Öğretmenlerin sürülmesine karşı protestolar sürüyor. Eğitimin siyasi amaçlarla değil, adalet, bilim ve çocukların yüksek yararı temel alınarak yürütülmesi gerektiği vurgulandı
Liselerde “Öğretmenime dokunma” protestolarına veliler de destek verirken, yürüyüşler ve imza kampanyası düzenleniyor. İzmir Atatürk Lisesi’nde 60 öğretmenin yeniden atamalarının yapılmaması için toplanan 7 bin imza İzmir İl Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.
AKP’li Eğitim Bakanı Yusuf Tekin önce Diyanet İşleri Başkanlığı, Ülkü Ocakları ve tarikat vakıflarıyla anlaşmalar yaparak ÇEDES projesi adı altında tarikatçıları okullara soktu. Öğrenciler cami temizlemeye götürüldü, sembolik tabutlar etrafında ağıt seansları düzenlendi. Farklılıklara bakılmaksızın öğrenciler Cuma Namazlarına götürüldü. Ölüm, tabut, kefen, silah temalı programlar yapıldı. Yusuf Tekin bu kez en başarılı liseler olarak geçen yüksek puanlarla girilen proje okullarındaki binlerce öğretmeni norm kadro fazlası diye okullardan aldı. Öğretmenlerin okullardan gönderilmesine karşı liselerde başlayan oturma eylemleri ve ders boykotları oldu.
Bakan Yusuf Tekin’in istifasını isteyen öğrencilerin ve velilerin eylemleri ve çağrıları sürüyor. İzmir Atatürk Lisesi öğrencilerinin velileri, 4 yıllık görev sürelerini doldurmalarının ardından İzmir Atatürk Lisesi’ne yeniden atanmayan 60 öğretmenin yeniden atamasının gerçekleştirilmesi için imza topladı. Konak YKM önünde toplanan veliler, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü ve toplanan 7 bin imzayı müdürlüğe teslim etti. “İzmir Atatürk Lisesi susar mı sandın” pankartı taşınan yürüyüşe, öğretmenler ve çok sayıda yurttaş da destek verdi. Dövizlerde öğretmenlerin değil hükümetin süresinin dolduğuna işaret eden dövizler açıldı.
Velilerden tepki
İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde veliler adına konuşan Mahir Dinç şunları söyledi: “Biz veliler olarak bu atamaların yalnızca teknik bir düzenleme olmadığını, okulumuzun uzun yıllara dayanan eğitim kültürünü zedeleyici bir nitelik taşıdığını düşünüyoruz. Okulumuzun başarısının ve kimliğinin temelinde yer alan eğitim bütünlüğünün zarar görmesinden kaygı duyuyoruz. Bizler, eğitimin siyasi amaçlarla değil; adalet, bilim ve çocuklarımızın yüksek yararı temel alınarak yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla, çocuklarımızın geleceği için sesimizi yükseltiyor, ‘Öğretmenime dokunma’ diyoruz.” Açıklamanın ardından toplanan imzalar müdürlüğe teslim edildi.
Ankara’da Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi’nde sürgün edilen öğretmenleri için Çarşamba günü yine bir araya gelerek açıklamada bulundu. Açıklamada, “Okullarımızı, öğretmenlerimizi ve nitelikli eğitimi savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu baskılara karşı birlikte duracak ve mücadele edeceğiz” denildi. Kayseri Taş Mektep Fen Lisesinde 11 öğretmenin keyfi atamalarla sürgün edilmesine karşı, öğretmenlerine sahip çıkmak isteyen öğrencilerin okul idaresi ve emniyet güçleri tarafından disiplinle tehdit edildiği iddia edildi.
