Miks ilçesinde 5 yıl önce yaşanan çığda yaşamlarını yitiren 42 kişi, törenle anıldı. Törende, DEM Parti Milletvekili Mahmut Dündar, ‘Miks’ten Wan’a bir saatte giden insanlar şu an 4,5 saatte ancak ulaşabiliyor. Halkımız belediyeyi kazandığı için cezalandırılıyor,’ dedi
Wan’ın Miks (Bahçesaray) ilçesinde 5 yıl önce yaşanan çığda yaşamlarını yitiren 42 kişi, yapılan törenle anıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Wan il örgütleri tarafından olayın yaşandığı bölgede düzenlenen anmaya; DEM Parti Wan Milletvekili Mahmut Dündar, Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal, Abdullah Zeydan ile çok sayıda kişi katıldı.
‘Bu halka zulmediyorlar’
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DEM Parti Wan Milletvekili Mahmut Dindar, “Burası uzaydaki bir şehir gibi. Buradaki sorunun çözülmemesi nedeniyle iki aydır insanlar cezalandırılıyor. Çiğ tehlikesinden dolayı anlayabiliyoruz ama kontrollü şekilde yol açılabilir. Miks’ten Wan’a bir saatte giden insanlar şu an 4,5 saatte ancak ulaşabiliyor. Halkımız belediyeyi kazandığı için halk cezalandırılıyor. Yıllardır burada siyaset yapanlar neden bu sorunu çözmediler? Kar tünellerini neden yanlış yere yaptılar? Bu halka zulüm ediliyor ve biz halkımızın sorunlarını dile getireceğiz. Bir kişinin hastası olduğu nasıl Wan’a götürecekler? Bu cezalandırmanın dışında bir şey değil. Bu yolları yapmayan anlayış belediyemize kayyım atayan anlayıştır. 50 yıldır bu sorunu çözmeyenler bu halkın sorunlarına çözüm olamazlar” dedi.
‘Bu yol eziyete ve zulmü dönüşmüştür’
Başsağlığı mesajı ile konuşmasına başlayan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan ise, “Üzerinden 5 yıl geçti. Hiç olmazsa yitirdiğimiz insanların anısına bağlılığın gereği olarak bu yolda bir önlem alınması, çığ ve kar tünellerinin yapılmasıydı. Bir asırdır halka yaşatılan bu haksızlığın giderilmesini beklerdik. Bahçesaray-Wan yolu artık bir eziyete, zulme dönüşmüştür. Türkiye’nin her yerine tüneller yapan bu iktidarın 25 yıldır bu yolu yapmaması kasıtlıdır. Biz bunu kabul etmiyor ve ret ediyoruz. Miks halkı da her yurttaş gibi vergisini veren ve bu hizmeti hak eden bir halktır. Hastalar 5 saat boyunca yol gidiyor. Zaten ekonomik sıkıntı yaşayan esnafların aldığı maliyeti birkaç katına çıkıyor. Bu yol karayolları ve iktidarın sorumluluğundadır. Siz bu yolu yapmıyorsanız, bu yolun sorumluluğu bize verin biz yapalım. Hem yolu yapmamak hem de yetkiyi bize vermeme tavrını ret ediyoruz. 31 Mart’ta Miks halkıyla baş edemeyenler, kayyım atayıp gasp edenler, neden kar tünelleri söz konusu olunca sırtlarını çeviriyorlar. Halkımız sahipsiz değil ve biz bu yolun standartlara kavuşması için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.
‘Her koşulda halkımızın yanındayız’
Ardından konuşan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal da, yaşanan olayı katliam olarak değerlendirdiklerini söyleyerek, “Eğer daha önce verilen sözler yerine getirilseydi bunca canımızı kaybetmezdik. Miks halkının nasıl yaşadıklarına bir baksınlar. Halkımız insani bir yaşam istiyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 6 ay boyunca kapatılıyor. Halk, temel insani ihtiyaçlarını gidermek için bile kente gidemiyor. Bu kirli politikalarınızı ve kirli ellerinizi bu halkın üzerinden çekin. Kenti kentlerimizi halkımızla yönetebilecek kabiliyete sahibiz. Her koşulda Miks halkımızın yanındayız. Halkımız sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapacağız. İktidarın tek derdi halkın iradesini gasp etmektir. Bize yetki versinler karayollarının on yıllardır çözemediği sorunu biz çözelim. Tüm koşullarımızı bunun için seferber edeceğimizi belirtiyoruz” dedi.
Yerine kayyım atanan Miks Belediyesi Eşbaşkanı Ayvaz Hazır da “Bundan önce her seçim arifesinde söz verdiler ama yapmadılar. Miks halkı bunların farkındadır. Bizim istediğimiz Türkiye’de yapılan bir tünelin buraya da yapılmasıdır. 25 yıldır bu ilçeye çivi bile çakılmadı. Bizim talebimiz, yolun büyükşehir belediyesine devredilmesidir. Bu sorunun ancak böyle çözüleceğine inanıyoruz” diye bitirdi.
Kaynak: MA