Öğretmenleri sürgün edilerek kendilerinin de cezalandırıldığını söyleyen lise öğrencileri, Bakan Yusuf Tekin’i protesto etmeyi sürdürdü. Boykot yapan öğrenciler ‘Lise biat etmez’ vurgusunu yaptı
ÇEDES adı altında eğitim sistemine tarikatları sokan ve adım adım yandaş kadrolaşmaya giden iktidar bu kez de Anadolu Liseleri’ni hedef aldı. Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yüksek puanlarla girilebilen ‘Özel Program ve Proje’ uygulayan Anadolu Liseleri’ndeki binlerce öğretmeni norm kadro fazlası adı altında sürgün etti. Lise öğrencileri ise öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı protestolara başladı.
Proje okulları olarak bilinen Türkiye’nin en başarılı bazı liselerinde öğretmenlerin uzaklaştırılmasına karşı liselerde geçen hafta başlayan oturma eylemleri yeni haftayla birlikte boykota dönüştü. Hafta başında İstanbul’da Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri boykot eylemi yaptı. BAAL öğrencileri okul bahçesine sürgün edilen 15 öğretmenin adlarının olduğu pankartlar astı. Bahçeye “Liseme Dokunma”, “Boyun Eğme Hocana Sahip Çık” dövizleri asan öğrenciler, “Yaşasın öğrenci dayanışması”, “Susma sustukça sıra sana gelecek’ gibi sloganlarla tepkilerini gösterdi.
BAAL mezunlardan Öykü Bayar BBC’ye öğrencilerin “Bu hocalarımıza olduğu kadar bize de yapılan bir haksızlık” dedi, öğretmenlerin gitmesinin öğrencilerin üniversite sınavlarındaki başarılarını etkileyeceği söyleyerek, tepki gösterdi.
Öte yandan emniyetin okul müdürlüğü üzerinde baskı kurarak öğrencileri eylemlerden vazgeçirmeye, velileri etkileyip öğrencileri protestolardan uzaklaştırmaya çalıştığı kaydedildi.
Nişantaşı Anadolu Lisesi’nde öğrenciler “sürgün”e karşı dersleri boykot ederek, okul bahçesinde oturma eylemi yaptı. Öğrenciler eylemde, “Öğretmenime dokunma” pankartını açtı. İTO Meslek Lisesi öğrencileri de “Boyun eğme okuluna sahip çık” sloganıyla “sürgün” uygulamasını protesto etti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir grup öğrenci de dersleri boykot ederek okul bahçesinde toplandı. Açıklamada, “Bizler biliyoruz ki, hiçbir hak mücadele edilmeden alınmaz. Tüm liseli sıra arkadaşlarımıza ve öğretmenlerimize selam olsun” denildi.
Vefa Lisesi’nde de öğrenciler, okul bahçesinde oturma eylemini sürdürerek, “Vefa uyuma öğretmenine sahip çık” sloganı attı. Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.
Eyüpsultan Anadolu Lisesi okul müdürü Serkan Akgöl, eylemlerin sürmemesi için, 12. sınıf temsilcilerine WhatsApp’tan ses kaydı atarak, “Bir hafta boyunca izinlisiniz okula gelmeyeceksiniz” dedi.
Öğrencilerinin eylemine destek olan öğretmen Hasan Koçali, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararıyla görevden uzaklaştırıldı.
Beşiktaş’tan Kabataş’a
İstanbul’un farklı liselerinden öğrenciler dün akşama doğru da Beşiktaş Meydanı’nda toplandı. “Varlığınızla güçlendik, gidişinize sessiz kalamazdık”, “Liselerde MESEM öldürmeseydi daha kalabalık olacaktık” şeklinde dövizler taşıyan öğrencilere; veliler, üniversite öğrencileri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de destek verdi. Öğrencilerin Kabataş’a yürümelerini polis engelledi.
‘Muhalefet çocukları iktidardan korumaya çalışıyor’
Polisin engellemeleri sırasında emniyet yetkilisiyle konuşan Özgür Çelik, “Türkiye öyle bir hale geldi ki, muhalefet gençleri ve çocukları iktidardan korumak zorunda kalıyor. Polis günün sonunda yukarıdan aldığı emirle hareket ediyor” dedi.
17 yaşındaki bir lise öğrencisi öğretmenlerinin okullarından uzaklaştırılmasına tepki gösterirken şunları söyledi:
“Başta öğretmenlerimizin hakkını savunmak için buradayız. Ancak tek motivasyonumuz bu değil. Yıllardır bizlere açlığı, baskıyı uygun görenlere tepki için de buradayız. ‘Yaptım oldu’ diyenlere, işlerin böyle yürümediğini hatırlatmak istiyoruz. Belki de burada bizlerin yüzlerini çekecek sonra adımıza işlem başlatacaklar. Belki ileride kamuda çalışmak istediğimizde aleyhimize kullanacaklar. Ancak biz geleceksizliğimizin farkında olduğumuz için direnişimizi sürdüreceğiz. Kaybedeceğimiz bir şey kalmadı.”
