Özelleştirme ile Eti Bakır Mazıdağı tesislerinde, Cengiz Holding’in burada 5 adet siyanür havuzu inşa ettiği iddia edildi. Köyler zorla boşaltılırken şirketin bölgede istihdam yarattığı iddialarında bulunuluyor
Mardin’in Mazıdağı ilçesinde halka küfür etmesiyle tanınan Mehmet Cengiz’e ait ‘Cengiz Holding’, Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, 1 milyon 580 bin metrekarelik alan kuruldu. Bin 500 kişinin istihdam edildiği iddia edilen tesiste yaşamları alt üst edilen 2 köyde yaşayanların tamamının işe alındığı iddiası ise gerçek dışı. Bölgeyi şimdiden yaşanmaz hale getiren tesise güzellemeler yapmak amacıyla AA tarafından haberleştirilen istihdam vurguları yaşanan süreci maskelemeyi amaçladığı görüldü.
Bölge zehirlenecek
Yıllar önce kamu eliyle kurulmuş olan Eti Bakır’ın Mazıdağı fosfat tesisi AKP iktidarının desteği ile Cengiz Holding’e devredilmişti. Benzer devirler Samsun, Murgul, Küre ve Halıköy tesisleri için de yaşanmıştı. Mazıdağı, ismini mazı yani meşe ağacından alan bir yer. Bölge meşe ağaçları ile ünlüyken bu tesisle meşelere rahmet okunacak. Mardin’de büyük bir sanayi alanını inşa eden holding; çevresel ve toplumsal ektileri umursamadan dağlar, dereler, tarım alanları, meraları ve ağaçları yok etti. Kirlilik ise Mazıdağı ile birlikte Mardin, Derik, Kızıltepe, Çınar ilçelerinde de yaşamı kirleteceği biliniyor.
Halkın tepkisi sürüyor
Tesiste siyanür havuzu kurulduğu iddiası sonrası Karataş köyünde meşe ve alıç ağaçları şirket tarafından dinamit patlatılıp kepçelerle söküldü. Yaşam yerlerini terk etmeyeceklerini belirten köy halkı, hem siyanüre hem de göçe karşı durmak için çağrı yapmışlardı. 2017 yılının Temmuz ayında yapılan özelleştirme sonrası maden yatağının Cengiz Holding’e geçmesi ile birlikte yurttaşlara, “Evlerinizi ve meralarınızı boşaltın” tebligatı gönderildi. Tebligat sonrası madene yakın bulunan Karataş (Şemika) ve Kocakent (Tezne) köylerindeki yurttaşlar hukuk yoluna başvurdu. Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmaya başladığı iddiaları sonrası, köylülerin meşe ve alıç ağaçları kepçelerle yerinden söküldü. Holding, Kocakent’e giden köy yolunu toprakla kapattı. Köylülerin protesto eylemlerinde bir kadına askerin bağırarak, “Devlet senin keyfine göre mi iş yapacak” dediği yurttaşlarca açıklanmış ve Cengiz Holding ne zaman devlet oldu diye sormuşlardı.
Siyanür havuzları!
Mazıdağı’nın Karataş köyünde Eti Bakır A.Ş.’nin altın ayrıştırmak için siyanür havuzu kuracağı köylüler yaptığı bir eylemde duyurmuşlardı. Mazıdağı’nda kurulan işletmenin içine beş adet siyanür havuzu yapılıyor ve bunun nedeni ise henüz öğrenilebilmiş değil. Çeşitli bölgelerdeki madenlerde çıkarılan cevherin burada siyanür havuzlarında işlenebileceği iddia ediliyor. Geçtiğimiz günlerde bir işçinin siyanürden dolayı zehirlendiği ve hastaneye kaldırıldığı ise duyulmuştu. Metal Geri Kazanım başlığı nükleer çubukların burada işlenebileceğine işaret ediyor. Holding için Mazıdağı’na demiryolu inşa edilmesi için ihale açılmış ve bu ihaleyi de Cengiz Holding almıştı. Demiryolu ile tesise altın cevheri taşınıp inşa edilen siyanür havuzlarında ayrıştırma yapılacağı iddiaları ise halen sürüyor.
Nükleer atık alanı mı?
Türkiye’de AKP iktidarınca çıkarılan ithalat yasa ve yönetmeliklerle her türden atığın ithal edilebilmesi yasal hale getirildi. Bu atıkların içinde nükleer atıkların da olma ihtimali İzmir’de bir kurşun fabrikasında ortaya çıkan atıklardan anlayabilmek mümkün. Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için yapılan anlaşmalarda nükleer atıklar meslesi muğlak bırakılmıştı. Bir dönem İran’ın uranyumuna bekçilik yapmaya kalkışan iktidarın Toroslar’da yer baktığı basına yansımıştı. Tüm bu gelişmeler bölge kentlerinin bir sömürge anlayışıyla atık alanı haline getirilmek istenebileceğine işaret etmekte.
MARDİN