Özerk Yönetim’in Suriye’de iç savaşın önlenmesi için gerekli tüm dengeleri sağladığını belirten MSD Halkla İlişkiler Ofisi Eş Başkanı Hesen Mihemed Elî, Suriye’nin geleceği için tüm kesimlere işbirliği çağrısında bulundu
Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Halkla İlişkiler Ofisi Eşbaşkanı Hesen Mihemed Elî, Suriye’deki son gelişmeleri ve yönetim yöntemlerine ilişkin bölgesel ve uluslararası tutumları konularında değerlendirmelerde bulundu.
Hesen Mihemed Elî, Suriye’deki dengelerin sağlanması için önerilen Özerk Yönetim projesinin, hem içerde hem de uluslararası alanda kabul gördüğünü belirtti. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin, Suriye’de iç savaş ve mezhepsel çatışmaların önlenmesinde önemli bir denge mekanizması işlevi gördüğünü ifade etti.
Hesen Mihemed Elî, Suriye’nin özellikle kıyı bölgeleri ve Humus’tan gelen raporların, Suriyeliler arasında korkuya yol açan ihlallerin yaşandığını ortaya koyduğunu hatırlatarak, son dönemde Avrupa’ya yapılan ziyaretlerde yurttaşların kendilerine ilettikleri bu korku ve kaygıları uluslararası topluma aktardıklarını belirtti.
İşbirliği çağrısı
Baas rejiminin devrilmesi ve Heyet Tehrîr El Şam destekli grupların iktidara gelmesinin ardından yaşanan ihlallerin, Suriye’nin toplumsal ve siyasi güçleriyle MSD arasında müzakerelere olanak sağladığını belirten Hesen Mihemed Elî, bu süreçlerin Suriye’nin demokratik, sivil bir devlet inşa etme umutlarını artırdığını söyledi. MSD olarak, Suriye’nin geleceğine yönelik işbirliği yapmak amacıyla Suriyeli bileşenlerden gelen mesajları dikkatle incelediklerini ifade etti. Hesen Mihemed Elî, eşitlik ve adaletin sağlandığı bir anayasa yazılması için Suriyeliler arasında etkili bir iş birliği çağrısında bulundu.
Uluslararası toplumun tutumu
Uluslararası toplumun, Suriye’de yönetim biçiminin çoğulculuk, insan hakları ve toplumsal bileşenlerin korunmasına dayalı net talepleri olduğuna dikkat çeken Hesen Mihemed Elî, Kuzey ve Doğu Suriye bileşenlerinin, DAİŞ’in yenilgiye uğratılması için Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile işbirliği yaparak, Özerk Yönetim’in yeni Suriye’nin haritasını şekillendirmede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
QSD-Şam arası görüşmeler
QSD ile Şam arasındaki diyaloğa da değinen Hesen Mihemed Elî, asıl talebin, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının durdurulması olduğunu belirterek, bu saldırıların devam etmesinin kaos yaratacağı ve etkilerinin ülkenin çeşitli bölgelerine yayılacağı uyarısında bulundu.
Uluslararası görüşmeler
Hesen Mihemed Elî, MSD olarak ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve bazı Arap ülkeleriyle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkiye’nin yaklaşımının yalnızca bir alanla sınırlı kalmadığını belirten Hesen Mihemed Elî, Türkiye’nin askeri girişimlerinin Suriye’nin ve bölgenin geleceği için büyük tehditler oluşturduğunu söyledi.
Kaynak: ANHA