Abdullah Öcalan’ın çağrısını destekleyen Galler Parlamentosu’ndaki Muhafazakar Parti’nin Lideri Darren Millar, ‘Ulus-devlet anlayışının Ortadoğu’daki çok etnisiteli ve çok dinli yapıya uymakta zorlandığına inanıyorum’ dedi
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta kamuoyuna deklere edilen “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na ulusal ve uluslararası alandan destekler sürüyor. Galler Parlamentosu’nda ana muhalefet konumundaki Muhafazakar Parti’nin Lideri Darren Millar, çağrıya dair ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.
Kürdistan’ın coğrafi ve kültürel açıdan Galler’le benzer yönlerinin olduğunu belirten Darren Millar, “Nergis çiçeği hem Galler’in ulusal çiçeğidir hem de Kürdistan’da önemli bir yere sahiptir. Umarım gelecekte daha özgür bir Kürdistan’da bir araya gelme fırsatımız olur,” dedi. Muhafazakar Parti olarak “birey ve toplumların kendi geleceklerine karar verme” hakkını benimsediklerini söyleyen Darren Millar, Kürt halkının self-determinasyon talebini destekleyeceklerini dile getirdi.
‘Çağrıyı destekliyoruz’
Darren Millar, Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrıyı önemsediklerini dile getirerek, “PKK’nin birçok devlette ‘terör örgütü’ olarak tanınması, tarafların resmi olarak muhatap olmasını güçleştiriyor. Ancak Öcalan’ın hamlesi, barış yolunu açabilecek potansiyele sahip. Barış, Kürtler için de Türkiye için de silahlı mücadelenin ötesinde anlamlı bir seçenek olabilir. Bu çağrıyı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
IRA modeli
Darren Millar, Birleşik Krallık ile İrlanda arasında 1998 yılında imzalanan Good Friday (Hayırlı Cuma) Anlaşması’nı hatırlatarak, “Sinn Féin ve IRA ile yürütülen barış süreci sonunda varılan mutabakat, farklı kesimler arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde işe yaradı” dedi. Benzer bir modelin Ortadoğu’da, özellikle Türkiye ve Kürtler arasındaki çatışmada “sağlıklı bir uzlaşma yolu” sağlayabileceğini dile getiren Darren Millar, şunları belirtti: “Ulus-devlet anlayışının Ortadoğu’daki çok etnisiteli ve çok dinli yapıya uymakta zorlandığına inanıyorum. Daha çoğulcu, farklı azınlık haklarının da gözetildiği sistemler, barış ve çözümü daha mümkün kılar.”
HABER MERKEZİ