğunu bile hatırlamıyorum ama Batılı hükümetler Erdoğan’a baskı yapmalı, bu meseleyi çözmeli, burada Sayın Öcalan’dan barışa giden yolla ilgili çok önemli bir öneri var. Bunun ilerlemesine yardımcı olmak için cezaevinden çıkması gerekiyor ve bu Batılı hükümetlerin Türk rejimine bir çağrısı olmalı” diye belirtti.
Abdullah Öcalan’ın koşulları
Abdullah Öcalan’ın çalışma koşullarının sağlanmasına dair konuşan Lee Rhiannon, “Sayın Erdoğan’ın çok baskın bir lider olduğu açık ve gerçekten adım atması ve Sayın Öcalan ile birlikte çalışması gerekiyor ve başlangıç noktası onu cezaevinden çıkarmaktır. Ama aynı zamanda, bazı Kürt siyasetçilerin bu barış sürecini yürütmek üzere Sayın Öcalan ile bir araya gelip görüşebildiklerini de biliyorum. Bu çok önemli ve bu insanların daha açık bir şekilde birlikte çalışmalarına izin verilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu da Sayın Öcalan’ın cezaevinden çıkarılması anlamına geliyor ki bu konu üzerinde çalışabilsinler. Önemli bir şekilde ele alınmasına izin verilmelidir. Bu bir endişe kaynağı çünkü Sayın Erdoğan’ın 2013 Barış Süreci’nin geliştiği dönemdeki gibi bir sicili var. Kendi eylemleri nedeniyle bunu baltaladı. Sayın Erdoğan sık sık ve bizim deyimimizle, yolun her iki tarafında da yürümeye çalışıyor. İşte bu yüzden Sayın Öcalan’a ve onunla birlikte çalışan insanlara, özellikle de siyasetçilere güçlü bir destek verilmesi gerekiyor. Batılı ülkeler bu konuda adım atmalı” dedi
Kürt halkı Öcalan’ın yanında
“İtalya’nın Sayın Öcalan’a fahri vatandaşlık vermesi çok heyecan verici” diye belirten Lee Rhiannon, “Bu çok ama çok önemli. Uluslararası dayanışmanın harika bir biçimi. İnsanların sokaklarda yürümesi, dilekçeler imzalaması, toplantılar yapmasının yanı sıra hükümetlerin de Kürt halkının yanında durmasını istiyoruz. Sayın Öcalan Kürt halkının lideridir ve kendisine onursal vatandaşlık verilmesi Kürtlerin taleplerinin tanınması için Kürt mücadelesi açısından çok büyük bir adımdır. Özellikle de Sayın Öcalan’ın barış sürecini ileriye götürmek için bir yol çizmesi, PKK’nin feshini önermesi gibi yeni gelişmeler, tabii ki PKK ile tam bir müzakere içinde, ancak bir harekete liderlik ettiğinizde, özellikle de hapiste olduğu ve insanlarla iletişim kurmasının kolay olmadığı düşünüldüğünde, kolaylıkla gerçekleşmeyen önemli adımlardır. Dolayısıyla İtalya’nın yaptığı şeyin harika olduğunu ve aslında diğer pek çok ülkeye de Kürt halkı Sayın Öcalan’ın yanında güçlü bir duruş sergilemeleri için öncülük edeceğini düşünüyorum.”
ANKARA