Libya’da yedi cephede çatışmalar yaşanıyor. Misrata kentinde OHAL Odası oluşturuldu. Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında görüşme trafiği Doha ve Dolmabahçe’de hız kazandı
Libya’da Halife Hafter’in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun başkent Trablus’u ele geçirmek için harekat başlatmasının ardından, başkentin doğusundaki Misrata (Misurata) Belediye Meclisi seferberlik ilan etti. Tobruk merkezli hükümet Başbakanı Abdullah el-Sani, Türkiye ile imzalanan mutabakatın Trablus hükümetinin ülkeyi harap ettiğini ve Libya’nın paralarının yağmalandığının ispatı olduğunu söyledi.
Libya’da Ayn Zara, Halletul Fercan, Kasr bin Gaşir, Vadi er-Rabi, El-Matar elKadim, Es-Sevani ve El-Aziziye bölgelerinde Libya Ulusal Ordusu ile UMH güçleri arasında vurkaç taktiğine dayalı çatışmalar yaşanıyor. Hafter’e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, gelecek günlerde UMH birliklerine karşı 8’inci cephenin açılacağını belirtti. Hafter güçleri Trablus’un dışına kadar ilerlemiş durumda. Aziziye bölgesinde de sıcak çatışmalar var. Halife Hafter ordusunun hedeflerinden biri Trablus’un doğusundaki Misrata kenti.
Misrata kentindeki Hava Harp Okulu, SİHA’lar tarafından bombalandığı basına yansıdı. UMH-Burkan el Gadab”operasyonunun sözcüsü Mustafa el-Mecii, SİHA’ların BAE’ye ait olduğunu kaydetti. Euronews haberine göre Misrata Belediye Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Misrata kenti, Hafter’e karşı tüm imkanlarını ve ağırlığını devletin tasarrufuna sunarak seferberlik ilan etmiştir” ifadesi kullanıldı. Misrata kentinde OHAL Odası oluşturulduğu ve tüm imkan ve güçlerinin Libya Ulusal Ordusu’nun Trablus’a yönelik “Belirleyici Savaş”adını verdiği operasyona karşı kullanılacağı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca söz konusu OHAL Odası’nda Misrata Belediye Meclisi, askeri, güvenlik ve sivil kurumlardan üyelerin yanı sıra kentteki çeşitli STK’lerden ve iş adamlarından temsilcilerin bulunduğu vurgulandı. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ne bağlı silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter 12 Aralık’ta Trablus’a yönelik “Belirleyici Savaş”adıyla yeni bir saldırı emri vermiş ve “Trablus’un hürriyetine kavuşmasına ‘sıfır saat’ kaldı”açıklamasında bulunmuştu. Hafter güçlerinin saldırısı üzerine İhvan rejimi inşa etmeye çalışan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) birlikleri Burkan el-Gadab Operasyonu’nu başlatmış, iki taraf arasındaki çatışmalar şiddetlenmişti.
Dolmabahçe ve Doha görüşmeleri
Libya’da çatışmalar yeniden alevlenince Türkiye’ ile Trablus arasında diplomasi trafiği hızlandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 27 Kasım’da Dolmabahçe’de deniz yetki alanı mutabakatı ve askeri-güvenlik mutabakatı imzaladığı Türkiye ve Katar’ın desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj’ı (Fayez es-Sarrac) 15 Aralık’ta bir kez daha Dolmabahçe’de kabul etti. Sputnik haberine göre Erdoğan görüşmenin ardından şunları söyledi: “(Libya ile mutabakat muhtırası) Burada Sevr’in aslında ters yüz edilmesi var. Böyle bir adım atılmış durumda… (Libya’yla imzalanan mutabakat muhtırası) Şimdi de güvenlik ve askeri iş birliği anlaşması, ayrıca Meclisimize sunuldu. O da Meclisimiz onayladıktan sonra yürürlüğe girecektir… Libya’ya asker gönderimi konusunda ise böyle bir davet, böyle bir talep Libya tarafından Türkiye’ye gelecek olursa, nasıl bir inisiyatif üstleneceğimize dair, ülkemiz bunun kararını verecektir.”Bu görüşmeden bir gün önce Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen 19. Doha Forumu sırasında Fayez Al Sarraj ile görüştüler. Akar Dolmabahçdeki görüşmeye’de katıldı.
Komisyon masasında
İşsizlik ve yoksulluk artarken çözüm üretemeyen Türkiye, kaynakları bu kez Libya macerası için seferber ediyor. Türkiye’nin Libya’ya askeri destek göndermesini kolaylaştıran Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu. Mutabakat Meclis Dışişleri Komisyonu’nda görüşülecek. Bu muhtıraya göre; Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulacak. Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilecek. Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulacak. Eğitim, teknik bilgi, destek, geliştirme, bakım, onarım, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik desteği sağlanacak. Kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi yapılacak. Askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri icra edilecek. Yani asker gönderilebilecek, ağır silah sevkiyatı aleni yapılacak. Daha önce gizli yapılıyordu. iktidarın danışmanlarından SADAT da eğitim adı altında Trablus yönetimiyle ilişkideydi.
‘Libya paraları yağmalanıyor’
Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümet Başbakanı Abdullah el-Sani, Türkiye ve Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan deniz sınırları mutabakatını eleştirdi. Başbakan Sani, BM’nin destek açıkladığı ancak güven oyu alamamış Trablus hükümetinin ülkeyi harap ettiğini ve Türkiye ile imzalanan anlaşmanın yolsuzluğun sürdüğünü ve Libya’nın paralarının yağmalandığını ispatladığını kaydetti.
TRABLUS