Kürdistan’daki 11 ticaret odası ve ticaret borsası, Kuzey ve Doğu Suriye’ye açılan ve 13 yıldır kapalı olan Nisêbîn Gümrük Kapısı’nın yeniden açılması çağrısı yaptı
Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde bulunan ve 2012 yılından bu yana kapalı olan Nisêbîn Gümrük Kapısı’nın yeniden açılması için bölgedeki 11 ticaret odası ve ticaret borsası ortak açıklama yaptı. Sınır kapısı önünde bir gelen heyet adına açıklamayı Amed Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya yaptı. Yeni bir sürecin başladığına dikkat çeken Mehmet Kaya, “Bizler oda ve borsalar olarak bu süreci desteklediğimizi gerek birlikte, gerekse bireysel olarak yaptığımız açıklamalarda defalarca ifade ettik. Ancak bu sürecin başarıya ulaşabilmesi için iki temel unsur büyük önem taşımaktadır: Karşılıklı güveni artırıcı adımların atılması ve toplumsal desteğin sağlanması. Toplumsal destek olmadan yalnızca çatışmaların sona ermesi yetmez; aynı zamanda bölge halkının bugüne kadar yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yönünde somut adımlar atılması gerekir. Bu durumda süreç çok daha hızlı ve olumlu bir şekilde ilerleyecektir” ifadelerini kullandı.
Suriye ve Türkiye hükümetlerine seslenildi
Nisêbîn Sınır Kapısı’nın 13 yıldır kapalı olmasının büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Mehmet Kaya, “Tam da bu noktada, bölgemizin en önemli geçiş noktalarından biri olan Suriye sınır kapısının halen 13 yıldır kapalı olması büyük bir sorundur. Suriye ile ticaret yapmak isteyen iş insanlarımız, 1000 kilometreden fazla yol kat etmek ve ciddi lojistik maliyetler üstlenmek zorunda kalıyor. Oysa toplumsal desteğin güçlenmesi ve karşılıklı güvenin tesis edilmesi için bu kapının acilen ve ivedilikle açılması gerekmektedir. Bu kapının açılması yalnızca ekonomik anlamda değil, aynı zamanda karşıdaki kardeşlerimizle dostluk ve ticaret ilişkilerinin yeniden kurulması açısından da büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.
“Bizler bölge oda ve borsa başkanları olarak, hem Türkiye hükümetine hem de Suriye’deki ilgili yapılara bu konuda ortak bir mesaj vermek amacıyla bir araya geldik” diyen Mehmet Kaya, “Amacımız, bu kapının bir an önce ticarete ve insan geçişine açılması ve bölgenin normale dönmesi için çağrıda bulunmaktır” dedi.
‘Nusaybin Sınır Kapısı’nın açılması bölge için ihtiyaç’
Nisêbîn Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş da yaptığı açıklamada, “2012 yılından beri Suriye’deki iç savaş nedeniyle 13 yıldır kapalıdır. Nusaybin Sinir Kapısı ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir çünkü lrak’a gelişlerde de önemli bir alternatif yol olacaktır ve Habur gümrük kapısının üzerindeki yükü de önemli derecede hafifletecektir. Bu da hem nakliyeciler, hem de ihracatçılar açısından büyük bir avantaj sağlayacaktır. Çünkü Nisêbîn gümrük kapısından Suriye’ye girdikten sonra, Suriye-Irak arasındaki El Rabia (Yarbiye) kapısına sadece 76 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Bu durum özellikle zaman ve maliyet açısından büyük bir kolaylık sağlayacaktır. 2011 yılında TOBB öncülüğünde Nisêbîn’in ve bölgenin ekonomisini zirveye çıkaracak bir iş yapıldı. Türkiye’nin ilk ortak kullanımlı kardeş sınır kapısı olacak Nisêbîn Kapısı modern hale getirildi. Kardeş Sınır Kapısı modeli ile geçişler tek mühürle yapılacak ve Türkiye, Ortadoğu’daki pazarlara daha kolay açılacaktı. Suriye’deki iç savaş maalesef bu kapıyı harekete geçiremedi. Eğer bu kapıyı harekete geçirebilseydik bugün Nisêbîn’e ve tüm bölgeye müthiş bir pazar getirecekti. Ancak Nisêbîn Kapısının 13 yıldır kapalı olması sebebiyle bölgedeki ticari faaliyetler olumsuz etkilenmiş, bölgedeki esnafların, çiftçilerin ve tüccarların ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmuştur” dedi. Suriye’de yaşanan olumlu gelişmelerin kendilerini umutlandırdığını ifade eden Aktaş, “Suriye ile doğrudan ticaretin başlamasana, bölgemizde üretimin ve ihracatın artmasına, göçün azalmasına, yeni pazarların oluşmasına, istihdamın artmasına ve bölgedeki ekonominin tekrardan canlanmasını sağlarken Türkiye-Suriye ticari ilişkilerine de önemli derecede katkıda bulunacaktır” dedi.
‘Çalışmaların yapılmasını bekliyoruz’
Nisêbîn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen ise şunları dile getirdi:
“Bölgemizde bulunan Oda ve Borsalar olarak kapısının açılması için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bölge Odaları ve Borsaları olarak bu kapının bölgemize ve Türkiye’ye önemli bir katkısı olacağından bu kapının açılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Bu kapı sınırın iki yakasında sadece ekonomik değil ayni zamanda sosyal ve kültürel iş birliklerine de kapı aralayacaktır. Mevcut konjonktürde kapının açılması için şartların oluştuğunu düşünmekteyiz. Dolayısıyla hem Suriye’deki hem de Türkiye’deki yetkililerden bu kapının aktif hale getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.”
Kaynak: MA