Mahmur Kampı yönetimi, tüm çabalarına rağmen 9 aydır süren ambargonun kaldırılmadığını ve bu nedenle koronavirüsün bölgeye bulaşması halinde hiçbir hazırlıklarının olmadığını açıkladı
Maxmûr Kampı’na yönelik yaklaşık 9 aydır süren ambargo koronavirüs (Covid-19) nedeniyle bölgedeki riski daha da büyütüyor. Irak’ın Musul vilayetine bağlı Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde olan kamp, 17 Temmuz 2019’da Hewlêr’de bulunan Türkiye Konsolosluğu’nda görevli 3 kişiye yönelik silahlı saldırıdan bu yana abluka altında tutuluyor.
Görüşmeler sonuç vermedi
12 bin Kürdün yaşadığı kampta, yurttaşlar hem sağlık hem de yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi zorluklar yaşıyor. ANF’ye konuşan Maxmûr Kampı Dış İlişkiler Komitesi’nden Neda Muhamed Ahmed, salgınının her geçen gün ülke genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte tedirginliğin arttığını belirterek şunları kaydetti:
“Yaklaşık 9 aydır ambargonun kaldırılmasına yönelik birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşuyla diplomatik görüşmeler gerçekleştirdik fakat şu ana kadar herhangi olumlu bir sonuç alamadık. Burada çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 12 bin insan yaşıyor. Yine yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar var. Virüs salgını ile birlikte kaygılar artmış durumda. Olası bir vakada insani bir dram yaşanacaktır. Hewlêr valisi ile iki kez görüşme gerçekleştirdik fakat ambargonun nedenini öğrenemedik. Ambargonun kaldırılması için çabalarımız ve yaptığımız bütün görüşmeler sonuç kaldı.”
Yardımlara da izin yok
Ahmed, 9 ayı aşkındır süren ambargonun sadece giriş ve çıkışları engellemeyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda psikolojik bir ambargonun yaşandığını söyledi: “Buradaki insanların yaşamını hiçe sayıyorlar. Yardım kuruluşlarıyla görüşmelerimiz oldu, temizlik ve ilaç talebinde bulunduk fakat ambargodan kaynaklı yardım kuruluşlarının geçişlerine izin verilmiyor, sendikaların ve insan hakları örgütlerinin kampa geliş gidişleri engelleniyor.”
İlaç ve temizlik ürünü yok
KDP tarafından kampa ambargo uygulandığına değinen Doktor Muhamed Ünver de hastanede ilaç kalmadığını ve ilaç almak için kamp dışına çıkmaya bile izin verilmediğini kaydetti: “Her geçen gün ambargoyu daha da sıkılaştırıyorlar. Koronavirüs için kendi imkânlarımızla tedbir almaya çalışıyoruz fakat tıbbi malzememiz yetersiz. Hewlêr, Dohuk, Kerkük’de tedbir aldıklarını söylüyorlar. Fakat bizim kampımız için herhangi bir adım atmıyorlar. Dükkanlarda temizlik ürünleri bile kalmamış. 9 aydır ambargo altındayız. Sağlık malzememiz kalmadı.”
Ambargoya rağmen virüse karşı kendi imkânları dahilinde tedbirler aldıklarını kaydeden Dr. Ünver kampta bulunan bütün kurum ve kuruluşların katılımıyla bir kriz merkezinin oluşturulduğunu söyledi. Kimi gerekçelerle kamp dışına çıkan ve tekrar geri dönen herkesin tedbir amaçlı karantinaya alındığını söyledi.
‘Ambargo kaldırımalı’
Dr. Ünver, ambargonun kaldırılmasına yönelik çağrıda bulunarak “Olası bir vakada müdahale edebilecek imkânlarımız yok, ilaç sıkıntımız var. İlaç ve dezenfekte yardımlarını bekliyoruz. Uluslararası bütün kurumlara ve insan haklarını savunan kişilere çağrımız; bir an önce kampımıza insani yardımları ulaştırsınlar” dedi.
MAHMUR