16 yaşındaki bir lise öğrencisi “Öğretmenime selam söylemek istiyorum. Burada bulunmamızın nedeni onlara yapılan haksızlıklara ses çıkarmak. Ses çıkarmaya çıkarmaya nerelere geldiğimizi gördük. Burada ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ sloganı gibi bir aradayız. Tek bir şeyi protesto ediyoruz o da hepimize yapılan haksızlıklar” dedi.
İstanbul’da Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi (BAAL) öğrencileri eylemlerini 15 Nisan’da da sürdürdü.
Öğrenciler okul bahçesinde saat 13.00’da toplanarak öğretmenlerini istediklerini söyledi. Öğretmenlerinin gönderilmemesi için slogan atan öğrenciler oturma eylemlerini saat 15.00’a kadar sürdürdü.
Öğrenciler dün pek çok kentte eylem düzenledi
Dün, İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri de 60 öğretmenin norm fazlası olması sebebiyle görev yeri değiştirilmesine tepki gösterdi. Eylem yapan öğrenciler, ilk derse girmediler. Atatürk Lisesi’nin önünde bir araya gelen öğrenciler sloganlarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşte, “İzmir Atatürk Lisesi susar mı sandın” ve “Lise biat etmez” pankartı taşındı; “AKP elini öğrencilerden çek”, “Karanlığa teslim olmayacağız” ve “Öğretmenime dokunma” dövizleri taşındı; “Laik, bilimsel, demokratik eğitim”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” ve “Bakan istifa” sloganları atıldı.
Açıklamaya CHP İzmir Milletvekilleri Gökçe Gökçen ve Ümit Özlale de katıldı. Öğrencilerin açıklamasında şunları kaydedildi:
“Proje okullarının önemi yalnızca verdikleri eğitimle, binalarıyla, puanlarla, sıralamalarla ölçülemez; bu okulların yıllardan gelen ve çocukların bir parçası olmaktan gurur duydukları okul kültürleri vardır. Bizim çocuklarımızın birçoğu İzmir’de ve başka illerde daha yüksek sıralamalarla öğrenci alan başka okullara da yerleşebilecekken öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve mezunlar sayesinde oluşan İzmir Atatürk Liseli olmak bu kültürle anılmak istedikleri için bu okulu seçmişlerdir. Şimdi yapılan bu hukuksuz atamayla bu kültürün öğretmen ayağı ortadan kaldırılmak istenmektedir”
Menemen’de bulunan Ahmet Özsoy Fen Lisesi’nde öğrenciler okul bahçesinde oturma eylemi yaptı. Öğrenciler eylem sırasında “Öğretmenime dokunma” ve “Konuşmaktan korkma” yazılı dövizler tuttu.
Urla’da bulunan Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi’nde de öğrenciler, benzer şekilde eylem yaparak, ilk derse girmedi. İzmir Çiğli Fen Lisesi öğrencileri de 13 öğretmeni için eylem yaptı.
Mersin-Mezitli’de Yusuf Kalkavan Anadolu Lisesi’nde öğrenciler de okul bahçesinde oturma eylemi gerçekleştirdi.
Ankara’daki Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi, Özkent Akbilek Fen Lisesi, Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi, Çağrıbey Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Fen Lisesi, Betül Can Anadolu Lisesi, Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi’ndeki öğrenciler oturma ve ders boykot eylemi gerçekleştirdi. Öğrenciler sık sık “Hak hukuk adalet”, “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganları attı. Amasya Macit Zeren Fen Lisesi öğrencileri de eylemdeydi. Sinop Fen Lisesi’nin önünde yapılan ortak basın açıklamasına, sendika temsilcileri ve sendika üyesi eğitimciler katıldı.
Eğitim Sen’den bakanlığa tepki
BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Eğitim Sen Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, yeniden atanma isteyen ancak atanmayan öğretmenler “Fazla ise bu okullara atama yapılmamış olması gerekirdi. Ancak onlarca öğretmen atandı” dedi. Evrim Güzel, sadece Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nde 35 öğretmenin, Beşiktaş Anadolu Lisesinde 30’dan fazla öğretmenin çalıştıkları okulda dört yılı doldurup yeniden atama istemelerine rağmen atamalarının yapılmadığını söyledi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak yaptığı basın açıklamasında, “Atamalarda; mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmaması, bu uygulamaların keyfiliğini gözler önüne sermektedir” demişti.
Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise TV’lerde canlı yayınlanan konuşmasında gazetecilerin sorusu üzerine, 38,000 öğretmenin görev süresinin dolduğunu belirterek, bu öğretmenlerin yüzde 80’inin görev sürelerinin uzatıldığını söyledi. Yusuf Tekin, “Geriye kalan yaklaşık 6,000 öğretmenin ise görev süreleri uzatılmamıştır” dedi.
HABER MERKEZİ