1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında Meclis’in ilk işi AKP’nin hazırladığı ‘yargı reformu’ olacak. Muhalefet, paketin adaletsizliği gidermeyeceğine dikkat çekerek, ‘demokratik yargı reformu paketi’ni hazırladı
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce açıkladığı “Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesinde AKP’nin hazırladığı “Yargı reformu paketi” Meclis’in açılışı ile gündeme geliyor. AKP’nin “refom” paketi hukukçular tarafından “yama” olarak nitelendirilerek yetersiz bulurken, HDP ve CHP gibi siyasi partiler de AKP’nin hazırladığı paketin yargının sorunlarını çözmeyeceğini belirtiyor. Muhalefet de bu “maskeli paket”e karşı kendi “demokratikleşme paketi”ni hazırladı.
Göstermelik paket
AKP’nin hazırladığı 38 maddeden oluşan ve 15 kanunda değişiklik öngören paket başta MHP, İYİ Parti ve CHP ile paylaşıldı. AKP, paketi incelemek için HDP’ye de gönderdi. AKP’nin paketine yönelik muhalefet ve hukukçuların temel eleştirisi, paketin göstermelik ve hukuksuzluk düzeninin üstünü örtme amacı taşıması oldu. Hukukçular, düzenlemelerin siyasi gerekçelerle yapılan tutuklamalara çözüm getirmediğini vurguluyor.
HDP’den ‘yol temizliği’
AKP’nin hazırladığı paketin sorunları çözmeyeceğini belirten HDP ise yargı reformu strateji belgesi hazırlıyor. HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, önceki gün hazırladıkları ve “Yol Temizliği” adını verdikleri 27 kalem ve birçok maddeden oluşan metni, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerine verdiklerini söylemişti. Oluç, şunları belirtmişti: “TCK maddelerinin ve TMK maddelerinin değiştirilmesi ya da ortadan kaldırılması gerektiğini özellikle vurguladık. Bu strateji metnimizi önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda ardından da Genel Kurul’da da madde madde değişiklik önerilerimizi hem muhalefet hem de iktidarla paylaşacağız. Adil yargılanma hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü özellikle Terörle Mücadele kapsamında Türkiye’de ihlal edilmektedir. AİHM de Türkiye’de adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini çok net olarak saptamaktadır.”
5 partiden teklif
‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ kapsamında hazırlanan ilk paketi ‘reform’ olarak kabul etmeyen CHP de diğer muhalefet partileri ile ortaklaşarak yeni bir yargı paketi hazırladı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, hükümetin hazırladığı yargı paketini ‘teknik düzenleme’ olarak nitelendiren CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, teklifteki düzenlemelerin ihtiyaçlara cevap verecek kapsamda olmadığını söyledi. CHP olarak HDP, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi başta olmak üzere meslek örgütleri ve derneklerin katılımı ile uzun süredir üzerinde çalıştıkları yargı paketi çalışmasını tamamladıklarını ifade eden Kaboğlu, birçok kanunda değişiklik içeren yargı paketi teklifini Meclis’in açıldığı 1 Ekim’in ardından sunacaklarını söyledi.
3 aşamalı Hazırladıkları
‘yargı paketi’ teklifinin demokratik ve katılımcı bir yöntemle 2 aya varan bir çalışma sonunda ortaya çıktığını dile getiren Kaboğlu, teklifin hükümetin yargı paketi ile karşılaştırılamayacağını kaydetti. CHP’nin hazırladığı yargı paketi Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu gibi birçok kanunda değişiklik içeriyor. Aşamalı bir çalışma hazırladıklarına dikkat çeken Kaboğlu, “Adil yargılanma hakkının asgari güvencelerini sağlamaya yönelik 3 aşamalı bir çalışma hazırladık. Adil yargılanma hakkı ile bağdaşmayan yasa hükümlerinin kaldırılması, değiştirilmesi ve yenilenmesi üzerine kapsamlı bir çalışma. Bizimki reform niteliğinde” ifadelerine yer verdi. Kaboğlu, yargı ile sınırlı olmak üzere ayrıca bir anayasa değişikliği teklifinin de gündeme gelebileceğini söyledi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise, yargı alanında düzenlemeler içeren teklifte Hakim ve Savcılar Kurulu ile ilgili değişikliğin yetersiz olduğunu söyledi.
HABER MERKEZİ