M.Ö. 670 yılında Mudanya’nın ilk kuruluşu olan Myrleia’dan kalan arkeolojik kalıntıların üzerine AVM inşa edildi. Myrleia Antik Kenti Platformu ise sürece karşı mücadele yürütüyor ve halkı boykota çağırıyor
Bursa’nın Mudanya ilçesinde 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti’nin üzerine KİPA tarafından inşa edilen ve daha sonra Özdilek tarafından satın alınıp ‘İmar Barışı’ndan yararlanarak açılan alışveriş merkezi (AVM) için protestolar devam ediyor. AVM’ye karşı nöbet başlatan Mudanyalılar hergün çeşitli eylemliliklerle AVM’yi protesto ederek halkın AVM’den alışveriş yapmamaları içim çağrılar yapıyorlar. En son Twitter üzerinden protestolarına devam eden Mudanyalılar, Myrleia Antik Kenti Platformu etrafında örgütlenmiş durumdalar. Mücadelelerini AVM yıkılıp antik kent açığa çıkarılıncaya kadar sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Halk AVM’ye karşı!
M.Ö. 670 yılında İyonya’dan gelen Koloponhonlu kolonistler tarafından kurulan Myrleia, bugün 2 bin 700 yıllık tarihiyle AVM inşaatına hapsedildi. 2010 yılında Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle o zaman doğal yapısında olan alanda yapılan bilimsel inceleme ve ön kazılarda, ciddi buluntular olduğu belirtilmiş ve alanın Tarihsel SİT sınıfına yükseltilmesi talep edilmişti. Ancak bu rapor 2 yıl boyunca sümen altı edildi. Bölge; 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı kapsamına alınması gerekirken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 3. Derece Arkeolojik Alan kapsamına alınmıştı. Müzeler Müdürlüğü ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu görevini yerine getirmeyince bu alan, plan değişikliği ile “Ticaret Alanı” ilan edildi. 13 Nisan 2012’de Myrleia Antik Kenti üzerinde KİPA AVM bir inşaat çalışması başlattı. Mudanyalılar ve içlerinde Mudanya Belediyesi, Bursa Barosu, akademik odalar ve derneklerin bulunduğu kurumlar, tarih katliamına ciddi tepki gösterdi. Myrleia Antik Kent Platformu adıyla çok sayıda basın açıklaması ve yürüyüşler düzenlendi.
Mahkeme heyeti değiştirildi
Tarih katliamına izin veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kararı’na dava açıldı. Açılan davaya atanan bilirkişi raporuyla 2014 Aralık ayında Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun verdiği karar iptal edildi. Ancak Kültür Bakanlığı, davayı temyize taşıdı. Bu sırada tarih katliamına neden olan AVM’yi Bursa’da tekstil ve AVM’leriyle büyümüş olan Özdilek satın aldı. 24 Mart 2016’da temyiz davasına bakan Danıştay 14. Daire kazanılan davayı bozdu ve geri gönderdi. Dosya davayı kabul eden mahkemeye geri döndüğü süreçte mahkeme heyeti değiştirildi. Mahkeme yeni bilirkişiler atadı ve yeni keşif istedi. Ancak yeni atanan bilirkişiler şaibeleriyle anılıyordu. Bilirkişi heyetinden biri Hasankeyf’i sulara gömen bilirkişi raporunu imzalayan kişiydi. Diğeri TOKİ için Spragon Antik Kenti’ni yok sayan rapor hazırlamıştı. Üçüncüsü çalıştığı kurumun aleyhine açılan bir davada kanunlara aykırı bir şekilde bilirkişi olarak yer almıştı. Beklediğimiz gibi bilirkişilerin raporu Myrleia Antik Kenti’nin yok edilebileceğine hükmetti ve mahkeme 12.07.2017 tarihinde davayı bitirdi.
Danıştay’dan lehte karar
Dava platform tarafından yeniden temyize taşındı. Danıştay bu kez davayı bozarken gerekçesi de bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğuydu. Yerel mahkeme kararları Danıştay tarafından bozulup, alana ilişkin yargılama süreci halen devam ederken ‘İmar Barışı’ile ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alan Özdilek şirketi AVM açılışını yaptı. Diğer yandan söz konusu alanın güneyinde, yine 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı’nda başlatılan kazı işlemleri sırasında da antik kente ait kalıntılar ortaya çıkarılmış ve bu alan Mudanya Belediyesi tarafından plan değişikliği ile Arkeopark alanına alınarak halka açılması için çalışmalara başlandı. Dolayısıyla 2 bin 700 yıllık geçmişi olan Myrleia Antik Kenti’nin kalıntılarını hapseden AVM’nin varlığını sürdürmesi tarihi talandan başka bir şey olmadığı platform üyelerince belirtiliyor.
BURSA