Çocukların anadillerini öğrenmeleri için kampanya başlatacaklarını açıklayan MEDYA-DER, yeni yılda çocuklar için bir sınıf açmayı ve öğrenci sayısını 100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyor
Dil ve Edebiyat Derneği (MEDYA-DER), Kürt kültürü, dili ve edebiyatının geliştirilmesi için 7 Temmuz’da Bedlîs’in Tetwan (Tatvan) ilçesinde faaliyetlerine başladı. Dernek, yaklaşık 6 ay içerisinde iki ayrı kurs açarak, 20’yi aşkın kişiye dil dersi verdi. Dernek, önümüzdeki süreçte çocuklar için de bir sınıf açmayı ve öğrenci sayısını 100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyor.
Derneğin çalışmalarına dair konuşan MEDYA-DER Eşbaşkanı Emine Dikmen Irgat, asimilasyon politikalarına karşı dil mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Kuruldukları günden bu yana 1’inci ve 2’nci seviyelerde kurslar açtıklarını, toplamda 24 kişiye dil eğitimi verdiklerini aktaran Emine Dikmen Irgat, Ocak ayında öğrencilere başarı belgelerinin verileceğini ifade etti. Emine Dikmen Irgat, “Önümüzdeki dönemde çocuklar için bir sınıf açmayı hedefliyoruz. Bunun öncesinde kentte çocukların anadillerini öğrenmesi için kampanya başlatacağız. Kampanya sonrası kaydı alınan çocuklar için bir sınıf açacağız. Gelecek dönem sayıyı da 100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Ailelere çağrı
Anadilde eğitim noktasında ailelere büyük görev düştüğünü ifade eden Emine Dikmen Irgat, “Büyük yük annelerin sırtında. Çocuklarımızı bu asimilasyondan kurtarmamız gerekiyor. Bu nedenle çalışmaları daha da yoğunlaştırmak ve Kürtçeyi her yere yaymak gerekiyor” dedi.
Emine Dikmen Irgat, “Bizlere tahammülleri olmayanlara karşı dilimizi yaşatmalıyız. Herkesin çocuğuna, torununa, yakınına anadilini öğretmesi gerekiyor. Bu ülkede Kürt’e dair her şey yasaklanıyor. Yasakları aşıp, yasaklananları sahiplenmeliyiz. Anadilimiz varlık ve yaşamımızdır. Evimizde, sokağımız, mahallemizde, yaşamın her alanda Kürtçe konuşalım, yazalım ve sohbet edelim. Dilimiz ancak bu şekilde büyür ve gelişir” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA