Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle katılım payı adı altında hastalardan alınan muayene ücreti 10 kat artarken, engellilerin emeklilik şartları da zorlaştı
Meclis Genel Kurulu’nda, 9 Ocak’ta kabul edilerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. SGK’ye bağlı devlet hastanelerinde katılım payı adıyla hastalardan alınan muayene ücreti 10 kat artırılarak 2 TL’den 20 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca yayımlanan kanuna göre, yabancılara sunulan hizmetler, sertifikası olan aile hekimlerince mesai dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi ile özel amaçlı raporlardan bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
Sigorta primi
Özel sektör işverenlerinin SGK’ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi ise, 4 puan olarak uygulanacak. Bu uygulama, kanunun yayımlandığı ayın başından itibaren uygulanacak. İmalat sektöründeki iş yerlerine de, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026’ya kadar devam edecek. Bu süre Cumhurbaşkanı yetkisiyle 31 Aralık 2027’ye kadar uzatılabilecek.
Yaşlılık aylığı
Öte yandan engellilerin de emeklilik şartları zorlaştırıldı. Sigorta girişi 31 Aralık 2008’den önce başlayanlardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.
Kaynak: MA