Bolivya’da darbeye karşı direniş sürüyor. Cuntanın arkasında ABD’nin olduğunu belirterek Trump’ın cuntayı tanımasını kınayan Morales, BM ve Papa Francesco’ya arabulucu olma çağrısı yaptı. BM ise bir temsilciyi ülkeye göndereceğini açıkladı.
Bolivya’da muhtıra vererek darbede önemli rol oynayan Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman’ın “ihaneti karşısında hayrete düştüğünü” söyleyen Evo Morales, geri döneceğini dile getirdi. Morales ABD’nin kendisini ülkesinden ayrılmaya zorlayan “darbenin arkasındaki büyük komplocu” olduğun altını çizdi. Bolivya’da 10 Kasım darbesine karşı protestolar devam ediyor. Cuntanın Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez’i geçici devlet başkanı ilan etmesini kabul etmeyen darbe karşıtları kimi yerlerde devlet güçleriyle çatıştı. Ordunun muhtıra vermesiyle devlet başkanlığından istifa ederek Meksika’ya gitmek zorunda kalan Evo Morales Ayma, BM ve Papa Franciscus’un kriz ile ilgili arabuluculuk yapması çağrısında bulundu. Morales, Meksika’da Associated Press Ajansı ile yaptığı söyleşide, Bolivya Yasama Meclisi henüz istifasını kabul etmediğinden hala devlet başkanı olduğunu belirterek “Meclis istifayı ya kabul ya da reddetmeli. Kabul etmez ya da reddetmezlerse hala devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim” ifadesini kullandı. İltica talebini kabul eden Meksika’dan Bolivya’ya, ülkesinde uzlaşmaya katkı sağlaması halinde geri döneceğini dile getiren Morales, BM’ye inancının yüksek olduğunu, “uluslararası teşkilatın, belki Katolik Kilisesi eşliğinde, gerekirse Papa Franciscus ile kolaylaştırıcı bir görev değil arabuluculuk yapmasını” arzu ettiğini söyledi.
Ordu ve ABD vurgusu
Evo Morales Ayma, Bolivya ordusu içinde bazı askerlerin kendisini istifaya zorlayan subaylara karşı “ayaklanma” planladığı yönünde bilgi aldığını da belirtirken, muhtıra veren Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman’ın “ihaneti karşısında hayrete düştüğünü” kaydetti. ABD’nin kendisini ülkesinden ayrılmaya zorlayan “darbenin” arkasındaki “büyük komplocu” olduğunu vurgulayan Morales, twitter hesabından da ABD Başkanı Donald Trump’ın cunta yönetimini tanıma kararını kınadı. Cuntanın başkan ilan ettiği Jeanine Anez ise Morales’in gelecekte yapılacak herhangi bir seçimde aday olamayacağını söyledi. Öte yandan Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan ederek darbe girişimi başarısızlığa uğrayan Juan Guiado yandaşları Brezilya’nın başkenti Brasilia’da Venezuella Büyükelçiliğini bastı. Gurup, Maria Teresa’yı yeni elçi ilan ettiklerini duyurdu.
Rusya da tanıdı
Haftalık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Rusya, Anez’i geçici devlet başkanı olarak tanıyacak, ancak seçimlere kadar. Bu, Bolivya’da yaşanan gelişmelerin meşru bir süreç olarak kabul edilmesi anlamına gelmiyor. Bolivya’da yaşananlardan endişe duyduğumuzu anımsatmak isterim” açıklaması yaptı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da, Moskova’nın Anez’i geçici devlet başkanı olarak tanıdığını kaydetti. Ryabkov, “Tüm bunlar Bolivya’nın iç meselesi” dedi. Ryabkov, Rusya’nın Suriye, Kuzey Suriye, Kırım, Ukrayna gibi yerlerde ise “iç mesele” demeyip katliamlar yapması veya katliamcılarla ittifak yapması gerçeğini ise hatırlamadı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklama yaparak Moskova’nın Proekt’ şirketi üzerinden 20 Ekim 2019 Bolivya seçimlerine müdahale ettiği iddialarına tepki gösterdi Açıklamada “Şirket sahibi, Stanford Üniversitesi’nde eğitim ve John Knight bursu alan, Doj televizyonun, RBK ve Forbes’un eski genel yayın yönetmeni Roman Badanin. ‘Proekt’in açıkça Rusya aleyhindeki yayınları, Washington’un Badanin’in eğitimi aktardığı kaynakların boşa gitmediğini gösterme amacı taşıyor” ifadelerine yer verildi. Brezilya’da yapılan BRICS Zirvesi’ne katılan Rusya Başkanı Vladimir Putin de, zirve sonrası sonrası düzenlediği basın toplantısında Bolivya’daki duruma ilişkin “İktidarın tamamen yok olduğu bir durum oluştu. İktidarsızlık. Genel olarak Libya’yı andırıyor. Gerçi burada doğrudan dış silahlı müdahale yok, ama ülke gerçekten de kaosun eşiğine geldi. Bu da elbette endişe verici bir sinyal” ifadelerini kullandı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS’in 11. zirvesi 14-15 Kasım’da Brezilya’nın başkenti Brasilia’da gerçekleşti. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi katıldı.
BM temsilci gönderiyor
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Bolivya’daki gelişmelerden derin endişe duyduğunu, tüm taraflara şiddetten kaçınma ve maksimum itidal gösterme çağrısında bulunduğunu belirtti. Dujarric, Bolivya’ya daha önce Kolombiya, Gürcistan, Afganistan, Burundi ve Guatemala’da özel temsilci olarak görev yapan Jean Arnault’ın gönderileceğini ifade etti.
DIŞ HABERLER