Yunanistan Başbakanı Miçotakis,Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmanın geçersiz olduğunu belirterek, “Türkiye egemenlik haklarımızı ihlale teşebbüs ederse ciddi sonuçları olacaktır” dedi
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile Libya arasında yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda imzalanan anlaşmanın ‘geçersiz olduğunu’ söyledi. Miçotakis, “Türkiye egemenlik haklarımızı ihlale teşebbüs ederse bunun ciddi sonuçları olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile Libya arasında yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda imzalanan anlaşmanın ‘geçersiz olduğunu’ söyledi. Miçotakis, “Türkiye egemenlik haklarımızı ihlale teşebbüs ederse bunun ciddi sonuçları olacaktır” ifadelerini kullandı ve Türkiye’nin Yunanistan’ın ‘egemenlik haklarını ihlal etmesi halinde Avrupa Birliği’nin (AB) sürece dahil olacağını söyledi. Miçotakis, “Türkiye egemenlik haklarımızı ihlale teşebbüs ederse sadece Yunanistan’dan değil eminim ki Avrupa’dan da karşılık görecektir” dedi.
Lahey vurgusu
Başkent Atina’da düzenlenen Delfon 20 Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türk-Yunan ilişkilerine değinerek Türkiye ile ilişkilerin ‘zor olduğunu’ ancak iki ülkenin aralarındaki farklılıkları çözmek için konuşabileceklerini belirtti. Farklılıklara diyalog aracılığı ile çözüm bulunamaması halinde iki ülkenin anlaşarak Uluslararası Mahkemeye gidebileceklerini söyleyen Miçotakis, şöyle devam etti: “Yunanistan, deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunda Türkiye ile diyaloğa her zaman açık. Dürüstçe konuşabiliriz, sonuçta eğer anlaşamadığımız konusunda mutabık kalırsak bu sorunu ne şekilde çözeceğimiz noktasında karşılıklı anlaşma yoluyla meseleyi Uluslararası Mahkemeye, Lahey’e götürmenin yolları her zaman vardır ancak uluslararası hukuka tamamen saygılı olarak. Gambot diplomasisi zamanı değil, bu gibi anlayışlar başka yüzyıllara ait.”
*18. yüzyılda devletlerin kolonilerine ve himayeleri altındaki devletlere karşı gözdağı olarak kullanıldığı gemilere verilen ad, daha sonra literatüre “gambot diplomasisi” olarak geçmiştir.
DIŞ HABERLER