Efrîn’de kurulan anonim halay ve kültürel folkloru,sanatıyla günümüze taşıyan Kevneşop grubu üç nesildir çalışmalarına devam ediyor. Gruptan Beskê, kendilerine bırakılan bu mirasa sahip çıkacaklarının altını çizdi
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Efrîn kentinde sanatsal faaliyetler için kurulan Kevneşop grubu, Kürt halkının üç nesil geriye dayanan kültür ve sanatını günümüze taşıyor. Kurulduğunda Suriye Baas rejiminin baskılarına maruz kalan grup, çalışmalarını gizli yürütmek zorunda kaldı. Grup üyeleri rejim tarafından defalarca tutuklanarak cezaevine konuldu. Her türlü saldırıya rağmen grup, çalışmalarından geri durmadı. Folklor ve halayların günümüze ulaşmasını sağlayan Kevneşop üyeleri, her koşul altında sanatlarını icra etmeye devam edeceklerini vurguladı.
‘Yeniden başladık’
23 kişilik bir ekipten oluşan grup Kürtlerin yaşadığı bölgelerin farklı yerlerinde görülen 24 farklı halayı biliyor. Grubun kurucularından Hemûde Maimo, “Rojava Devrimi ile birlikte kültür ve sanat faaliyetleri hız kazandı. Hemen hemen her yerde kültür ve sanat merkezi açıldı. Türkiye devletinin Efrîn’e saldırdığı için Şehba’ya göç etmek zorunda kaldık. Şehba’da bulunan kampta yeniden örgütlenerek çalışmalarımıza devam ettik” dedi.
Newroz’da sahnedeler
Grup üyelerinden Ebdo Beskê de mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayarak, Kürt halkının kültür ve sanatını savunmak için her şeyi yapacaklarını söyledi. Kültür ve sanatın kendilerine miras bırakıldığını söyleyen Beskê, bu mirasa sahip çıkacaklarının altını çizdi. Şu anda Newroz hazırlıkları yapan Kevneşop grubu, Kürt halkının tarihi mirası olan halaylarıyla bir kez daha sahnede olacak.
‘Dilimizi yok etmeye çalışıyorlar’
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde Mezopotamya Kültür ve Sanat Hareketi Genel Merkezi’nin açılışı yapıldı. Mihemed Şêxo Grubu tarafından yapılan müzik dinletisinin ardından hareketin Eşbaşkanı Ehmed Çetelê konuşma yaptı. Açılışa Özerk Yönetim, siyasi parti temsilcileri, sanatçı ve aydınlar katıldı. Açılışta ilk olarak söz alan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Üyesi Aldar Xelîl, şehit ailelerine selam göndererek, açılan merkezin şehitlerin emeği olduğunu söyledi. Devrimin sadece siyasi ve askeri olmadığını belirten Xelîl, “Devrim her alanda yaşanmaktadır. Devrimin bir ayağı da kültürel devrimdir. Kendi dilini ve kültürlerini bize dayatıyorlar. Bölgede demografik yapıyı değiştirmeye çalışmalarının amacı budur” dedi.
ŞEHBA