Gözaltına alınan, yargılanan ve tutuklanan gazeteci sayısının, Türkiye’de basının özgür olmadığını ve sansürün devam ettiğini gösterdiğini belirten ÖGİ, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. “24 Temmuz 1908’de sansür kaldırılsa ve sansürsüz yayın hakkına kavuşsa da, bu gün yaşanan koşullar dünden beter durumda” denilen açıklamada, 111 yıldır Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü olarak kutlanan 24 Temmuz’un gün itibariyle bayram değil mücadele günü olduğu vurgulandı. Gözaltına alınan, yargılanan ve tutuklanan gazeteci sayısının, Türkiye’de basının özgür olmadığı ve sansürün devam ettiğinin göstergesi olduğu kaydedildi.
152 gazeteci tutuklu
Türkiye’de 152 gazetecinin tutukluğu belirtilen açıklamada, “2019 yılının başından bugüne 36 gazeteci gözaltına alındı, 13 gazeteci tutuklandı, 30 gazeteci sorgulandı, 8 gazeteciye dava açıldı, 314 gazeteci yargılandı, 42 gazeteci cezalandırıldı. Yine 2 gazeteci sınır dışı edildi. Türkiye medya özgürlüğü çerçevesinde dünyada 180 ülke arasında 157’nci sırada. OHAL ilanından sonra on binlerce gazeteci işsiz kaldı. Yüzlerce gazetecinin sarı basın kartına el konuldu. Onlarca gazeteci baskılardan ve verilen cezalardan kaynaklı ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Hali hazırda medyanın yüzde 95 iktidar tarafından kontrol edilmektedir. Bu veriler de bize gösteriyor ki, basın özgür değil. Medya hükümetin her türden zor aygıtı altında çalışma yürütüyor” denildi.
‘Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın’
Bu koşulara rağmen özgür basının en doğru haberi kamuoyuyla paylaşma sorumluluğu altında faaliyetlerine devam ettiği ifade edilen açıklamada, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması, açılan davaların iptal edilmesi ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak görülmemesi için çağrı yapıldı.