Define aramaları için resmi makamların izni ve gözetiminde yok edilen Dipsiz Göl için Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık‘eski haline getirildi’ diyerek, toprakla doldurulan göl için yeniden çalışma başlattıklarını duyurdu
Doğayı talan ve yağma yöntemiyle “çılgın projeleri” için yok eden iktidar, bir yandan da tarihin yok edilmesine göz yumuyor. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde Taşköprü Yaylası’nda yer alan ve “define var” denilerek yok edilen Dipsiz Göl için Kültür ve Turizm Bakanlığı eski haline getirme çalışmaları başlattıkları belirtti.
Tepkiler artınca
Gölün altında Roma İmparatorluğu’ndan 15. Apollinaris lejyonunun hazinesi olduğunu iddia eden iki kişi geçtiğimiz günlerde yetkili makamlara başvurmuş ve başvuru, Gümüşhane Valiliği ile ve Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından uygun bulunmuştu. İzin sonrası yapılan kazı ile tarihi göl kurutulurken, haberin duyulmasıyla tepkiler üzerine bakanlık açıklama yapmak zorunda kaldı. İzni verenlerin açığa alındığı belirtilirken, gölün de eski haline getirileceği iddia edildi.
Kar suyu beklenecek
Açıklamanın ardından önceki gün yapılan çalışmalar kapsamında göle doldurulan toprak boşaltıldı. Gölü geri kazanmak için yapılan planlamaya göre suya dayanıklı kireçli ve killi toprak kullanılarak zemini hazırlanan gölün içine su doldurulmayacak ve bölgedeki karın erimesi beklenecek. Böylece Dipsiz Göl’ün doğal hâline döneceği iddia edildi. Bakanlığın “eski hali” derken gölü ne hale sokacağı ise şimdiden merak konusu.
Valiliğin eski halinden anladığı!
Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Gümüşhane Valiliği, kazı çalışması için 2 kişinin, “define” iddiasıyla İstovrama mevkisi 137 ada 98 No’lu parselde kazı talebinde bulunduğunu belirterek, ilgili kurumların “olumlu” görüş verdiği ve kazıya bu yüzden izin verildiği belirtildi. Açıklamada, “Hazırlanan ruhsata istinaden 06.11.2019 tarihinde belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır” denildi. Ancak valiliğin eski haline getirildi dediği çalışma kapsamında gölün toprakla doldurulduğu ortaya çıkmıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