Bağlama virtüozu Çetin Akdeniz MKM’nin düzenlediği bağlama workshop’unda müzik severlere bağlamanın değişik tavırlarla da çalınabileceğini söyleyerek güzel bir dinleti sundu
Mahsum Sağlam
İstanbul Beyoğlu ilçesinde bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde ünlü bağlama virtüozu Çetin Akdeniz bağlama workshop gecesi düzenlendi.
Birçok bağlama severin katıldığı gecede Çetin Akdeniz bağlamaya başlama serüvenini anlattı. Karadenizli olduğunu ve taka (küçük tekne) yapan babası Ragıp Akdeniz’in bağlama sevdasıyla İstanbul’a geliş hikayesini dinleyicilerle paylaştı. Çetin Akdeniz, babasının bağlama yapım atölyesinde Arif Sağ, Neşet Ertaş gibi bağlama üstatlarını dinleyerek kulağının dolduğunu ve gizli gizli bağlama çalıştığını söyledi. Müziğe ilk curayla başladığı belirten Çetin Akdeniz, ilkokulu bitirdikten sonra konservatuara girme hikayesini anlattı. Çetin Akdeniz, Arif Sağ’ın ‘Ragıp abi, Türk Müziği Devlet Konservatuarı açıldı. Çeto oraya başvursun’ Dediğini ve konservatuar hazırlık sürecini dinleyicilere aktardı.
Bağlama ile et-tırnak gibi olduğunu belirten Çetin Akdeniz, eğitim başladıktan sonra hocalarının ‘bağlama ile yatıp bağlama ile kalkacaksın’ sözünü unutamadığını ve sürekli çalışmayı esas aldığını belirtti. Nida Tüfekçi’den eğitim alan Çetin Akdeniz, Nida Tüfekçi’in sözünü unutmadığını, bağlamayı elinden hiç bırakmadığını belirtti.
Dil bilememenin akademik olarak önünü tıkanmasını eleştiren Çetin Akdeniz bugün birçok profesör olan akademisyenin bağlamada akort dahi yapamadığını belirterek, eğitim sistemini eleştirdi.
Yurt içi, yurt dışında birçok çalışma yaptığını, birçok konser ve stüdyo çalışmasında yer aldığını söyleyen Çetin Akdeniz farkı tekniklerle bağlamayı icra ettiğini ve bu konuda ilk olduğu ifade etti. Çetin Akdeniz bağlamada bir çok değişik tavrın yapılabileceğini ve tek tip anlayışı kırdığını söyledi. Zülfü Livaneli’in albümünde icra ettiği Kan Çiçekleri şarkısıyla bağlamanın birçok kalıbını kırdığını belirtti.
Çetin Akdeniz, birçok aranjörün bağlamayı sevmediğini, Kan Çiçekleri türküsündeki tavrın dönemi aranjörlerini etkilediğini ve bağlama ile pop şarkılar bile çalındığını belirtti. Bağlamanın kapasitesinin geniş olduğunu söyleyen Çetin Akdeniz bağlamanın ilkel olmadığını ve bunun kırılması gerektiğini vurguladı.
Dinleyicilere geleneksel olarak bağlama çalmayı usulü ile öneren Çetin Akdeniz, Anadolu tavrından ve diğer yörenin tavırlarından örnekler verdi.
Haydar Haydar, Çeke Çeke gibi türküleri gecede icra eden Çetin Akdeniz workshop’un finalini Kan Çiçekleri türküsüyle sonlandırdı. Gecenin sonunda Çetin Akdeniz ‘Anadoludan Ezgiler’ albümünü imzaladı.