Dünyanın nazar boncuğu olarak nitelenen Meke Gölü tamamen kururken, Bakanlık, kent ve sanayi atık suyunu arıtmadan geçirerek gölü kurtaracağını iddia etti. Bakanlık Meke Gölü’nün kuruma nedenini yine iklime bağladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kuruyan Meke Gölü’nü kurtarmak için hayata geçirilen Karapınar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinde ilk aşamanın tamamlandığını belirterek, “Şehrin suyunu arıtan tesisin ikinci etabı da tamamlandığında Meke Gölü’ne ve çevresine yeniden can verilecek” iddiasında bulundu. İlk aşamada arıtılan atık suların, ileri biyolojik arıtma sistemlerinin de hayata geçmesiyle daha temiz hale getirileceği ifade edilen açıklamada, inşaatı devam eden 8,5 kilometrelik iletim hattı tamamlandığında tesisten elde edilecek arıtılmış suyun Meke Gölü’ne taşınacağı bildirildi.
‘Eski güzelliğine kavuşacak!’
Açıklamada, Karapınar Atık Su Arıtma Tesisinin 1’inci etabı için İLBANK’tan 12 milyon 468 bin 781 lirası kredi ve 2 milyon 468 bin 781 lirası hibe olmak üzere toplam 14 milyon 937 bin 562 liralık ödenek tahsis edildiği aktarıldı. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Nazar boncuğumuz Meke Gölü, can suyuna kavuşuyor. İklim değişikliğinden kaynaklı kuraklıktan etkilenen Meke Gölü’nün yeniden hayat bulması için yaptığımız Karapınar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin ilk etabını tamamladık, ikinci etabına da hızla devam ediyoruz. Bu tesisle hem Meke Gölü mavisi ve yeşiliyle eski güzelliğine kavuşacak hem de yıllık 2,5 milyon metreküp suyu arıtacağız” dedi.
Yeraltı suları kurudu
Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Daha önce içinde 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, denetimsiz binlerce yeraltı kuyusu ile tarımsal sulama yapılmasına göz yumulurken, akarsuların barajlara toplamasıyla birlikte yeraltı su seviyesi bütün havzada düştü. Bunun sonucunda Meke Gölü yeraltı sularından beslenemezken, ancak mevsimsel yağışların birikimi ile su toplayabilir hale dönüştü. Son dönem yaşanan kuraklık ve yetersiz yağışlar sonucu yılın tamamında kuruyan bir göl halini aldı.
Yüz bini aşkın kuyu
Bölgede Acı Göl dahil birçok gölde su seviyesi düşmüş durumda. Meke’nin de içerisinde bulunduğu Ak Göl ve Hotamış Gölü gibi göllerdeki sular da bitme noktasına gelmiş durumda. Özellikle, Akşehir Gölü’nde ise kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bölgede 30-35 bin civarında yasal yeraltı sondaj kuyusu bulunurken, bunun 3 katı kadar da ruhsatsız, denetimsiz kuyu var ve bu kuyuların yeraltının hangi seviyesinden ve ne kadar su aldığı ise DSİ tarafından bile bilinmemekte.
Eski günlerine dönmeyecek
Meke Gölü, çeşitli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapıyordu. Suyunun tuzluluğu nedeniyle, gölde yaşayan organizmalar bu özel koşullara adapte olmuştu. Göl, özellikle flamingo gibi nadir kuş türlerinin üreme alanıydı. Göl çevresindeki bitki örtüsü, tuzlu suya dayanıklı türlerden oluşuyordu. Gölün kuruması sonucu göldeki ekosistem tamamen yol oldu. Diğer yandan gölü kurtaracağı ifade edilen taşınacak su göldeki ekolojik yaşamın geri dönmesini sağlayamayacak. Taşınan atık su ile 1 metre yüksekliğinde su biriktirilerek göl yaşıyor algısı oluşturmak, projenin amacı.
EKOLOJİ SERVİSİ