Federe Kürdistan’daki antik Asur kenti Nimrud’da, MÖ 612 civarında yapılan bir tapınakta, mezarlar keşfedildi
Pensilvanya Üniversitesi’ne bağlı arkeoloji ve antropoloji müzesi olan Penn Müzesi ve Iraklı arkeologlar, Federe Kürdistan’daki antik Asur kenti Nimrud’da (Musul’da bulunuyor) MÖ 612 civarında yapılan bir tapınakta dikkat çekici şekilde korunmuş mezarlar keşfettiler.
RojNews’in Art Dependence Dergisi’ne dayandırdığı haberine göre keşif, Penn’in Irak Miras İstikrar Programı’nın (IHSP) kültürel mirası koruma ve koruma girişimi olan Penn Nimrud Projesi’nin bir parçası.
Bu yeni keşifler, arkeologların tarihin en eski imparatorluklarından birine ilişkin bilgilerini derinleştiriyor ve arkeolojinin kültürel mirası restore etmede oynadığı kritik rolü vurguluyor.
İnsanlığın gelişimine katkı
İlk olarak 19. yüzyılda ortaya çıkarılan muazzam Nimrud arkeolojik tepeleri, antik Mezopotamya’nın insanlığın gelişimine yaptığı katkının kanıtı niteliğindedir.
2014’ün Haziran ayında DAİŞ çeteleri Musul’u ele geçirdiği zaman 20 kilometre mesafedeki Nimrud Antik Kenti’ni kontrol altına almış, buradaki oyma frizler, kanatlı boğa ve aslan heykelleri kral mezarlıkları yakılıp yıkılarak moloz haline getirilmişti. Bölgedeki antik kalıntıların dikkat çekeni olan zigurat ise büyük ölçüde yıkılmıştı.
En önemli alanlardan biri
Penn Nimrud Projesi, uluslararası uzmanlar ve hükümet yetkilileriyle iş birliği yaparak DAİŞ çeteleri zamanında meydana gelen hasarları onarmayı, alanı turistlere yeniden açmayı ve Nimrud tapınakları ile Asur dini gelenekleri hakkındaki anlayışı derinleştirmeyi amaçlıyor.
Irak’ta bir Asur kenti olan Nimrud Antik Kenti, günümüzden tam 3300 yıl öncesine tarihleniyor ve Mezopotamya’daki en önemli arkeolojik alanlardan birisi olarak gösteriliyor.
KÜLTÜR SERVİSİ