Ege Denizi’nde son günlerde yaşanan depremlerle ilgili konuşan Yer Bilimci Naci Görür, depremlerin İzmir’i de etkilediğini, fakat kentteki faylarla ilgili bir çalışma yapılmadığını söyledi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre 26 Ocak’tan bu yana merkez üssü Ege Denizi olan 700’ün üzerinde deprem yaşandı. Depremlerin büyüğü dün 16.04’te 5,2 büyüklüğünde yaşanırken, Yunanistan’da günler öncesinde acil durum ilan edildi. Dün ise İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Denizli Büyükşehir belediyesi başkanları bir araya gelerek, komisyon kurma kararı aldı.
Son dönemde yaşanan depremlere ilişkin katıldığı bir televizyon programında konuşan Yer Bilimci Naci Görür, İzmir’de minimum 15 aktif fay hattının olduğunu ve Ege’de olan depremlerden İzmir’in etkilendiğini aktardı. İzmir’de fay hatlarına yönelik çalışmaların yapılmadığını, tekerrür periyotlarının bilinmediğini vurgulayan Naci Görür, “Her fayda hendek kazılarıyla, paleosistematik araştırmalarla çalışmalar yapıp, o jeolojik dönemde olan fayları tarihlendirip yerlerine koyarsan depremin büyüklüğünü kestirirsen o zaman İzmir’de önlem alabilirsin. Bir yönetici seçtiğimiz zaman belediye başkanın ilk düşünmesi gereken şey, ben yol yapmayı, asfalt dökmeyi, çocuklara süt dağıtmaya karışmıyorum ayrı bir konu. İnsanlar ölmesin, nesillerimiz devam etsin, hayat memat meselesinde, beka meselesinde İzmir’in belediye başkanı deprem tehlikesi benim kentime nereden geliyor dediği zaman depremin üstünde oturduğunu, fayların üstünde oturduğunu bilecek. Minimum 15 tane fay var. Ne zaman deprem üreteceği bilinmiyor çünkü çalışmamız yok” ifadelerini kullandı.
Bina envanteri açıklanacak
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 133’üncü toplantısında kentsel dönüşüm ve yapı stoku sorunlarına dair konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise riskli yapıların yenileneceğini kaydetti. Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yapılan taramalar sonucu, 4 bin 100 binanın depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini söyleyen Tugay, İzmir’deki zemin yapısının da önemli bir sorun oluşturduğunu hatırlattı. Özellikle alüvyon zemin üzerine inşa edilen binalara yönelik incelemelere öncelik verileceğini söyleyen Tugay, Bayraklı ve Bornova’da başlatılan bina envanteri çalışmalarının, zemin sorunu olan bölgelerde de genişletileceğini aktardı.
HABER MERKEZİ