İstanbul’da ‘İmamoğlu protestoları’ gerekçesiyle tutuklananların maruz kaldığı hukuksuzluğa dikkat çeken ÖHD’li Sezer Barış Çobanoğlu, müvekilleri hakkında kopyala-yapıştır kararlar verildiğini söyledi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protesto eylemlerinde İstanbul’da gözaltına alınanların çok sayıda hak ihlaliyle karşı karşıya kaldığını ifade eden ÖHD üyesi avukat Sezer Barış Çobanoğlu, avukatlar olarak dosyalara uzun süre ulaşamadıklarını belirterek, tutuklananların gerekçesinin “Sadece Saraçhane’de bulunmak” olduğunu vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 19 Mart’ta gerçekleştirilen operasyon ve aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu belediye başkanlarının gözaltına alınmasına karşı başlayan, tutuklamaların ardından da devam eden protesto eylemlerinde yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındı. İstanbul’da 268, İzmir’de 19, Bursa’da 19, Ankara’da 4, Kocaeli’nde 3 ve Adana’da 3 olmak üzere toplam 316 kişi tutuklandı. Büyük çoğunluğu gençlerden oluşan bu kişiler, bayramı da cezaevinde geçirirken, eylemlere katılanlar hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla işlem yapıldı.
İstanbul’da tutuklanan 213 hakkında ise jet hızıyla iki ayrı iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, gençler hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapis cezası istendi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (, tutuklanan müvekkilleri hakkında ve tutuklama kararlarına ilişkin konuştu.
Savcı fikir değiştirdi
Müvekkillerin Saraçhane Parkı’na gittikleri için gözaltına alınıp tutuklandığını belirten Sezer Barış Çobanoğlu, adliyelerde savcılıklarla iletişime geçemediklerini söyledi. Sezer Barış Çobanoğlu, “Müvekkillere ilişkin bilgileri güvenlik şube polislerinden almaya çalıştık. Bir süre sonra bir liste verildi. Bu listede gözaltına alınanların bir çoğunun adli kontrol şartıyla serbest bırakılacağı açıklandı ve liste ailelerin bulunduğu koridora asıldı. Listedekilerin yüzde 90’ının serbest bırakılacağı görüldüğü için aileler, yakınlarını almak için dışarı çıktı. Ancak uzun süre beklenmesine rağmen bırakılan olmadı. Bunun üzerine tekrar savcılıktan bilgi almaya çalıştık ancak yine muhatap bulamadık. Memurlardan aldığımız bilgiyle adli kontrolle bırakılacak olan 73 kişi ile ilgili savcının fikrinin değiştiği ve tamamının tutuklamaya sevk edildiğini öğrendik. Akabinde de çoğu tutuklandı” diye belirtti.
Bilgi verilmeden herkes tutuklamaya sevk edildi
İlk kez bir savcının bu şekilde fikir değiştirdiğini gördüklerini vurgulayan Sezer Barış Çobanoğlu, böyle bir fikir değişikliğinin “işin doğasına aykırı” olduğunu söyledi. Her şubede toplu gözaltıların olduğunu dile getiren Sezer Barış Çobanoğlu, “Başta 73 kişilik bir liste vardı. Onlar sevk edildi. Akabinde 141 kişilik bir liste vardı. Onlar da tutuklamaya sevk oldu ve sevk edilenlerin çoğu uzun süren bir hakimlik bekleyişlerinin ardından tutuklandı. Savcılığın 73 kişilik ilk listeyle ilgili fikir değiştirdi. İşte şöyle bir gariplik var. Savcı bey hiçbir bilgi vermeden yarım saat için o kadar kalabalık bir grubun dosyalarını nasıl inceledi, nasıl tekrar fikir değiştirdi anlayamazsak da birden bire fikir değiştirdi. Tamamını tutuklamaya sevk etti. Bunun hukuki bir izahı yoktur” ifadelerini kullandı.
Karar hazırdı
Tutuklamaya sevk gerekçelerine ise uzun süre ulaşamadıklarına dikkati çeken Sezer Barış Çobanoğlu, “Tutanakları, belgeleri görmemiz gerekirdi. Ancak savunacağımız müvekkillerimizin neden tutuklamaya sevk edildiklerini saatler süren uğraşlar sonrası öğrenebildik. Bazı meslektaşlarımız, hakimlik sorgusunda hakimden sözlü olarak öğrenebildi gerekçeyi. Dolayısıyla önceden savunmaya hazırlanma durumu olmadı. Bunun sebebinin de savcılık ve hakimliğin çoktan bir karar vermiş olduğudur” diye belirtti.
Kopyala-yapıştır karar
Sulh Ceza Hakimliklerinin kopyala-yapıştır kararla müvekkilleri tutukladığını kaydeden Sezer Barış Çobanoğlu, Hakimlerin kişilerin özgünlük durumları ve dosyadaki durumlarıyla alakalı hiçbir ayrım gözetmediklerini söyledi. Çobanoğlu, şunları belirtti: “Bir hakimlik ‘müşteki beyanlarının alınmaması, dosyadaki müştekilerin teşhis işlemine katılmamasını’ tutuklama gerekçesi gösterdi. Tutuklamaların tek gerekçesi ‘toplantı ve gösteri kanununa muhalefet’ idi. Aynı zamanda hakimlik dosyayı incelemediğini de ifşa etmiştir. Kaçma şüphesi, delil karartma da tutuklamaya gerekçe gösterildi.”
Hiçbir somut suç yok
Hukukta “gerekçelendirme” ilkesi olduğuna işaret eden Sezer Barış Çobanoğlu, “Her hakimin tutuklama gerekçesi yazması lazım. Yani ‘kaçma şüphesi var’ diyorsanız, bunun gerekçelendirmelisiniz. Ancak ilgili kararlar bunların tamamından yoksun, ezbere verilen kararlardı. Müvekkillerim ve diğer meslektaşlarımın müvekkillerinin dosyalarına baktığımızda, suçlamaya dayanak bazı görüntülerin vesaire olmasını bekliyorduk. Ancak dosyalarda gördüğüm kadarıyla suç işlediğine dair bir tespit yok. Bu savcılık tarafından da iddia edilmiş değil. Yapılan yegane suçlama ‘Valiliğin yasaklama kararı var. Siz neden Saraçhane’ye gittiniz, kimlerin talimatıyla gittiniz?’ şeklindeki sorular üzerinden suç üretilmiş. Yani sadece Saraçhane’de bulunmak suç olarak değerlendirilmiş” diye belirtilmiş.
Tutuklamalar keyfi
Tutuklamaların “gerekçesiz ve keyfi” kararlar olduğunu söyleyen Sezer Barış Çobanoğlu, şunları belirtti: “Valilik ‘Anayasal hakkınızı istediğim zaman kısıtlarım. Savcılık ve hakimlikler kararıma uygun olarak Anayasa’ya bakmaksızın işlemler yapabilirler. Onlar benim kararımı uygularlar’ diyor. Bu ise hiçbir vatandaşın hakkının güvencede olmadığının göstergesidir. Bu da herkesin tehlike ve tehdit altına olduğunu göstermektedir. İstanbul Valiliği’nin bir diğer kararı ise eyleme katılacak olan kişilerin şehre giriş ve çıkışlarının yasaklanmasına dairdi. Bu mantığa aykırıdır. Valiliğin kararını yerine getirecek olan polistir. Bu tür kararların absürtlüğü maalesef hepimizi tehdit altında bırakmaktadır.”
Haber: Ömer İbrahimoğlu / MA