Ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’a dair hazırlanan hastane raporunda, tutukluluğun ‘hayati tehlike oluşturduğu için ceza infazının ertelenmesi’ istendi
Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan 84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği ve hafıza kaybı gibi sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor.
Özkan, bir süre önce yeniden hastaneye sevk edilerek, sağlık durumuna dair yeni bir rapor hazırlandı.
MA’da Mehmet Güleş’in haberine göre yeni raporda hastalığın ilerlediği ve ceza infazının ertelenmesi gerektiği belirtildi.
Hayati tehlikesi var
Sağlık Kurulu’nun raporunun sonuç kısmında ise, Özkan’ın cezaevinde kalamayacağı ve hayati tehlikesinin olduğu uyarısında bulunuldu. Söz konusu bölümde şunlar belirtildi: “Hükümlünün hapis cezası infaz edilmesi halinde hayatı için kesin bir tehlike oluşturduğu, hükümlünün hastalığı sürekli tedavi edilmesi gerektirdiği, hükümlünün maruz kaldığı ağır hastalık ya da sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyecek durumda olduğu, hükümlünün ceza infaz ertelemesine gerek duyduğu, yıllık kontrollerin yapılması gerektiği, hükümlünün rahatsızlığının T.C Anayasa’nın 104/2B Maddesinde yazılı sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali teşkil ettiği durumu bildirir.”
27 yıldır cezaevinde
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutuklular listesinde yer alan Özkan, Amed’in Licê (Lice) ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümünden sorumlu tutularak, 1996’da Mersin’de gözaltına alındıktan sonra 2 tanığın beyanları doğrultusunda tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla yargılanan Özkan, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2 tanık, daha sonra işkence altında ifade verdiklerini dile getirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “adil yargılanma” yönünde ihlal kararı verdi. AİHM kararı üzerine Özkan’ın hakkında açılan davanın yeniden görülmesine karar verildi. Özkan’ın davası 2014’ten bu yana devam ediyor.
Özkan, cezaevinde kaldığı süreçte birçok hastalığa yakalandı. Ancak hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyor. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 6 Nisan 2015 tarihinde de Özkan’a dair bir rapor hazırlamış ve vücut fonksiyonunda yüzde 87 kayıp olduğunu belirtmişti. Hastanenin “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Özkan, ATK’nin “cezaevinde kalabilir” yönünde hazırladığı raporlar nedeniyle tahliye edilmiyor.
AMED