YK Enerji Akbelen Ormanı’nın ardından katliamları zeytinliklere kaydırırken, İkizköylüler buna izin vermeyeceklerini ilan etti. Diğer yandan iktidarın katliam destekleri ve tüm suları şirkete vermiş olması unutulmadı
Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nı katleden Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji, Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’nın kömür sahasını genişletmek için ağaç kesimini sürdürmesine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Şirket, İkizköy’e komşu olan Bağdamlar köyünde satın aldığı yerlerde zeytin katliamına başladı. Diğer yandan satın alamadığı yerlerde ise atık su drenajları yapıyor. Tüm bunlar yaşanırken zeytin katliamı için iktidara rest çekebilen şirket, öte yandan tüm su varlığını kendisine bağlamış durumda.
Zeytinlikler atık alanı!
İkizköy Muhtarı Nejla Işık, bölgede zeytinliklerin bulunduğu arazinin sahibi Özlem Ayyıldız ile açıklama yaptı. Işık, “Burası Milas Bağdamlar köyü. Yan taraftaki arazi Özlem arkadaşımıza ait. Özlem sabah geldiğinde arazide görüyor ki şirket arkada bulunan kirli suları drenaj halinde tarlasına akıtıyor. Zeytinlerin içi berbat bir şekilde çamur yığılmış. Arıyor ve şikayette bulunuyor, ‘tarlamız berbat bir şekilde’ diye. Geldik, ilçe tarımı aradık, jandarmayı aradık. Şu an işlem yapıyorlar, tutanak tutturacağız bununla ilgili. Aynı şekilde yan taraftaki araziyi şirket satın almış. İçindeki zeytinleri işçilere kestiriyor” dedi.
‘Gerekirse ölürüm yine vermem’
Zeytin yasasına göre zeytinliklere hiç kimsenin dokunamayacağını söyleyen Işık, “Bizler Akbelen İkizköy’de altıncı senemize girdik. İkizköy’deki her ağacımızı, zeytinimizi, canımız pahasına koruduk korumaya devam edeceğiz. Şimdi de komşu köyümüz Bağdamlar da tehdit altında. Buradaki tek bir ağaca dokundurtmayacağız. YK Enerji, Limak, İçtaş elini zeytinlerden, köylerimizden çek. Topraklarımızı madenlere teslim etmeyeceğiz. Arkadaşımızın yanındayız. Tarlasını, zeytinlerini koruyacağız” diye belirtti. Özlem Ayyıldız ise, “Ben toprağımı satmadım, satmak istemiyorum. Şirket kirli sularını çeksin benim zeytinlerimden. Gerekirse öleceğim, yine vermeyeceğim yerlerimi. Ayakta duracak halim yok” dedi.
Yıllık 69 milyon m3 su!
1000 MW’lık bir termik santral (Kömür, fueloil, doğalgaz, nükleer, jeotermal, biyokütle vd.) 1 saat içinde ortalama 7 Bin M3 su kullanılmaktadır. Bu durumda Yeniköy ile Kemerköy santrallerinde 1 saatte kullanılan su miktarı 8 bin m3’e ulaşmaktadır. Bir gün boyunca aralıksız çalışması halinde bu 2 santral 192 bin m3 suyu tüketmektedir. Bu miktar aylık 5 milyon 760 bin m3 olurken, yıllık ise su tüketimi 69 milyon m3’ü geçmektedir.
Kamu yararı kararı ile katliam!
Akbelen Ormanı’nı iktidarın desteği ile yerle bir eden YK Enerji’nin ortağı Limak ve İC Holdin iktidara mektup göndererek, “Direniş ve davalardan zarara uğradık. Zeytinlikler de verilmiyor. Bunlar olmazsa işi bırakırız” ifadeleriyle rest çekmişti. YK Enerji tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ‘Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine İlişkin Yaşanan Hukuki ve Fiili İmkansızlıklar’ başlığıyla bir mektup gönderildi.
Acele el koyma kararı
Mektubun detaylarında, Maden sahasının bir bölümünün ‘zeytincilik mevzuatı nedeniyle kamulaştırılamadığı’ ve Akbelen Ormanı için tanınan ‘ağaç kesme iznine karşı açılan dava ile Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’nin çevre izin ve lisanslarının iptali talebiyle açılan davalar sebebiyle ek maliyetler çıktığı’ yer alıyordu. Mektuba 25 Temmuz 2024’de yanıt veren Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Akbelen bölgesindeki yerler de dahil 242 bin 40 dönümlük orman, zeytinlikler ve köylerin yar aldığı alanın’ acele kamulaştırılması’, yani şirkete verilmesi için ‘kamu yararı kararı’ alındığını iletti.
Sular YK Enerjiye bağlandı
Limak Holdig ve İçtaş şirketinin ortaklığına ait YK Enerji tarafından Akbelen Ormanı devlet koruması altında katledildi. Uzun zamandır ormanı korumak için nöbet tutan İkizköylü ve diğer yurttaşlar jandarma saldırısına uğrarken, ağaç katliamını gerçekleştirecek makinalar yine jandarma eşliğinde ormana sokulmuştu. Milas ve Bodrum’da büyük bir susuzluk ortaya çıkarken, bölgenin tüm su kaynaklarının bu termik santrallere bağlandığı açığa çıktı. Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin toplam gücü 1120 MW.
EKOLOİ SERVİSİ