Marmara Hapishanesi’ndeki öğrencileri ziyaret eden avukatlar Ahmet Ergin ve Mahmut Birdal, öğrencilerin mevcut koşullarını anlattı. Avukatlar koğuşların ‘Saraçhane’ ve ‘ev baskını’ diye ayrıldığını söyledi
İBB’ye yönelik operasyon ardından üniversite öğrencilerinin ön saflarda olduğu protestolarda pek çok öğrenci gözaltına alınarak tutuklandı. Bayram boyunca her gün cezaevinde tutsak olan öğrencilerin ziyaretine giden İstanbul Barosu avukatlarından Ahmet Ergin ve Mahmut Birdal, öğrencilerin durumuna dair açıklamalarda bulundu. Ahmet Ergin, öğrencilerin koğuşlarının “örgütlü” ve “örgütsüz” diye ayrıldığını ve polis işkencesinden dolayı yaralanan iki öğrencinin hâlâ hastaneye sevk edilmediğini aktarırken, Mahmut Birdal, öğrencilerin sınavlara giremediğini ve ders notlarının incelemeden geçmeden verilmediğini anlattı.
‘Adli koğuşta kalan öğrencilerin saçları yanlardan kazınmış’
Marmara Hapishanesi’nde tutsak bulunan öğrencileri ziyaret eden avukatlardan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Ergin, kamuoyunun büyük tepkisi ve siyasetçilerin araya girmesiyle adli koğuşunda kalan üç erkek öğrencinin geçen hafta nihayet koğuş değiştirdiğini ve Saraçhane’den alınan tutsakların koğuşuna geçirildiğini aktardı.
Bu öğrencilerin hapishanenin adli koğuşunda geçirdikleri yaklaşık 1 hafta boyunca sıkıntılar yaşadıklarını belirten Ahmet Ergin, koğuş değiştirmeden bizzat konuştuğu öğrencilerden ikisinin kafasının saçlarının zorla yanlardan kazındığını ve temizlik yapmak zorunda kaldıklarını anlattıklarına dikkat çekti. Ahmet Ergin, öğrencilerin aktarımını şöyle paylaştı:
“Kamuoyuna yansıyan uygulamaların benzerinden bize de bahsettiler. İlk günlerde uygulamaların kötü olduğunu ancak daha sonra biraz olsun düzeldiğini söylediler. İlk gün mümessil diye adlandırılan koğuş ağası gençlerin saçlarını tıraş etmeleri için baskı yapmış. Bu koğuş düzeniymiş ve her yeni geleni aynı uygulamaya tabi tutuyorlarmış. Öğrencilere de gelir gelmez aynı uygulama dayatılmış. Yine zorla temizlik yaptırmışlar öğrencilere. Bu tabii ki hapishanelerdeki içler acısı durumu gösteriyor. İlk gün adli koğuşta kalan bu üç genç çok tedirgin olmuşlar ama daha sonra biraz daha rahatlamışlar. Daha sonra koğuşları değiştirilmiş ve şu an diğer öğrencilerle birlikte kalıyorlar.”
Koğuşlar ayrılmış
Hapishanenin kapasitesinin dolması üzerine öğrencilerin koğuşlarının da ev baskınında alınanlar ile Saraçhane’de alınanlar şeklinde ilginç bir şekilde ikiye ayrıldığına dikkat çeken anlatan Ahmet Ergin, “Hapishane idaresi bir nevi öğrencileri “örgütlü” ve “örgütsüz” diye ayırmış. Ev baskınında alınan ve siyasi olan öğrencileri başka koğuşa, Saraçhane’de alınan ve siyasi olmayanları başka koğuşlara koymuşlar” dedi.
‘Yaralı öğrenciler hastaneye sevk edilmedi’
Polis şiddeti sonucunda kaburgaları kırılan Yiğit isimli öğrenci ile kolundaki platini yerinden oynayan İsmail isimli öğrencinin hâlâ hastaneye sevk edilmediğini de aktaran Ahmet Ergin, hastaneye sadece polis darbı sonucunda bacağı kırılan bir öğrencinin sevk edildiğine işaret etti.
‘Adli koğuşta işkence gördü iddiası doğru değil’
Adli koğuşta kalan ve tepkiler üzerine koğuşları değiştirilen üç öğrenciden birini ziyaret eden avukat Mahmut Birdal, kamuoyuna yansıyan gençlerin adli koğuşta işkence gördüğü iddiasının doğru olmadığını aktardı. Öğrencilerin bazı sıkıntılar yaşadığının ise doğru olduğunu belirten Mahmut Birdal, şöyle konuştu:
“Gençlere ilk koğuşa girdiklerinde bir baskı uygulanmış. Ancak işkenceye uğradıkları bilgisi doğru değil. Bunu birinci elden teyit olmuş oldum. Zorla temizlik yaptırmışlar ve bacak bacak üstüne atmamaları konusunda uyarmışlar. İki gencin saçları yandan kazınmış.”
‘Kapasite aşıldığından yerde yatanlar var’
Üç öğrencinin zaten B1’deki adli koğuştan alınıp diğer öğrencilerin bulunduğu B5 koğuşuna geçtiğini aktaran Mahmut Birdal, ancak bu koğuşlarının da değiştirilebileceğini çünkü koğuş kapasitesinin aşıldığına ve yer olmadığı için öğrencilerin nöbetleşerek uyumak zorunda kaldıklarına işaret etti. Koğuştaki ranzaların yeterli olmadığını belirten Mahmut Birdal, bir koğuşta yaklaşık 58 kişinin kaldığına ve yerde yatan gençler olduğuna dikkat çekti.
‘Moralleri yüksek’
Öğrencilerin, hukuksuz bir biçimde tutsak edilmeleriyle eğitimlerinin de aksadığını vurgulayan Mahmut Birdal, öğrencilerin geçen haftaki sınavlara giremediğini, bu hafta sınavı olan öğrencilerin de muhtemelen sınava katılamayacaklarını duyurdu. Öğrencilerin ders notlarının henüz verilmediğini anlatan Mahmut Birdal, “Ders notları ve kitapları öğrencilere teslim edilmiş durumda ancak hapishane idaresi tarafından incelenmeden onlara verilmiyor. O yüzden incelenmesi bekleniyor. Onun haricinde öğrenci arkadaşlarımızın morali gayet yüksek. Haklı olduklarını biliyorlar. Daha çok dışarıyı merak edip soruyorlar. Önemli olanın dışarıdaki mücadelenin sürmesi olduğunu ifade ediyorlar ve en kısa zamanda mücadeleye kaldıkları yerden devam edeceklerini söylüyorlar” vurgusunda bulundu.
Haber: Zeynep Kuray \ ANF