Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG),yayınladığı ocak ayı kadın gazetecilere dönük hak ihlalleri raporunda 9 kadın gazeteci tutuklu olduğu belirtildi
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG),ocak ayı kadın gazetecilere dönük hak ihlalleri raporunu yayınladı. Raporda; 2023 yılında, tüm dünyada kadın gazetecilere yönelik baskı, şiddet ve tutuklama vakalarında ilk sıralarda yer alan Türkiye, 2024 yılına da birçok şiddet olayına ev sahipliği yaparak girdiği belirtti. 2024 yılının ilk ayında da kadın gazetecilerin hakları gasp edildiği ve mesleklerini yapmaları engellendiği belirtilen raporda, 2024 yılının Ocak ayı kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu Türkiye’deki baskı atmosferinin hangi seviyede olduğunu gözler önüne serdiği belirtildi.
Ocak ayından Özgür Basın’ın gazetecilik mesleği hedef haline getirildiğine dikkat çekilen raporda, “Kadın gazetecilerin yargılandığı davalar bu ay da devam etti. Birçok kadın gazeteci gibi Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu da yargılanıyor ve 18 Ocak’ta görülen ikinci duruşmasında da tahliye edilmedi. Gazetecilik faaliyetlerinin suç sayıldığı bu ülkede haksızlığa boyun eğmeyen kadın gazetecilerin mücadelesi de devam ediyor” denildi.
9 kadın gazeteci tutuklu
Türkiye’de 9 kadın gazeteci mesleklerini icra etmek istedikleri için cezaevinde tutulduğu hatırlatan raporda, “Dışarıda haber takibi yapan kadın gazeteciler ise her türlü tehdide maruz kalıyor. Bu tehditlere bir örnek verecek olursak, gazeteci Medine Mamedoğlu’na yaptığı haberler nedeniyle dijital medya hesabı üzerinden tehdit ve hakaret içeren mesajlar gönderildi. Bunun yanı sıra, Ekim 2022 yılında yürürlüğe giren “Dezenformasyon Yasası” kapsamında Ocak ayında bir bütünen baskı ve sansür devam etti. Hiç kimse gazetecilerinin haber yapma, gerçeği açığa çıkarma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını tehdit, baskı ve tutuklamalar ile gasp edemez. Gazetecilere ve gazeteciliğe yönelik bu saldırıların son bulması için dayanışmanın ve birliktelik ruhunun öne çıkması elzemdir. Çünkü gazetecilik suç değildir.
Gazeteciler yargı kıskacında
Raporun devamında şu ifadelere yer verildi:
“Gazetecilerin yargı kıskacına alındığı Ocak ayında “ifade özgürlüğüne” dair açılan 18 davanın duruşması görüldü. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazeteciler haklarında açılan davalar nedeniyle mahkemelerde gazeteciliği savunmak zorunda bırakıldı. 1 gazeteciye 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi, 1 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteciye dava açıldı. 1 gazeteci tehdit edildi. İşten çıkarılmaya karşı greve giden ve eylemleri devam eden 6 kadın gazeteci, ifade için emniyete çağrıldı. 24 haber ve 219 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi. Yine ülkede yayımlanan Kürtçe gazete Xwebûn’un internet sitesine erişim engeli getirildi.”
Raporda yer alan hak ihlalleri ise şöyle:
- Aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun da olduğu 9 kadın gazeteci cezaevinde tutuklu bulunuyor.
- Gözaltına Alınan Gazeteciler: 1
- Tehdit Edilen Gazeteciler: 1
- Cezaevlerinde Gazetecilere Yönelik İhlaller: 1
- Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 1
- Cezalandırılan Gazeteciler: 1- Hapis Cezası: 1 yıl 8 ay
- Yargılaması Devam Eden Gazeteciler Dosya Sayısı: 18
- Tutuklu Kadın Gazeteci Sayısı: 9
- Erişim Engeli Getirilen İnternet Sitesi: 1
- Erişim Engeli Getirilen Haberler: 24
- Erişim Engeli Getirilen Sosyal Medya İçeriği: 219