İstanbul Avcılarda Süleyman Nazif Anadolu Lisesinde 25 hocanın hukuksuzca görevden alınmasına karşı okul öğrencileri, Eğitim-sen ve eğitim-iş sendikaları okul önünde açıklama yaptı. Edremit Eğitim Platformu yaptığı açıklamada öğretmenlerin sürgün edilmesini protesto etti. Bursa’da farklı liselerde okuyan birçok liseli Fomara Meydanı’nda eylem yaptı.
Eskişehir’de yürüyüş
Eskişehir Liseli Dayanışma Ağı’nın çağrısıyla bir araya gelen liseliler de görevden alınan öğretmenlerine destek için yürüdü. İsmet İnönü Caddesi’nde bir araya gelen öğrenciler, Adalar Porsuk mevkiine yürüdü.
Eskişehir Liseli Dayanışma Ağı adına konuşan Deniz Şanlı, öğretmenlerini yalnız bırakmayacaklarını belirterek, “Yaşamımızı bu gerici düzene ve onun geleceksizliğine teslim etmeyeceğiz” dedi. Eskişehir Anadolu Lisesi öğrencisi Özgün Özcan, öğretmenlerine yönelik başlatılan sürgün politikasına karşı bir arada olduklarını söyleyerek “Derslerimizde cami imamlarının ve tarikatçıların değil, politik sebeplerle sürülen öğretmenlerimizin olması için buradayız” dedi. Bursa Barosu, lise öğrencilerinin Anayasal haklarını kullanarak yaptıkları protestoları engellenmeye yönelik her türlü işlemin açıkça Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekti.
Beşiktaş Anadolu mezunlarından saldırıya protesto
İstanbul’daki Beşiktaş Anadolu Lisesi (BAL) mezunları, öğretmenlerin hukuksuzca sürgün edilmesine tepki göstermek ve öğretmenlerine destek olmak amacıyla okullarında düzenledikleri eylem sırasında sözlü ve fiziksel tacize uğramalarına ilişkin basın açıklaması düzenlediler. Mezunlar açıklamada şunları söyledi: “Pazartesi günü Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri, doğum fazlası öğretmen yalanıyla haksız yere görevlerinden uzaklaştırılan öğretmenlerine destek olmak için kendi okullarında düzenledikleri eylem sırasında sözlü ve fiziksel tacize uğradılar. Okul yönetimi, anayasal haklarını kullanan öğrencileri yalnızca tehdit etmekle kalmadı, aynı zamanda tamamen mutsuz bir şekilde korku yaratma amacıyla görüntülerini kaydetti. Kayıtlar esnasında kapüşonlu veya vücut tam görünmeyen öğrenciler fiziksel müdahaleyle zorla kameraya çevrildi. Okul yönetimi bununla da yetinmeyerek, atılan slogana karşı öğrencilerin üzerine yürüdü. Okul müdürü, diğer öğrenciler tarafından durduruldu. Yönetimi rahatsız eden öğrenciler, topluluk içinde ve arkadaşlarının önünde rencide edildi. Bir eğiticinin yapacağı bu olmamalı. Bir eğitici, öğrencisine ve meslektaşına destek olmalı. Şiddetin, baskının ve torpilin eğitimde yeri yoktur. Tacize uğrayan kadın öğrencilerin de sesi geçtiğimiz yıllarda defalarca kısıldı. Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencilerinin disiplinle korkutularak görüntülerinin kaydedilmesi ise bu kokuşmuş rejimin ulaştığı noktaları açıkça göstermektedir. İdare yönetimi, yaptığını inkâr bile etmeyip kendilerine verilen emrin bu olduğunu söylemektedir. Bizler Beşiktaş Anadolu Lisesi mezunları olarak arkadaşlarımızın ve öğretmenlerimizin yanındayız.”
Bakan Yusuf Tekin Türkiye genelinde 38 bin öğretmenin görev süresinin dolduğunu ve yüzde 80’inin görev süresinin uzatıldığını, 6 bin öğretmenin görev süresinin uzatılmadığını söylemişti.
YAŞAM SERVİSİ