Cezaevinde yaşamını yitiren Aydın Kaya’nın ‘Em te ji bîr nakin(Seni unutmayacağız)’ yazılı mezar taşı askerlerce kırılıp götürülmüştü. Kardeşinin cezaevinde tedavi edilmediği için yaşamını yitirdiğini söyleyen ağabeyi Hüseyin Kaya, ‘Mezarımıza dahi saygıları yok’ dedi
Muş Cezaevi’nde 6 Haziran 2012’de kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kaya’nın, “Em te ji bîr nakin heval (Seni unutmayacağız, arkadaş)” yazılı mezar taşı savcılığın talimatıyla 29 Ekim’de askerlerce kırılarak götürülmüştü. Kaya’nın ağabeyi Hüseyin Kaya, kardeşinin yaşamını yitirmesinden devletin sorumlu olduğunu belirterek, kardeşinin Ocak ayında 3 gün boyunca tutulduğu nezaretten hastalanarak çıktığına dikkat çekti.
Ağabey Kaya, “Erentepe halkı tarafından sevilen ve halkla iletişimi her zaman iyi biriydi. 2009’da BDP Erentepe Belde Başkanı oldu. Arkadaşlarıyla ve çevresindekilerle sohbeti vardı ve her zaman haksızlığa karşı sesini çıkarırdı. En küçük haksızlığı dahi kabul etmezdi. Aydın siyaset yapıyordu ve 16 Ocak 2012’de haksız bir şekilde tutuklandı. Aydın’ı 3 gün karakolda tuttular. Aydın’nın bir ay önce böbreğinde olan taş çıkarılmıştı. Karakolda tutulduğunda soğuktan kaynaklı çok rahatsız olmuştu. Daha sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklandı ve Muş Cezaevi’ne götürüldü. Orada 6 Haziran’da kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Kardeşim cezaevinde gereken tedavi edilmediği için yaşamını yitirdi. Fakat bununla ilgili başvurumuz suçlu bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma düzeyinde kapatıldı” dedi.
‘Kardeşim taşı olmayan mezarda’
Kardeşinin mezarında şuan mezar taşı bulunmadığına dikkat çeken Kaya, “Mezarlarımıza dahi saygıları yok. Mezar taşı kırarak bir yere varılmaz. Aydın Kaya haksız yere tutuklandı ve cezaevinde yaşamını yitirdi ve şimdi de mezarındaki taş kırılarak götürüldü. Elimden gelen bir şey yok. Allahın adaletine güvenmekten başka” diye konuştu.
Muş Milletvekili Mensur Işık, Kaya’nın cezaevinde yaşamını yitirmesine dair açılan soruşturmanın takipsizlik kararıyla sonuçlandığını belirterek, Kaya’nın ölümü ve mezar taşına yönelik saldırının da Meclis’e taşındığını söyledi. Işık, ‘Devletin Kürtçe’ye dair yaptığı çalışmaları kısaca ‘Benim belirlediğim sınırlar içerisinde ve kurallar içerisinde kullanabilirsin’ olarak değerlendirebiliriz. İktidarın topluma aşılattığı milliyetçi-şoven dalga sonucunda Kürt kimliğine ve Kürtçe’ye yönelik saldırı ve tahammülsüzlük artmaktadır.’ dedi.
Aydın Kaya kimdir?
1981 Erentepe doğumlu olan Aydın Kaya, 1995’de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de Elektrik ve Elektronik bölümünü okudu. Okul yıllarında gençlik çalışmaları içinde yer alan Kaya, daha sonra İstanbul’a giderek, bir işyeri açtı. Kürt siyasi partilerinde çalışan Kaya, 2005 yıllında Erentepe’ye geri döndü. 2 çocuk babası olan Kaya, 2009’da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Erentepe Belde Başkanı olarak seçildi. 16 Ocak 2012 tarihinde gözaltına alınan Kaya, 3 gün sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. 6 Haziran 2012 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kaya, halkın yoğun katılımıyla Erentepe Belde Mezarlığı’na defnedildi.